A kutya tanítása és a jutalomfalat

Manapság hihetetlen nagy divat a kutyák jutalomfalattal való tanítása. Ugyanakkor vannak gazdák, akik bizonytalanok ennek használatával kapcsolatban, félnek, hogy később jutalomfalat nélkül nem fogja elvégezni a feladatokat az eb, egyszerűen megvesztegetésnek tarta, vagy tart attól, hogy esetleg elhízik az állat az állandó jutalomfalat adagolástól.

A jutalomfalat funkciója nem más, mint segíteni, hogy elérje a kutyánál az elvárt viselkedést, és tudassa vele, hogy helyes a feladat kivitelezése. A kutyák általában jobban és gyorsabban tanulnak akkor, ha a jó viselkedésért, a feladat korrekt teljesítéséért jutalmat kapnak. Ez a jutalom igazából bármi lehet, ami jó az ebnek: simogatás, dicsérő szó, játék vagy akár jutalomfalat.

csont formájú jutalomfalatok tálkában

Miért jó a jutalomfalat?

Ha jutalomfalat használatával tanítja a kutyát, az semmiképp nem fogható fel vesztegetésnek, sokkal inkább ösztönző jutalomnak. Próbálja meg úgy felfogni, mint fizetést. Mi, emberek, fizetést kapunk a jól elvégzett munkánkért, ám akármennyire is szereti valaki a munkáját, kedveli a főnökét, ha nem kapja meg a fizetését, nem fog bemenni dolgozni.

A jutalomfalat (de más jutalom is) voltaképpen a kutya fizetése, egyszerűen csak egy eszköz annak biztosítására, hogy az eb elvégezze az elvárt feladatot, vagy produkálja az elvárt viselkedést.

A jutalomfalat, mint csalogató

A jutalomfalattal rá lehet venni a kutyát az elvárt viselkedésre. Például ha arra szeretné megtanítani az ebet, hogy leüljön, kezdetben egy finom falattal erre könnyen rábírható. Egyszerűen az orra előtt kell tartani egy, az öklünkbe zárt jutalmat, és lassan a feje fölé emelve kell mozgatni a kezünket. A legtöbb kutya felemeli fejét-orrát, hogy kövesse a finoman illatozó falatot, és ahogy emelkedik az orra, úgy tottyan a feneke a földre. Máris ül a kutya, hála a jutalomfalat csalogató illatának. Az ilyenfajta csábítás más viselkedési formák tanítása során is jól működik.

gazda a kutya felé tart egy jutalomfalatot

A jutalmazás

A jutalomfalat – ahogy nevében is szerepel – kiváló jutalmazó eszköz. Amikor ülni tanítja a gazda a kutyát, ahogy az eb hátsó fele a földre ér, odaadja neki a falatot. Ezt az eb jutalomként értékeli, és boldog. Egybéként ez minden viselkedésre és minden feladatra érvényes. Amikor a gazda azonnal adja a jutalomfalatot a helyes kivitelezés esetén, az eb agyában a cselekvés összekapcsolódik a jutalommal, és ösztönzi a következő alkalommal is a helyes cselekvésre, hiszen rendre megerősítést kap, hogy jól csinálja, amit elvárnak tőle.

A kevesebb több

Egyáltalán nincs szükség maréknyi jutalomfalatra. Amikor a kutya valamit jól csinál és szeretné megjutalmazni, bőven elegendő egy szem finomság. Sőt, egyetlen szem a lehető legkisebb, a kutya számára még vonzó finomságból. Vannak kutyák, amelyek teljesen boldogok akkor is, ha a megszokott tápjukból kapnak egy-egy szemet, és nem szükséges külön jutalomfalatot vásárolni.

Megeshet az is, hogy a kiválasztott jutalomfalatra a kutya nem reagál, ilyenkor érdemes más ízt, vagy más méretet beszerezni, vagy akár otthon készíteni vaslamilyen vonzó finomságot.

Soha nem szabad elfelejteni, hogy a jutalomfalat kalóriamennyisége beleszámít a napi adagba, tehát amennyi jutalmat elosztogat a nap folyamán, annyival kevesebb tápot kell adni etetéskor az ebnek.

kutya a földön fekve az előtte heverő jutalomfalatokat nézi

A problémák korrigálása

A tanítás intenzív időszakában előfordulhat, hogy a gazda kissé túl sok jutalomfalatot ad az ebnek, ez pedig hízáshoz vezet. A kutyák elhízása számos egészségügyi problémát okoz, ezért fontos az  étkezésre szánt adagoknál a nap folyamán kapott jutalomfalatok kalóriatartalmának figyelembevétele is. 

A jutalomfalatok mennyisége a kutya napi étrendjének csak körülbelül 10 százalékát teheti ki.

Egy idő után, ha a kutya jutalomfalatot lát a gazdi kezében, már tudja, hogy valami várható, valamit csinálnia kell, amiért jár a falatka. Így bármire megtanítható az eb már azzal, hogy a látókörében van a finomság. Ügyelni kell azonban arra, hogy csak akkor adja oda a jutalmat, ha az eb valóban az elvárt viselkedést produkálta.

Gyakori tévhit az, hogy a kutya kizárólag a jutalomfalatért dolgozik, vagy teszi meg, amit elvárnak tőle. Ez nem így van, nem kell aggódni, és nem kell élete hátralevő részében jutalomfalatokkal teletömött zsebbel mászkálnia. Amint a kutya megtanulta a parancsszavakhoz kapcsolni a feladatot, fokozatosan le lehet redukálni a jutalomfalatokat, sőt, akár el is lehet hagyni, és más jutalmazási formával – simogatással, játékkal – helyettesíteni.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban