Ketrechez, dobozhoz szoktatás

Amikor hazaviszi a kiskutyát, az első nagy örömroham után felmerül a kérdés: mi legyen vele, amíg ebédet vagy vacsorát készít? Hová tegye? Mivel felügyelet nélkül hagyni veszélyes is lehet, hiszen a baj az ismeretlen környezetben egy pillanat alatt megtörténhet a kicsivel, meg kell oldani a dolgot.

A másik problémás időszak az éjszaka, hiszen lehet, hogy az első napokban nyugtalanul alszik majd. És persze a kiskutyának kell egy hely, ahová visszahúzódhat, ha a gyerekek rohangálása, játéka már zavarja, vagy éppen csak fárasztja.

Mi hát a megoldás? A legpraktikusabb, ha mielőbb megszoktatja vele a szállítódobozt vagy – ha beszerezett ilyet – a mobil kennelt. Ezekkel az alkalmatosságokkal nyugalmat és biztonságot ad a kutyának. Nem csak önnek lesznek nyugodtabbak a főzés vagy a bevásárlás percei – órái, de a kiskutya is megkapja azt a kis helyet, amely csak az övé, ahol ki tudja zárni a külvilágot, ha arra vágyik. Ráadásul a doboz vagy a kennel a szobatisztaságra nevelés során is segítségére lesz majd. A kérdés már csak az, a kölyökkutyával hogyan fogadtassa el a doboz vagy kennel gondolatát? Nos, minél előbb kezdi a szoktatást, annál hamarabb fogadja el, sőt, szereti meg a helyet!

A lényeg, hogy az egészet pozitív módon fogja fel, és így is közvetítse a kutya felé. Ha a kicsi megijed a doboztól vagy a kenneltől, mert csak kényszeredetten behajítja oda, vagy miközben beteszi, rettenetesen sajnálja, bizony sosem fogja megszeretni és elfogadni az amúgy kényelmes és biztonságos helyet.

  1. Takarja le a dobozt vagy a mobil kennelt egy takaróval úgy, hogy három oldala fedett legyen. Így a kicsi otthonosabban és kényelmesebben érzi majd magát, és könnyebben elalszik éjjel.
  2. A szoktatást olyan helyen kezdje, ahol a család ideje legnagyobb részét tölti. Ha a kölyök látja, hogy vannak körülötte, hallja a zajokat és érzékeli a jelenlétet, sokkal kevésbé érzi elhagyatottnak magát.
  3. Szánjon elég időt arra, hogy a kutya felfedezhesse a helyet. Használjon jutalomfalatot, azzal ösztönözze, hogy bemenjen a dobozba vagy a kennelbe, és dicsérje meg, akár bemegy, akár éppen kijön.
  4. Tegyen a helyére biztonságos játékokat, szórakoztató dolgokat, amikkel el tudja foglalni magát. Legyen benne puha takaró vagy párna, rágható játékok és egy kis víz is.
  5. A dobozban vagy kennelben tartózkodást kösse össze olyan pozitív dolgokkal, mint az etetés vagy a simogatás, ha a kölyök ügyesen bemegy és lefekszik. Így tudni fogja, ott semmi rossz nem történhet vele, sőt!
  6. Első alkalommal csak pár másodperce csukja be az ajtót, majd lassan, fokozatosan növelje a „bezártsági időt”.
  7. Az apró kölyök mellé tegyen be egy jól becsomagolt, felhúzott vekkerórát az első napokra. Ennek hangja hasonlít az anyakutya szívverésének hangjára, ezért megnyugtatja a kicsit, segít neki az elalvásban.

Lehet, hogy amikor először hagyja hosszabb időre a dobozban vagy a kennelben, a kölyök sírni fog. Ám semmiképp se nyissa ki az ajtót, mert így csak azt tanulja meg, hogy ha valamit el akar érni, akkor nyafogni kell. Higgye el, a kutya jól van, és meg fogja szokni a helyét.

Érdemes minél fiatalabb korban hozzászoktatni a kutyát a dobozhoz vagy a mobil kennelhez. Idősebb kutyák szoktatása sem lehetetlen, de tény, hogy nehezebb és hosszabb ideig tart.

Ha a későbbiekben el akarja kerülni a szétrágott cipők látványát, ha szeretne nyugodtan aludni, bizony érdemes megfontolnia, hogy beszerez egy kényelmes szállítódobozt vagy egy praktikus mobil kennelt. Egy kis idő ráfordítással  megteremti kedvence biztonságát és saját nyugalmát!

Ajánlott cikkek