Ha a kutya nem kap elég figyelmet

A kutyának figyelemre és szeretetre van szüksége. Amelyik eb nem kap elég figyelmet és törődést, az elég hamar pusztító viselkedéssel reagál, azaz elkezd rágni, kaparni, ugatni. De honnan lehet tudni, mennyi az „elég”, mennyi az a figyelem, amire a kutyának szüksége van?

A figyelem és a szeretet közötti különbség

Bár könnyű abba a tévedésbe esni, hogy a figyelem és a szeretet ugyanaz, ám valójában van egy kis különbség. A szeretet az az érzelem, amelyet a kutya felé kimutat, amikor megsimogatja, megöleli. Ám a szeretet nem elégíti ki a kutya minden igényét, még akkor sem, ha gyakran mutatja ki felé ezirányú érzéseit. Figyelemre is szüksége van, pédául a közös sétákra, a kutyaiskolai foglalkozásokra vagy otthoni tanulásra, közös játékra, akár otthon, akár a oarkban. Az, hogy mennyi odafigyelésre van szüksége az állatnak, nagy mértékben függ a méretétől, aktivitási szintjétől és egészségi állapotától.

corgie ül a fűben és várakozással néz előre

A figyelmeztető jelek

Amint írtuk, ha az eb nem kap elég figyelmet, akkor viselkedése megváltozik, mégpedig nem jó irányba. Íme, néhány a leggyakoribb viselkedési módok közül, amelyekkel a figyelem hiányát jelezheti a kutya.

A pusztító viselkedés

Azok a kutyák, amelyek nem kapnak elegendő és/vagy megfelelő szellemi stimulációt, gyakran tesznek azért, hogy le- és elfoglalják magukat, ám ez gyakran pusztító magatartást jelent. Ha azt veszi észre, hogy rágja a kanapét, gödröket ás az udvaron, vagy kukázik, azaz kiborogatja a szemetet, lerágja a tapétát, érdemes olyan alternatívákat találni, amelyek elfoglalhatják. Próbáljon interaktív kutyajátékot keresni, amely lefoglalja, vagy egy jutalomfalattal töltött rágójátékot, amely kihívás elé állítja. Sétáljon vagy fusson vele együtt, és tartson szünetet, hogy új dolgokat szemlélhessen, szimatolhasson, így tartva aktívan az agyát.

Szakadatlan ugatás és egyéb hangok

Előfordulhat, hogy az unatkozó vagy stresszes kutya többet ugat, vonyít, sír. Ez jelentkezhet szeparációs szorongás formájában, például ugat az eb, ha a gazdi nicns otthon, de megeshet, hogy túl éberré válik és minden apró zajra üvölt. Próbálja gyakorolni a kutyával az egyedüllétet és a „nyugszik” vagy „csend” parancsszavakat, de segíthethetnek olyan figyelemelterelő dolok, mint a nyugtató tévé- vagy rádióműsor, töltött rágójáték, esetleg egy rokon vagy családtag, aki a gazdi távollétében sétálni viszi az ebet.

fehér kutya félig a gazdi ökében ül, aki átkarolja

Agresszív viselkedés

Esetenként az a kutya, amelyik nem kap elég figyelmet, stresszessé válhat, mely agresszív viselkedésben nyilvánulhat meg. Előfordulhat a házban élő más kutyák vagy háziállatok felé irányított agresszió, a külvilágban mozgó emberekkel szembeni agresszió vagy a családtagok iránti agresszió. Általában a frusztrált kutya nem tudja, hogyan fejezze ki magát másként, azaz számára az agresszió az egyetlen mód frusztrációja kifejezésére, ezért ha észreveszi, hogy agresszíven viselkedik az állat, a legjobb, ha segítséget kér. Az állatorvos tanácsai is segíthetnek, de a legjobb, ha egy kutyaiskolában kér tanácsot, ahol a szakképzett oktatóval együtt dolgozhatnak azon, hogy az agresszivitás problémáját, de az ezt okozó szorongást ismegoldják.

Szeparációs szorongás

Szeparációs szorongás számos ok miatt fordulhat elő, de az alulstimulált kutya is szorongóvá válhat. A figyelem hiánya az egyik leggyakoribb tényező. Ha azt veszi észre, hogy kutya pánikba esik vagy stresszes lesz, amikor elhagyja a házat, érdemes mielőbb foglalkozni a problémával. Próbálja lefárasztani az ebet, mielőtt elindulna, esetleg egy hosszú séta arra készteti, hogy aludjon, amíg haza nem ér. Jó ötlet lehet minden napra beiktatni egy kis tanulást, ami nem csak a testét, de az agyát is serkenti és aktívan tartja, és kellően elfárasztja.

kicsi külyök szomorú arccal fekszik a kövön

Figyelemkereső viselkedés

Egy kutya, ha több figyelmet akar, megpróbálhatja testbeszéddel elmondani. Ha azt veszi észre, hogy kedvence szinte a sarkába tapadva követi, mancsol, bökdös, harap, vagy keresi, akkor esélyesen több törődésre van igénye. Szánjon egy kis időt arra, hogy ne csak az simogatással mutasson szeretetet, hanem fordítson rá elegendő figyelmet is. Menjenek el sétálni egy jó nagyot, játsszanak, dobja a frizbit vagy rúgja a labdát, hajítsa a botot, fésülje me, esetleg gyakoroljanak be egy új trükköt. A szeretet és a figyelem közötti különbség ismerete segíthet észrevenni, ha az eb nem kap elég figyelmet. A testet és elmét serkentő tevékenységek és a gondoskodás egészséges egyensúlyának megteremtése, valamint a kutya iránti szeretet kimutatása a megoldás.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban