Miért vadászik a cica?

Minen gazdi szereti ajándékokkal kényeztetni kedvencét, de annak általában már kevésbé örülnek, amikor a cica tér haza valamilyen ajándékkal. Ezek az ajándékok ugyanis általában valamilyem halott, vagy esetenként még éppen csak élő és vergődő, de szinte mindig várben úszó állat – egér, madár – a lábtörlőn. Mindez a macska természetes vadászösztönéből ered, de sok gazda számára riasztó.

Miért vadászik a cica?

A macskák nem mindig éltek kényelmes otthonban, szerető és gondoskodó gazda mellett. Még a leginkább elkényeztetett házimacska is egy ragadozó, húsevő faj tagja, vadon élő állatok utóda. A természetben csak a legügyesebb vadászok képesek életben maradni, így tehát kijelenthető, hogy a mai macskák múltja tele van sikeres vadászősökkel.

Ellentétben a kutyákkal, a macskák esetében kevésbé beszélhetünk szelektív tenyésztésről. Ez némiképp magyarázatot ad arra nézve, hogy miért nem tűnt el a macskák vadászösztöne, miért van az, hogy az esetenként csak szunnyad. Megfigyelhető, hogy sok kinti vagy kijáró macska számára bőven elég egy potenciális zsákmány látványa vagy szaga ahhoz, hogy a bájos cicából előtörjön a bősz vadász.

cica a fánál heverve mosakszik

A vadászat maga nem feltétlenül jelenti azt, hogy a macska éhes. Egy kutatás rámutat, hogy a macska vadászkísérletei átlagosan az esetek kevesebb, mint 50% -ában sikeresek. Azt is kifejtik, hogy a macskáknak naponta 10-20 madarat vagy kisemlőt kell elkapniuk ahhoz, hogy önállóan túléljenek.

Tehát a családban élő macskák egyáltalán nem az éhség csillapítása, sokkal inkáb a bennük élő vadászösztön miatt vadásznak.

Döglött egér ajándékba?

Igen. Nagyon valószínű, hogy a macska szeretete jeleként pottyantja a félig megevett egeret vagy madarat a lábtörlőre. A vadon élő macskáknál az anya vadássza le kicsinyei eledelét, a zsákmányt elviszi az alomnak. A nem ivartalanított nőstény macska ezt az anyai ösztönt egyszerűen átirányítja gazdájára. Persze az sem kizárt, hogy a cica pusztán azért viszi haza a zsákmányt, hogy később ehessen belőle, azaz tartalékol a szűkösebb napokra.

A vadászat technikája

A macskák jellemzően három technikát használnak a vadászatra és a szákmány elkapására.

  • A célpont azonosítása után a macskák szinte a földhöz lapulva lassan elindulnak felé. Miután elég közel kerültek, hátsó lábaikon kissé hátradőlnek, és egy ugrással elfogják zsákmányukat.
  • A célpont azonosítása után a macska lefekszik, és vár a megfelelő pillanatra, azaz az előbbi technikával ellentétben nem mozog.
  • A macskák előszeretettel vadásznak halakra is, bár csak néhányuk megy be a vízbe. Ha vízpart mellett él a gazda, káthatja, ahogyan cicája mancsával próbálja a vízből kiszedni az elúszó halakat.

pici fekete cica les a párna mögül

Hogyan lehet korlátozni a vadászat iránti vágyat?

Ha nem vágyik arra, hogy a cica rendszeresen „ajándékokkal” lepje meg, tud lépéseket tenni ellene, azaz van mód arra, hogy más módon élhesse ki a macska vadászati ösztönét.

  • Növelje a játékidőt. A gyakori játék segíthet átirányítani a macska üldözési és vadászati ​​ösztöneit, és csökkentheti a nem várt, esetenként véres meglepetéseket. Az Exeteri Egyetem egyik tanulmánya megállapította, hogy napi 5-10 percnyi játék 25%-kal csökkenti a macskák vadászati szenvedélyét.
  • A protein fontossága. Nagyon fontos, hogy elég proteinhez jusson a macska szervezete. A fent említett Exeteri Egyetem tanulmánya megállapította, hogy a húsból származó fehérjét tartalmazó tápok (szemben a szója alapú tápokkal) 36%-kal csökkentették a vadászat iránti vágyat.
  • Tegyen kis csengőt a nyakörvére. Sokkal nehezebb lesz a cicának levadásznia a madarakat és egyéb kisállatokat, ha a nyakörvére erősített csengő figyelmezteti a zsákmányt a közeledtére.

Soha ne kísérelje meg megakadályozni a vadászatot azzal, hogy megbünteti a cicát, vagy korlátozza, esetleg eltiltja a kinti élettől. A negatív tapasztalat, negatív megerősítés fokozza az állat nem kívánatos destruktív viselkedését, és egy korábban kijáró macska bezárása erősen csökkenti az állat életszínvonalát.

Ajánlott cikkek