Mire figyel a cica?

Sok gazdi gondolkodott már el azon, hogy mit csinál kedvence, amíg ő a munkahelyen van, vagy dolgát intézi. Vajon mivel játszik akkor, amikor éppen nem a napon vagy a kanapén heverészik? Mi az, amire igazán figyel, ami valóban boldoggá teszi?

Miért olyan játékosak a macskák?

Minden macska ösztönösen vadászik, még az a cica is, amelyik kizárólag lakásban él. Míg a vadon élő macskák valós élelemre vadásznak, azok, amelyeknek a létfenntartáshoz erre nincs szükségük, az ösztönt a játákban élik ki. Amikor egy kismacska megszületik, már él benne a vadászösztön, születésük után pedig a picike cicák az alomban, testvéreikkel közös játék során élesítik, gyakorolják, fejlesztik ezt, és próbálgatják erejüket. Ez az, ami az emberek számára játéknak tűnik.

Játékosság későbbi korban

És hogy felnőtt korukra miért marad meg ez a játékosság? Nos, egyrészt azért, mert ez valójában egy teljesen ösztönös viselkedés, másrészt pedig azért, mert a macskák sosem nőnek fel igazán.

Mivel a családban élő macskának sosem kell élelemre vadásznia, a nap során felgyülemlett energiáját játékkal vezeti le.

Mivel ez az ösztöneiből fakadó játék számára élvezetes és örömteli, hát rendszeresen gyakorolja is, hiszen azt tapasztalja, hogy a vadászatot imitáló játék hosszú távon is igen szórakoztató tevékenység.

cica bakancsban ülve néz

A macskák színlátása

Bár a macskák látnak színeket, ez a színlátás eléggé korlátozott. A legendák szerint a cicák csak a fekete, fehér és szürke színeket látják, azonban hosszú évek komoly kutatásai ezt cáfolják. A macskák elsősorban kék, valamint szürke, fekete és sárga színekben látják a világot. Nehezebben érzékelik a pirosat, narancsot és rózsaszínt, ezek szürke vagy tompa kék árnyalatként jelennek meg előttük.

Ki lát jobban?

A macskák látásával kapcsolatban az egyik legmegdöbbentőbb felfedezés az, hogy sokkal kevesebb ún. csap található a retinájukban, mint nekünk, embereknek, valamint az alacsony intenzitású fényre érzékeny úgynevezett pálcikákból sokkal több található retinájukban, mint az embereknek. A híresen kitűnő éjszakai látásukban a tapetum lucidum - egy különleges fényvisszaverő anyag - is jelentősen közrejátszik. Ez az anyag azzal növeli a látás hatékonyságát, hogy több fényt ver vissza a retinára. Jelentős különbség az ember és a macska látása között, hogy a cicák távolra sokkal rosszabbul látnak, mint mi, emberek, közelre megközelítőleg ugyanúgy.  Míg az emberi látótér átlagosan 180 fok szélességű, a macskaé 200 fokos. Bár a „fő látótér” megegyezik, azonban a két szélén lévő perifériás látás nálunk csak 20, a macskánál viszont 30 fokos.

cica zöld labdát pofozgat az ágyon

Milyen macskajátékot érdemes venni?

Ha a színt nézzük, akkor érdemes kék vagy sárga játékot választani, ezek azok a színek, melyeket élesebben látnak a macskák, márpedig ha örömmel játszik a jól érzékelt játékkal, akkor fejlődik az agy és a mancsok koordinációja is.

És hogy mit? Nos, a macskák azokat a játékokat szeretik leginkább, amelyekkel imitálható mindaz, amihez a legjobban értenek: mászás, rohangálás, ugrálás, kaparás, és természetesen maga a vadászat. Érdemes olyan játékokat beszerezni, amelyek ösztönzik ezeket a viselkedési formákat és ösztönzik a macskát is, hogy játsszon velük. Egy egyszerű teniszlabda – gurul és pattog, elég, ha a cica bökdösi és máris tud rá vadászni –, vagy bármilyen más, mozgó dolog már boldoggá teszi az állatot.

A cicák sokkal jobban szeretik a mozgó dolgokat, mint a rögzített játékokat – az a jó, ami mozog, kígyózik, pattog és gurul, mert ösztönzi a cserkész- és vadászösztönt.

Nem mellékesen a játék az egészség megőrzésének fontos eleme. Az a macska, amelyik elkényelmesedik és lusta lesz, nem mozog eleget, márpedig a mozgás hiánya könnyen vezethet elhízáshoz. Az elhízás súlyos következményekkel jár, nem csak esztétikai problémát okoz, hiszen a belső szervek elzsírosodása mellett cukorbetegség, szívproblémák, ízületi fájdalmak és temérdek más kór is jelentkezhet, pusztán csak a túlsúly miatt.

cica dobozba ugrani készül

Kifejezetten jók az interaktív játékok, de amíg a gazdi távol van, és a labda már unalmas, egy cica puzzle, esetleg finom jutalomfalatokkal megtöltve órákra képes lefoglalni az állatot. Ha pedig tényleg midnen igényt szeretne kielégíteni, mindenképp szerezzen be egy, az állat igényeinek megfelelő macskabútort.

Ajánlott cikkek