E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya - Nevelés

Kutya-macska barátsága

Sokszor érkezik kölyökkutya olyan családba, ahol már élnek más állatok. Az, hogy ez mennyire okoz majd problémát, nagyban függ attól, milyen faj él régebben a lakásban. Érthető módon a halak nem túlzottan jelentenek gondot, ellenben a madarak, rágcsálók és macskák bizony kevésbé fogadják szívesen az új jövevényt, valamint a gazdának is fel kell készülnie esetleges apróbb problémákra.

Tovább

Baba és (baba)kutya

Sokszor hallani, hogy mikor a családba kisbaba érkezik, a leendő szülők úgy döntenek, megválnak ebüktől. A kutya, amely addig mintegy gyerekpótlékként szolgált, hirtelen feleslegessé, nyűggé, vélelmezett veszélyforrássá válik. Nem lenne ez így, ha kellő tudás birtokában lennének és tudnák, mire kell megtanítani a kutyát és mire kell odafigyelni.

Tovább

Játsszon a jólnevelt kutyáért

A játék soha nem céltalan, nem unaloműző és felesleges időtöltés. A játék a szocializáció és a tanulás elengedhetetlen része, alkotóeleme. A kiskutya a játék során sajátítja el az együttélés alapvető szabályait, majd a későbbiek folyamán a játék segít abban, hogy tanítása könnyű legyen azáltal, hogy élvezetes mind neki, mind gazdájának.

Tovább

Tócsák, foltok, cseppek mindenütt

A vizeletspriccelés szokása általában a kutya-kamaszorral kezdődik. Szerepe fontos, hiszen a kutya ennek segítségével látja el a szükséges információkkal fajtársait. A kutyaválasztásnál a gazdák sokszor azért döntenek szuka mellett, mert az általános vélekedés szerint a kanok jelölgetnek, míg a szukák nem. Nos, ez tévedés, a szukák is jelölgetnek, és bizony sokszor még a lábukat is felemelik, amúgy kan-módra, hogy a megfelelő helyre sikeredjen a jel.

Tovább

A név kötelez

A név kötelez. Igaz ez kutyáéknál is. Amikor kölyökkutya kerül a házhoz, a legelső feladat nevelése, tanítása során, hogy megtanítsuk neki a nevét.  Ez lesz az alapja minden további gyakorlatnak. Célszerű olyan nevet választani, mely könnyen, egyszerűen, gyorsan kimondható. Lehetőleg ne hasonlítson a család valamely tagjának a nevére, mert komikus helyzeteket idézhet elő, amikor egy vasárnapi ebédnél kezét-lábát törve rohan egy-két családtag, lábuk alatt pedig a kutya – és mind azt hiszik, neki szóltak egy finom cupák ígéretével.

Tovább

Hogyan szoktassam le kutyámat a túlzott rágcsálásról?

Vannak kutyák, melyek napokig képesek elrágódni kedvenc nyersbőr csontjukkal, mások egyetlen nap alatt kivégzik azt, eltüntetve még az utolsó, árulkodó darabkát is. Volt csont, nincs csont. Hogyan lehet erről az erőszakos, túlzott rágásról leszoktatni egy kutyát?

Tovább

Rossz szokás a rágcsálás

Az, hogy a kutyák rágcsálnak, normális dolog. A gondok akkor kezdődnek, amikor valami olyat csócsálnak meg, amit mi nem szeretnénk. Mondjuk mérgező növényt, veszélyes villanyvezetéket vagy méregdrága Prada cipőt. Ez már ugye kevésbé tolerálható viselkedés? A kutyák igencsak szeretik megrágni a papucsokat, puha bőrcipőket, a gyerekek kedvenc plüssállatát, a bútorok sarkát, és képesek pillanatok alatt felismerhetetlenné alakítani a zoknikat.

Tovább

A babavárás és a kutyás élet fogas kérdései

Sokan azt hiszik, mindent tudnak a babával és kutyával való együttélés rejtelmeiről. De biztos, hogy nem dől be minden tévhitnek?

Vannak, akik azt tanácsolják, vigyen haza valaki a kórházból egy pelenkát a baba illatával, még mielőtt a picike hazaérkezne. Ezzel szemben a szakértők szerint ennek nincs jelentősége.

Tovább

Ugribugri kutyák

Igen sok gazda panaszkodik arra, hogy kutyája felugrál rá és idegenekre, vendégekre – ha kell, ha nem. Nos, a kölykök, és bizony az idősebb kutyák is előszeretettel ugranak az emberekre, ezzel jelezve üdvözlésüket. Nem tudják azt mondani nekik, hogy „hello” vagy „szia”, így hát megoldják másként.

