E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya - Nevelés

Ugribugri kutyák

Igen sok gazda panaszkodik arra, hogy kutyája felugrál rá és idegenekre, vendégekre – ha kell, ha nem. Nos, a kölykök, és bizony az idősebb kutyák is előszeretettel ugranak az emberekre, ezzel jelezve üdvözlésüket. Nem tudják azt mondani nekik, hogy „hello” vagy „szia”, így hát megoldják másként.

Tovább

Te még iskolába jársz....

Lassan véget ér a nyár. A gyerekek egy része már várja a sulit. No, nem annyira a tanulást, mint inkább azt, hogy találkozzanak a barátokkal, elmesélhessék nyári élményeiket. Persze a nagy szabadságba, a sok lustálkodásba is bele lehet fáradni egy idő után, és hát az őszi napokon már strandolni se nagyon van lehetőség. A srácok tehát suliba indulnak, ahol okosodnak, ügyesednek. Mi lenne, ha a család kutyája is beiratkozna egy iskolába? Biztos, hogy okos, ügyes eb, sok mindent tud, és jól csinál. De ahogy a mondás is tartja, jó pap holtig tanul. És bizony a gazdi sem képzett kutyaoktató, lehet, hogy neki is tudnak újat mondani a kutyasuliban. Hát, még ha gond is van az ebbel, ha neveletlen a lelkem, vagy hajlamos a rosszalkodásra!

Tovább

De nehéz az iskolatáska!

Nem mindegy, hogy kedvence nevelését, tanítását kire bízza. Éppen ezért a megfelelő kutyaiskola és/vagy kiképző kiválasztása nagyon fontos. A rossz kéz, az indokolatlanul kemény bánásmód legalább annyira káros, mint a nevelés és a szocializáció teljes mellőzése.

Tovább

Kölyökkori csipkedés és harapdálás

A kutyák minden korban intenzíven használják szájukat az emberekkel, más kutyákkal való kommunikációjuk és környezetük felfedezése során. Nemcsak esznek, de fognak és játszanak is vele. A rágcsálás azonban 3 és 6 hónapos kor között a legintenzívebb.

Tovább

A pusztító rágás és okai

A kutyák teljesen természetes módon szájukkal fedezik fel a világot, egyúttal állkapcsukat is erősítik, ezért gyakran rágnak meg számukra vonzó tárgyakat. Amikor azonban ez a rágás már olyan méreteket ölt, hogy a háztartásra káros, érdemes elgondolkodni, milyen okok állhatnak a hátterében.

Tovább

A kutya korához alkalmazkodó nevelés

Akár ön végzi a kutya tanítását, akár beíratja obedience iskolába, minden kutyának meg kell tanulni az öt alapvető parancsszót: ül, marad, lábhoz, gyere, fekszik. A gyakorlás során sose szidja meg a kutyát és a nevét se ejtse ki mérges hangon.

Tovább

A kölyök játékigénye

A kutya mérete és fajtája meghatározó abból a szempontból is, hogy milyen az állat aktivitási szintje. Logikusan egy dalmata kölyök több mozgást igényel, mint egy lhasa apso. Éppen ezért fontos, hogy amikor fajtát választ, vegye figyelembe saját életstílusát és aktivitását.

Tovább

Hogyan szoktatható le a kutya a macska üldözéséről?

A gazdák gyakorta szembesülnek a legendás kutya – macska barátsággal. A kutya üldözi a macskát, át az egész házon, még akkor is, ha van játszótársa és temérdek játéka, amivel el tudná foglalni magát. Előfordul, hogy ez a magatartás egészen hirtelen jelentkezik. Hogy miért, nehéz megmondani.

Tovább

Ne rágd a kefét, ha rágja a kefét

Kedvenc kölyökkutyája előszeretettel rágcsálja a karját, az ujjait, ahelyett, hogy a csontját csócsálná?  Kölyökkorban teljes normális, hogy a kutyák az egymással való játék során a szájukat is „használják”. Ám amikor az emberrel való interakcióban is megjelenik a rágás, az már nem kellemes.

Tovább

Minden kutya életében előfordul, hogy gyógyszert kell kapnia

Bármikor bármelyik kutya életében adódhat pillanat, hogy gyógyszerre van szüksége. Jó ötlet tehát már kölyökkorban hozzászoktatni a kutyát a gyógyszerbeadáshoz. Persze ez nem azt jelenti, hogy gyógyszerekkel kell tömni szükségtelenül.

Tovább

Szoktassa kutyáját a kozmetikázáshoz

A legtöbb állattartó tisztában van azzal, hogy a célirányos nevelés az állatok esetében is igen kifizetődő. Gondoljon bele abba, hogy például az állatkertekben élő vadállatokat is le kell időnként mérni, karmaikat le kell vágni, és millió egyéb alkalommal kell hozzájuk érni különféle okokból.

Tovább

A kutya első látogatása az állatorvosnál

A gazda elsődleges felelőssége kedvence egészségnek biztosítása. Az oltásokkal és a rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel sokat tehet ezért. Érdemes összeállítani egy listát, amelyen olyan pontokat sorol fel, melyek az orvosválasztásban és az első látogatáskor sokat segítenek.

Tovább

És ha mégis véletlenül „bent megy ki” a kutya….

Leül vacsorázni, és mire végez, a nappali közepén egy tócsa fogadja? A kutyus, amelyiket már hosszú hetekkel korábban megtanítottak a szobatisztaságra, és büszkén csóválva ment a megszokott, megengedett helyre, most szégyenkezve elbújik a konyhában.

Tovább

Kukabúvár kutya

Séta közben mást nem tesz, mint elrángatja a kutyát, amelyik minden, számára vonzó szemetet fel akar szedni a földről? Nem elég, hogy eldobott ételmaradékokat szimatol, de megrágná a cigarettacsikket, a ragacsos rágógumit, de még más kutya ürülékét vagy hányását is megkóstolná?

Tovább

Ketrechez/dobozhoz szoktatás

Amikor hazaviszi a kiskutyát, az első nagy örömroham után felmerül a kérdés: mi legyen vele, amíg ebédet vagy vacsorát készít? Hová tegye? Mivel felügyelet nélkül hagyni veszélyes is lehet, hiszen a baj az ismeretlen környezetben egy pillanat alatt megtörténhet a kicsivel, meg kell oldani a dolgot.

Tovább

Nevelési és szocializációs ötletek

Az általánosan elfogadott javaslat az, hogy a kiskutya ne kerüljön közösségbe addig, amíg oltásait meg nem kapja. Ugyanakkor léteznek olyan kutyaovik, ahol előzetes ellenőrzés, az oltások igazolása után a kölyök részt vehet az órákon.

Tovább

Rend a lelke mindennek

A legtöbb ember valamiféle rend szerint él. Beosztja idejét, hogy kevésbé legyenek hektikusak a nappalok. A tervezés segít a rutin kialakításában, ez pedig garancia arra, hogy minden fontos dolgot elvégez. Sokan segédeszközt használnak, hogy ne feledkezzenek meg a fontos dolgokról.

Tovább

Hogyan szüntethető meg az ugatás?

Az emberek elsődlegesen a hangadást használják kommunikációjukra. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk kevéssé értékelni, ha a kutya túlzott mértékben használja a hangját. Pedig elhiheti, az eb korántsem érzi túlzott mértékűnek vagy hangerejűnek saját ugatását.

Tovább

A kutya nevelése, az elemi szabályok megtanítása

A kölyökkutya nevelésének elsődlegesen a szocializációra és a nem kívánatos viselkedési formák kialakulásának megelőzésére kell fókuszálnia. Ne arra összpontosítson, hogy engedelmességre nevelje az ebet, hanem alapozza meg szocializációját. Ezek a nevelési lépcsőfokok bizony nem felcserélhetők!

Tovább

Alapvető parancsok és azok tanítása

Senki számára sem kötelező feladat kutyája nevelése. Sőt, kutyát tartani sem kötelező. Ám ha úgy döntött, hogy életét megosztja egy négylábúval, akkor azért és annak tetteiért is felelősséget is vállalt. Nevelés nélkül pedig nem csak a kutya, de a gazda is rosszabb helyzetben lesz.

Tovább