E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya - Nevelés

Baba és (baba)kutya

Sokszor hallani, hogy mikor a családba kisbaba érkezik, a leendő szülők úgy döntenek, megválnak ebüktől. A kutya, amely addig mintegy gyerekpótlékként szolgált, hirtelen feleslegessé, nyűggé, vélelmezett veszélyforrássá válik. Nem lenne ez így, ha kellő tudás birtokában lennének és tudnák, mire kell megtanítani a kutyát és mire kell odafigyelni.

Tovább

Játsszon a jólnevelt kutyáért

A játék soha nem céltalan, nem unaloműző és felesleges időtöltés. A játék a szocializáció és a tanulás elengedhetetlen része, alkotóeleme. A kiskutya a játék során sajátítja el az együttélés alapvető szabályait, majd a későbbiek folyamán a játék segít abban, hogy tanítása könnyű legyen azáltal, hogy élvezetes mind neki, mind gazdájának.

Tovább

Tócsák, foltok, cseppek mindenütt

A vizeletspriccelés szokása általában a kutya-kamaszorral kezdődik. Szerepe fontos, hiszen a kutya ennek segítségével látja el a szükséges információkkal fajtársait. A kutyaválasztásnál a gazdák sokszor azért döntenek szuka mellett, mert az általános vélekedés szerint a kanok jelölgetnek, míg a szukák nem. Nos, ez tévedés, a szukák is jelölgetnek, és bizony sokszor még a lábukat is felemelik, amúgy kan-módra, hogy a megfelelő helyre sikeredjen a jel.

Tovább

A név kötelez

A név kötelez. Igaz ez kutyáéknál is. Amikor kölyökkutya kerül a házhoz, a legelső feladat nevelése, tanítása során, hogy megtanítsuk neki a nevét.  Ez lesz az alapja minden további gyakorlatnak. Célszerű olyan nevet választani, mely könnyen, egyszerűen, gyorsan kimondható. Lehetőleg ne hasonlítson a család valamely tagjának a nevére, mert komikus helyzeteket idézhet elő, amikor egy vasárnapi ebédnél kezét-lábát törve rohan egy-két családtag, lábuk alatt pedig a kutya – és mind azt hiszik, neki szóltak egy finom cupák ígéretével.

Tovább

Hogyan szoktassam le kutyámat a túlzott rágcsálásról?

Vannak kutyák, melyek napokig képesek elrágódni kedvenc nyersbőr csontjukkal, mások egyetlen nap alatt kivégzik azt, eltüntetve még az utolsó, árulkodó darabkát is. Volt csont, nincs csont. Hogyan lehet erről az erőszakos, túlzott rágásról leszoktatni egy kutyát?

Tovább

Rossz szokás a rágcsálás

Az, hogy a kutyák rágcsálnak, normális dolog. A gondok akkor kezdődnek, amikor valami olyat csócsálnak meg, amit mi nem szeretnénk. Mondjuk mérgező növényt, veszélyes villanyvezetéket vagy méregdrága Prada cipőt. Ez már ugye kevésbé tolerálható viselkedés? A kutyák igencsak szeretik megrágni a papucsokat, puha bőrcipőket, a gyerekek kedvenc plüssállatát, a bútorok sarkát, és képesek pillanatok alatt felismerhetetlenné alakítani a zoknikat.

Tovább

A babavárás és a kutyás élet fogas kérdései

Sokan azt hiszik, mindent tudnak a babával és kutyával való együttélés rejtelmeiről. De biztos, hogy nem dől be minden tévhitnek?

Vannak, akik azt tanácsolják, vigyen haza valaki a kórházból egy pelenkát a baba illatával, még mielőtt a picike hazaérkezne. Ezzel szemben a szakértők szerint ennek nincs jelentősége.

Tovább

Ugribugri kutyák

Igen sok gazda panaszkodik arra, hogy kutyája felugrál rá és idegenekre, vendégekre – ha kell, ha nem. Nos, a kölykök, és bizony az idősebb kutyák is előszeretettel ugranak az emberekre, ezzel jelezve üdvözlésüket. Nem tudják azt mondani nekik, hogy „hello” vagy „szia”, így hát megoldják másként.

Tovább

Te még iskolába jársz....

Lassan véget ér a nyár. A gyerekek egy része már várja a sulit. No, nem annyira a tanulást, mint inkább azt, hogy találkozzanak a barátokkal, elmesélhessék nyári élményeiket. Persze a nagy szabadságba, a sok lustálkodásba is bele lehet fáradni egy idő után, és hát az őszi napokon már strandolni se nagyon van lehetőség. A srácok tehát suliba indulnak, ahol okosodnak, ügyesednek. Mi lenne, ha a család kutyája is beiratkozna egy iskolába? Biztos, hogy okos, ügyes eb, sok mindent tud, és jól csinál. De ahogy a mondás is tartja, jó pap holtig tanul. És bizony a gazdi sem képzett kutyaoktató, lehet, hogy neki is tudnak újat mondani a kutyasuliban. Hát, még ha gond is van az ebbel, ha neveletlen a lelkem, vagy hajlamos a rosszalkodásra!

Tovább

A kölyök játékigénye

Egy gyerek számára sem elegendő fizikai és mentális kihívás, ha leültetik a számítógép vagy a tévé elé, azzal a felkiáltással, hogy játsszon. Legalább ennyire nem elég a kölyökkutyának sem, ha csak úgy "elvan" a lakásban, vagy a kertben.

Tovább

Ne rágd a kefét, ha rágja a kefét

Kedvenc kölyökkutyája előszeretettel rágcsálja a karját, az ujjait, ahelyett, hogy a csontját csócsálná?  Kölyökkorban teljes normális, hogy a kutyák az egymással való játék során a szájukat is „használják”. Ám amikor az emberrel való interakcióban is megjelenik a rágás, az már nem kellemes.

Tovább

A szobatisztaság

A szobatisztaságra nevelés nem könnyű feladat, ugyanis következetességet és rendszerességet igényel a gazdi részéről. Tudomásul kell vennie a kutyának és a gazdának is, hogy a nem megfelelő helyen való ürítést korrigálni kell. Ehhez nem árt egy rövid póráz, minden értelemben.

Tovább

A hírvivő kutya

Mókás dolog lehet megtanítani a kutyát üzenetek közvetítésére, nem? A játékhoz két ember kell és persze egy kutya, mely mindkettőjüket ismeri és kedveli, így hajlandó lesz megkeresni. A kutya lesz az üzenetvivő, amely titkos üzenetet szállít egyik embertől a másikig.

Tovább

A kutya és az alapvető engedelmesség

Tudomásul kell venni, hogy mindig az ember irányítja a kutyát. Ehhez az ebnek el kell sajátítania az alapvető engedelmesség parancsszavait és az arra adandó válaszokat. A sikeres tanításhoz elengedhetetlen ismerni a kutya bizonyos helyzetekre válaszként adott reakcióit. 

Tovább

Alapvető parancsszavak – behívás

Minden gazdi tudja, hogy a kutya számára hatalmas öröm, amikor a parkban sétálva elengedik a pórázról és szabadon futhat, rohanhat kedvére. Mindez addig öröm a gazdának is, amíg tudja, ha hívja, kedvence azonnal visszaszalad hozzá. Ám mi van akkor, ha ez nem történik meg? Mit mulasztott el?

 

Tovább

Kölyökkutya érkezése a családba

Jó lenne egy kiskutya! Hiszen olyan édes, jó lenne gondoskodnia egy aprócska lényről, kipróbálni, milyen a nevelésben. Esetleg magányos, és szeretné életét egy négylábú társsal megosztani. Vagy a gyerekek vágynak már egy kisállatra. Egyszóval - elgondolkodott azon, hogy jó lenne egy kutya.

Tovább

Még egy kutyát szeretnék!

Sok gazdiban felmerül a kérdés: mi lesz, ha még egy kutyus kerül a házhoz. Mit fog csinálni az „elsőszülött” eb? Hogyan viseli majd a betolakodót? Kell neki egy játszótárs, hogy ne unatkozzon, amíg a család dolgozik? Vagy jobb, ha egyedül van? Elhagyja a rossz szokásait, vagy épp újakat tanul?

Tovább