A pusztító rágás és okai

A kutyák teljesen természetes módon szájukkal fedezik fel a világot, egyúttal állkapcsukat is erősítik, ezért gyakran rágnak meg számukra vonzó tárgyakat. Amikor azonban ez a rágás már olyan méreteket ölt, hogy a háztartásra káros, érdemes elgondolkodni, milyen okok állhatnak a hátterében.

Az ok gyakran nem több mint a normális rágási igény kielégítése, csak éppen nem a megfelelő tárgyakon, esetleg kíváncsiság vagy játékosság, netalán (ha a kutya 7 hónapnál fiatalabb) a fogzási diszkomfort érzés csökkentése. Szintén oka lehet a pusztító rágási hajlamnak a nem megfelelő mentális és fizikális stimuláció.

Jól felépített neveléssel és megfelelő szocializációval a kutya megtanítható arra, mi az, amit rághat és mi az, amit tilos. Nem szabad elfeledkezni szellemi és fizikai foglalkoztatásáról sem.

Amikor a rágás már kényelmetlen a gazda számára, leginkább a bútorokon, gyerekjátékokon, fa felszerelési tárgyakon, szemeteseken, könyveken, újságokon, no és persze a cipőkön látszik meg. A kutya leggyakrabban akkor követi el a „bűncselekményt”, ha a gazda nincs otthon.

A szeparációs szorongás okozta túlzott rágás esetén figyelje meg, nem összpontosul-e az a bejárat környékére, nem kíséri-e erős nyálfolyás, esetleg túlzott ugatás. Amennyiben ez az ok, szükség lehet kiképző segítségére.

A különböző félelmekre és fóbiákra (pl. tűzijáték, vihar) is adhatnak ilyen válaszreakciót az állatok. Megfelelő technikákkal és esetleg gyógyszeres kezeléssel javítható a helyzet.

A legjobb ötlet, ha nem azzal küzd, hogy teljesen megszüntesse a kutya rágási hajlamát, sokkal inkább azon kell dolgoznia, hogy azt jó irányba terelje. Csak így tudja kielégíteni a kutya igényeit és egyúttal megvédeni saját tárgyait, értékeit is.

Ehhez azonban folyamatosan szemmel kell tartani az ebet. Amint elkezd valamilyen tilos tárgyat rágni, azt azonnal el kell tenni és helyette valami engedélyezettet kínálni neki. A kereskedelmi forgalomban nagyon jó termékek kaphatók egyrészt a kutya távoltartására a nem engedélyezett tárgyaktól, másrészt olyanok, melyekkel az engedélyezett tárgyak vonzóbbá válnak a kutya számára.

Amikor nem tudja felügyelet alatt tartani a kutyát, célszerű a dobozába vagy mobil kennelébe helyezni. Természetesen az elzárást a minimálisan szükséges időtartamra kell korlátozni, és sok időt fordítani a közös játékra és a szocializációra. Nem árt, ha van elegendő rágható játék készleten, melyek alternatívaként bármikor kínálhatók a kutyának. Célszerű nem egyszerre odaadni az ebnek az összes beszerzett játékot és rágóalkalmatosságot, hanem időszakosan cserélgetni őket, hogy ne tudja megunni egyiket sem. Ha a kölyök éppen a fogzási időszakban van, a fűtött-fagyasztott játékokat és rágókákat nagyra fogja értékelni.

Amennyiben a rágás csak akkor ölt pusztító méreteket, ha a gazda nincs otthon, akkor az ok – mint említettük – nagy valószínűséggel enyhe vagy közepesen súlyos szorongás. Ilyen helyzetben a rágás megnyugtatja a kutyát, ezért elengedhetetlen a megfelelő, rágható tárgy biztosítása. Segíthetnek az olyan interaktív kutyajátékok, mint a puzzle alá rejtett falatkák vagy a „dolgozz a kajáért” feladatok. Azaz, amikor a kutya egyedül kell, hogy maradjon, eledelét kapja ilyen furfangos módokon, hogy meg kelljen dolgoznia, küzdenie érte.

Sok esetben az a baj, hogy a kutya sem szellemileg, sem fizikailag nem kap elegendő stimulációt.

Ebben az esetben is hasznosak lehetnek a fent említett játékok, de nagyon fontos a sok séta, futtatás, játék más kutyákkal és a pozitív megerősítésen alapuló kutyaiskolai foglalkozások, kutyás sportok.

Vannak esetek, amikor az otthoni próbálkozások csődöt mondanak. Ilyenkor érdemes kiképzőhöz fordulni, aki képes olyan nevelési programot összeállítani, mely a legjobban korrigálja a nem megfelelő viselkedést.

Ajánlott cikkek