Tovább

Te még iskolába jársz....

Lassan véget ér a nyár. A gyerekek egy része már várja a sulit. No, nem annyira a tanulást, mint inkább azt, hogy találkozzanak a barátokkal, elmesélhessék nyári élményeiket. Persze a nagy szabadságba, a sok lustálkodásba is bele lehet fáradni egy idő után, és hát az őszi napokon már strandolni se nagyon van lehetőség. A srácok tehát suliba indulnak, ahol okosodnak, ügyesednek. Mi lenne, ha a család kutyája is beiratkozna egy iskolába? Biztos, hogy okos, ügyes eb, sok mindent tud, és jól csinál. De ahogy a mondás is tartja, jó pap holtig tanul. És bizony a gazdi sem képzett kutyaoktató, lehet, hogy neki is tudnak újat mondani a kutyasuliban. Hát, még ha gond is van az ebbel, ha neveletlen a lelkem, vagy hajlamos a rosszalkodásra!

Tovább

De nehéz az iskolatáska!

Nem mindegy, hogy kedvence nevelését, tanítását kire bízza. Éppen ezért a megfelelő kutyaiskola és/vagy kiképző kiválasztása nagyon fontos. A rossz kéz, az indokolatlanul kemény bánásmód legalább annyira káros, mint a nevelés és a szocializáció teljes mellőzése.

Tovább

Kölyökkori csipkedés és harapdálás

A kutyák minden korban intenzíven használják szájukat az emberekkel, más kutyákkal való kommunikációjuk és környezetük felfedezése során. Nemcsak esznek, de fognak és játszanak is vele. A rágcsálás azonban 3 és 6 hónapos kor között a legintenzívebb.

Tovább

A pusztító rágás és okai

A kutyák teljesen természetes módon szájukkal fedezik fel a világot, egyúttal állkapcsukat is erősítik, ezért gyakran rágnak meg számukra vonzó tárgyakat. Amikor azonban ez a rágás már olyan méreteket ölt, hogy a háztartásra káros, érdemes elgondolkodni, milyen okok állhatnak a hátterében.

Tovább

A kutya korához alkalmazkodó nevelés

Akár ön végzi a kutya tanítását, akár beíratja obedience iskolába, minden kutyának meg kell tanulni az öt alapvető parancsszót: ül, marad, lábhoz, gyere, fekszik. A gyakorlás során sose szidja meg a kutyát és a nevét se ejtse ki mérges hangon.

Tovább

A kölyök játékigénye

A kutya mérete és fajtája meghatározó abból a szempontból is, hogy milyen az állat aktivitási szintje. Logikusan egy dalmata kölyök több mozgást igényel, mint egy lhasa apso. Éppen ezért fontos, hogy amikor fajtát választ, vegye figyelembe saját életstílusát és aktivitását.

Tovább

Hogyan szoktatható le a kutya a macska üldözéséről?

A gazdák gyakorta szembesülnek a legendás kutya – macska barátsággal. A kutya üldözi a macskát, át az egész házon, még akkor is, ha van játszótársa és temérdek játéka, amivel el tudná foglalni magát. Előfordul, hogy ez a magatartás egészen hirtelen jelentkezik. Hogy miért, nehéz megmondani.

Tovább

Ne rágd a kefét, ha rágja a kefét

Kedvenc kölyökkutyája előszeretettel rágcsálja a karját, az ujjait, ahelyett, hogy a csontját csócsálná?  Kölyökkorban teljes normális, hogy a kutyák az egymással való játék során a szájukat is „használják”. Ám amikor az emberrel való interakcióban is megjelenik a rágás, az már nem kellemes.

Tovább

Szoktassa kutyáját a kozmetikázáshoz

A legtöbb állattartó tisztában van azzal, hogy a célirányos nevelés az állatok esetében is igen kifizetődő. Gondoljon bele abba, hogy például az állatkertekben élő vadállatokat is le kell időnként mérni, karmaikat le kell vágni, és millió egyéb alkalommal kell hozzájuk érni különféle okokból.

Tovább

A kutya első látogatása az állatorvosnál

A gazda elsődleges felelőssége kedvence egészségnek biztosítása. Az oltásokkal és a rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel sokat tehet ezért. Érdemes összeállítani egy listát, amelyen olyan pontokat sorol fel, melyek az orvosválasztásban és az első látogatáskor sokat segítenek.

Tovább