A szeparációs szorongás

Elég sok gazdi panaszkodik arra, hogy amint magára hagyja a kutyáját, az elkezdi leamortizálni a lakást. Van eb, amelyik mindent megrág, más bepisil, vagy székletkupacokat hagy mindenfelé, megint más folyamatosan vonyít. Ezek a tünetek egyrészt azt jelzik, hogy a kutya bizony nem tanulta meg, hogyan kell viselkednie a lakásban, de lehetnek a stressz tünetei is.

Ha mindezek mellé más szorongásos tünetek is kapcsolódnak, például nyáladzás, vagy a kutya szorongani kezd már amikor a gazda készül elindulni otthonról, akkor esélyes, hogy a szeparációs szorongással van dolgunk, és nem az a baj, hogy nem szobatiszta a kutya, vagy nem tudja pontosan, hogy melyik játékát szabad rágcsálnia. A szeparációs szorongás akkor jelentkezik, amikor a kutyában tudatosul, hogy el kell válnia a gazdájától, még ha relatív rövid időre is. Az ilyen kutyáknál a menekülésre tett kísérletek gyakran extrém formákat öltenek, és sokszor sérülésekhez is vezetnek, különösen, ha ablak vagy ajtó állja a kutya útját.

Vannak kutyák, amelyek összezavarodnak és feszültek lesznek, amikor a gazda távozni készül. Mások ilyenkor depresszióssá válnak, amint a gazdi elindul, és amíg nincs otthon.

Általában rögtön a gazdi távozása után a kutya elkezd ugatni, és egyéb szorongásos tüneteket mutatni. Amint a gazdi hazatér, az eb úgy viselkedik, mintha már évek óta nem látta volna az imádott embert.

Amikor tehát azzal küzdünk, hogy megszüntessük a szeparáció szorongást, a cél az, hogy megtanítsuk a kutyának, hogy élvezze, de legalábbis tolerálja, amikor egyedül marad. Mindezt úgy kell megtanulnia, hogy megtapasztalja, az, hogy a szorongást kiváltó állapot, azaz hogy magára marad, nem egyenlő a félelemmel vagy a szorongással.

A szeparációs szorongás legjellemzőbb tünetei

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tüneteket, amelyek a szeparációs szorongást jelezhetik:

Széklet- és vizeletürítés

Sok kutya, amelyik egyébként szobatiszta, bepiszkít, amikor magára marad, vagy elzárják a gazdájától. Amennyiben olyankor is bepiszkít a kutya, amikor a gazdi is otthon van, akkor nem a szeparációs szorongás áll a háttérben.

Ugatás, szűkölés, vonyítás

A legtöbb, szeparációs szorongással küzdő kutya ugat, vonyít, szűköl, ha magára marad. Ez a fajta hangadás tartós, és csak olyankor jelentkezik, amikor a kutya magára marad.

Rágcsálás, ásás, egyéb károkozás

Sok esetben a kutya elkezd tárgyakat rágcsálni: megrágja az ajtófélfát, szétrágja az elöl hagyott tárgyakat, leveri a vázákat, leszaggatja a függönyt, letépi a bútorok kárpitját, kiássa a virágokat, amikor magára marad.

Az a baj, hogy ilyenkor akár meg is sérülhet, letörhet a foga, felsértheti a mancsát, sérülhet a karma, de akár bele is gabaolyodhat a függönybe. Ez a viselkedés csak akkor jellemző, amikor a kutya magára marad, ha a gazdi otthon van, soha nem tesz ilyeneket.

Szökés

A szeparációs szorongással küzdő kutya megpróbálhat megszökni arról a helyről, ahol a gazdája nélkül, elzárva érzi magát. Kiássa magát a kerítés alatt, szétrágja az ajtót vagy az ablakkeretet, nem törődve azzal, hogy ez komoly sérüléseket okozhat neki. Ez a viselkedés sem figyelhető meg olyankor, ha a gazda otthon van.

kutya a kapu alatt szökik

Mániákus mozgás

Sok kutya igen különös mozgásformákat produkál, amikor a gazdájától elkülönül. Vannak, amelyek körbe-körbe forognak, míg mások egy vonal mentén mennnek fel és alá. Ez a viselkedés sem figyelhető meg, ha a gazda otthon van.

Ürülékevés

Előfordul, hogy a magára hagyott kutya bepiszkít, majd után az ürülékét teljes egészében vagy részben megeszi. Amennyiben ennek oka a szeparációs szorongás, nem valószínű, hogy a gazda jelenlétében is megteszi. Egyébként a kutyáknál gyakorta előfordulhat ez a probléma.

Miért alakul ki egyes kutyáknál a szeparációs szorongás?

Nincs tökéletes magyarázat arra, miért is alakul ki a kutyáknál a szeparációs szorongás.

Az tény, hogy sokkal gyakoribb a tünetegyüttes olyan kutyáknál, amelyeket menhelyről fogadtak örökbe, mint azoknál, amelyek apró kölyökkoruk óta családtagként, szeretetben élnek.

