A kutya fajtája és személyisége

A kutya fajtája és személyisége

Az elmúlt években több tanulmány is született arról, hogy a kutya fajtája jelentősen befolyásolja személyiségét. Ezek alapján bizony elég felelőtlen kijelentés, ha azt állítja valaki, minden kutya alapverően jó, és ennek semmi köze a fajtájához. Persze a fajta, pontosabban a genetikai örökség mellett a szocializáció szerepe is elvitathatatlanul fontos.

Tovább
A leggyakoribb hibák a kutya tanítása során

A leggyakoribb hibák a kutya tanítása során

Temérdek információ érhető el arról, hogyan célszerű nevelni, tanítani a kutyát. Az internet hatalmas tárháza mellett sok könyv is létezik, és akkor még a kutyaiskolákról nem beszéltünk.

Tovább
Kutya, otthon, egyedül

Kutya, otthon, egyedül

Amikor kiskutya kerül a családba, temérdek új élmény éri, rengeteg dologgal kell megismerkednie új otthonában. Az etetés, a szobatisztaságra nevelés mellett annyi új feladata lesz a gazdinak, hogy áttekinteni sem tudja.

Tovább
A félelmi agresszió

A félelmi agresszió

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is örökölhetik a szorongásra való hajlamot, de az eb környezete, élettapasztalata és az adott fajta hajlamai is szerepet játszanak a félelem, szorongás kialakulásában. Márpedig az a kutya – legyen akár kölyök vagy felnőtt –, amelyik fél, az gyakorta agresszióval reagál a félelmét kiváltó eseményekre.

Tovább
Ha a kutya fél a gyerekektől

Ha a kutya fél a gyerekektől

A kutyák és a gyerekek általában szuper párosokat, csapatokat alkotnak, és a legtöbb esetben életre szóló kötelék, barátság alakul ki közöttük.  Ám megesik, hogy a kutya fél a gyerektől, és emiatt nem igazán biztonságos őket együtt tudni. Az is relatív gyakran előfordul, hogy a gyerek tart az ebtől.

Tovább
A kutya tanítása és a jutalomfalat

A kutya tanítása és a jutalomfalat

Manapság hihetetlen nagy divat a kutyák jutalomfalattal való tanítása. Ugyanakkor vannak gazdák, akik bizonytalanok ennek használatával kapcsolatban, félnek, hogy később jutalomfalat nélkül nem fogja elvégezni a feladatokat az eb, egyszerűen megvesztegetésnek tarta, vagy tart attól, hogy esetleg elhízik az állat az állandó jutalomfalat adagolástól.

Tovább
Ha fél a gazditól a kutya

Ha fél a gazditól a kutya

Egy ijedt kutya látványa elég szívszorító lehet a gazdi számára, különösen akkor, ha az eb a gazdától fél. Ilyenkor jön a kétségbeesés és a tehetetlenség érzése. De vajon miért fél a kutya attól az embertől, aki szereti és mindent megtesz érte? Mit lehet tenni ez ellen?

Tovább
Miért morog a kutya?

Miért morog a kutya?

A legtöbb ember tisztában van azzal, miért is morog a kutya. A morgás ijesztő a számukra, és általában azért, mert tudják, hogy ez az agresszió első jele. Egyfajta figyelmeztetés, hogy az eb készen áll támadni és harapni.

Tovább
Egyszerű trükkök kutyáknak

Egyszerű trükkök kutyáknak

Amikor a kutyakiképzés szóba kerül, a legtöbb ember valamilyen bonyolult dologra, munkafeladatokra gondol, vagy épp ellenkezőleg, arra, hogy az eb megtanulja az „ül”, „fekszik”, „lábhoz”, „marad” és hasonló, egyszerű parancsokat. pedig a kettő között is vannak fokozatok, például nagyon sok klassz, egyszerű trükköt is megtanulhat az eb.

Tovább
Kutyák, macskák, gyerekek

Kutyák, macskák, gyerekek

A lock-down időszaka igazi kihívást jelentett sok család számára, mégis sokan döntöttek úgy, hogy a gyerekek mellé valamilyen kisállattal is bővüljön a család. Másutt a gyerekek és állatok korábban szokatlan 24 órás együttléte jelentett plusz feladatokat. Bizony, az állandó összezártság feszültséget is hozott magával, a szünet nélküli interakció elég stresszes volt az állatok számára.

Tovább
Kisállatok felkészítése a baba születésére

Kisállatok felkészítése a baba születésére

Egy újszülött érkezése a családba hatalmas változás mindenki számára. Nem csak a szülők, a testvérek, de bizony a család állatainak élete is megváltozik. Az állatok felkészítése ideális esetben hónapokkal a baba érkezése előtt kezdődik, így átsegítve őket az alkalmazkodás időszakán.

Tovább
Az ügyességi játékok előnyei

Az ügyességi játékok előnyei

A gazdák tisztában vannak azzal, hogy minden kutyának szüksége van valamire, amivel elszórakozhat, amikor az emberek nem tudnak velük játszani, vagy ha éppen egyedül vannak otthon. A különféle interaktív ügyességi játékok hatékonyak a káros viselkedési formák megelőzésében és kezelésében is.

Tovább
Hogyan játszanak a kutyák?

Hogyan játszanak a kutyák?

A játék szó a latin iocusból származik, melynek jelentése „vicc”. A játék közvetlen célja minden esetben a szórakoztatás és szórakozás, emellett egy másik funkciója az intellektuális, motoros és/vagy szociális készségek és képességek fejlesztése is. Tehát a játék – értelemszerűen – szórakoztató. Mikor megszűnik szórakoztatónak lenni, megszűnik játék mivolta is.

Tovább
Ha a szomszéd kutya folyton ugat…

Ha a szomszéd kutya folyton ugat…

Rossz szomszédság, török átka – tartja a régi közmondás. Márpedig egy folyton ugató kutya, amelyik megzavarja a család pihenését, tönkreteszi az éjszakai alvást, fejfájást okoz, az bizony akkor is rossz szomszédság, ha mi magunk is kutyások vagyunk.

Tovább
Kutyasétáltatási tippek

Kutyasétáltatási tippek

A felelős gazda tisztában van azzal, hogy a napi több alkalommal megejtett séta nem kizárólag arra szolgál, hogy a kutya könnyíthessen magán, de elengedhetetlenül szükséges a mozgás, a friss levegő, a mentális stimuláció az általános egészség szempontjából. Emellett a séta a szocializáció egyik fontos színtere, eleme is.

Tovább
Ha szorong a kutya

Ha szorong a kutya

Nekünk, embereknek nem ismeretlen érzés a szorongás. Mindannyian tapasztaltuk már ezt az érzést, sőt, egyes kutatások szerint a lakosság mintegy 18 százaléka napi szinten szorong valami miatt. Legtöbbször úgy gondoljuk, hogy a szorongás csak ránk, emberekre jellemző, pedig az állatok is tusnak szorongani.

Tovább
Miért veszélyes, ha unatkozik a kutya?

Miért veszélyes, ha unatkozik a kutya?

Sok ember kifejezetten az intelligenciája miatt keres kutyafajtát. Az olyan, kifejezetten intelligens fajták, mint a német juhászkutya, a golden retriever, a border collie, az uszkár és hasonlók elsődleges választásai ezeknek az embereknek. Azonban a legnagyobb hiba, amit ezen fajták gazdái elkövethetnek az, hogy nem adják meg nekik a szükséges stimulációt.

Tovább
Jó éjszakát!

Jó éjszakát!

Az senki előtt nem lehet kérdés, hogy a kutya az ember leghűségesebb társa. Ám szeretete és figyelem iránti vágya néha bizony éjszaka is feltámad, és időben egyáltalán nem alkalmazkodik a gazdi alvási szokásaihoz. Hiába kívánnak a családtagok egymásnak jó éjszakát, az nem lehet jó, ha közben a kutya sírását hallgatják a szomszédos helyiségből.

Tovább
Hogy az ősz könnyebb legyen…

Hogy az ősz könnyebb legyen…

Mindig nehéz búcsút venni a strandolásoktól, a fagyitól, a meleg, nyári napoktól. A nyár egy kicsit lazább, lustább, szabadabb, kötetlenebb, nem csak az emberek, de az állatok számára is. Ám a nyárnak egyszer vége, jön az ősz, és a visszarázódás az iskola-munka-otthon körforgásába.

Tovább
Etikett a kutyafuttatóban

Etikett a kutyafuttatóban

Minden kutyának szüksége van játékra és mozgásra, csak így biztosítható egészsége és általános jóléte. Ám a városlakó ebek számára a napi rutin-séta a háztömb körül, a futkározás a kertben, udvaron egy idő után unalmas lehet. Ilyenkor a megoldás a park, a kutyafuttató, ahol kedvére bandázhat a többi ebbel, és bőven van módja levezetni felesleges energiáit.

Tovább