Általános a vélekedés, hogy a kutya számára fontos személy vagy személyek elvesztése vezethet később szeparációs szorongáshoz, de ennél kevésbé drámai változások is kiválthatják a tüneteket. Az alábbiakban felsorolt helyzetek azok, amelyek köthetők a szeparációs szorongás kialakulásához.

A gazdi, a család változása

Ha egy kutyát elhagynak, esetleg menhelyre adják, vagy elajándékozzák, eladják másik gazdának, az bizony kiválthatja a kutyából a szeparációs szorongást.

A napirend változása

Persze nem az apró változásokkal van baj, de a hirtelen napirendi változások kiválthatják a szeparációs szorongást. Például ha a kutya gazdája korábban otthonról dolgozott, majd egy új munkahely miatt már el kell járnia, így a kutya hosszabb időre egyedül marad.

drótszőrű vizsla a szétrágott kanapén

A lakóhely változása

Az új otthonba költözés is okozhat szeparációs szorongást.

Változások a családban

Ha egy családtag váratlanul meghal vagy elköltözik, szintén okozhat szeparcáiós szorongást.

Először ki kell vizsgáltatni a kutyát

Egészségügyi problémák okozta inkontinencia

Van, hogy a kutya azért piszkít be a lakásba, mert inkontinenciában szenved, azaz olyan betegsége van, amely miatt képtelen visszatartani a vizeletét. A legtöbb esetben a kutya nincs is tudatában annak, hogy bepiszkított, megesik, hogy a vizelet alvás közben távozik. Vannak olyan betegségek – pl. húgyúti fertőzések, az öregkorban előforduló meggyengült záróizomzat, hormonproblémák ivartalanítás után, a húgyhólyag kövesedése, cukorbetegség, veserendellenesség, Cushing szindróma, neurológiai elváltozások, a nemi szervek rendellenességei – melyek inkontinenciát okozhatnak a kutyáknál. Mielőtt a szeparációs szorongásra gondolna, és ez irányban kezdene el gondolkodni, vizsgáltassa meg a kutyát az állatorvossal.

Gyógykezelés

Számos olyan gyógyszer van, amelynek mellékhatása lehet a gyakori vizelés és a bevizelés. Ha a kutya rendszeresen kap valamilyen gyógyszert, és inkontinenciát tapasztal nála, konzultáljon az állatorvossal, hogy kizárható legyen a gyógyszer mellékhatás.

Egyéb viselkedési problémák

Bizony, sokszor nehéz behatárolni, hogy a tapasztalt tünetek hátterében szeparációs szorongás áll-e, avagy sem.

Sok viselkedési probléma mutat igen hasonló tüneteket, vagy tünetegyüttest, ezért mielőtt határozottan állítaná, hogy szeparációs szorongástól szenved a kutyája, előbb zárja ki az alábbi viselkedési problémákat:

Izgatottság miatti bevizelés

Vannak kutyák, amelyek örömükben, üdvözléskor, játék során vagy fizikai kontaktus hatására, esetleg ha megbüntetik őket, maguk alá vizelnek.

Ezekben az esetekben sokat mondó a kutya testbeszéde: alázatos testtartást vesznek fel, a farok alacsonyan tartott, a fülek a fejhez simulnak, a kutya lekuporodik vagy a hátára fordulva a hasát mutatja.

Nem megfelelő szobatisztasági nevelés

Megeshet, hogy az a kutya, amelyik néha bevizel a lakásban, házban, nem teljesen szobatiszta, azaz a szobatisztaságra nevelése nem volt teljes és tökéletes. A következetességet nélkülöző, esetleg büntetéssel kivitelezett nevelés miatt a kutya fél olyankor üríteni, amikor a gazda figyeli őt, vagy egyáltalán a közelében van.

Jelölgetés

Lehet, hogy a kutya egyszerűen szagmintákat akar elhelyezni, azaz azért vizel be, hogy a saját szagát nyomként hátrahagyja.  Ebben az esetben inkább több helyen, kis mennyiségű vizelet hátrahagyásával kell számolni, és kanok és szukák egyaránt felemelhetik a lábukat, hogy megjelöljenek helyeket.

kutya a pisitócsa mellett ülve a gazdájára néz

A fiatalkori rombolás

Sok fiatal ebnél alakul ki az a szokás, hogy mindent szétrág, vagy felássa a kertet, amíg a gazda távol van, de ezt a „sportot” olyankor is űzik, amikor az otthon van.

Unalom

A kutyáknak mentális stimulációra van szükségük, és bizony, amikor magukra maradnak, unatkozhatnak. Ilyenkor keresniük kell valamit, amivel leköthetik a figyelmüket.

Folyamatos ugatás, vonyítás

Megesik, hogy a kutya a környezetében tapasztalt szokatlan ingerekre (hangokra vagy látványra) ugatással vagy vonyítással reagál. Ez akár agazda jelenlétében, akár távollétében előfodulhat.

Ajánlott cikkek