Rend a lelke mindennek

A legtöbb ember valamiféle rend szerint él. Beosztja idejét, hogy kevésbé legyenek hektikusak a nappalok. A tervezés segít a rutin kialakításában, ez pedig garancia arra, hogy minden fontos dolgot elvégez. Sokan segédeszközt használnak, hogy ne feledkezzenek meg a fontos dolgokról.

Vannak, akik csomót kötnek a zsebkendőjükre, mások bevésik a naptárukba vagy jelzést állítanak be mobiltelefonjukon. Nos, a kutyának nincs szüksége jelzésre és emlékeztetőre, hiszen nem kell a gyerekekért rohanniuk az iskolába, sem a tisztítóba a ruhákért. Ám a napirend számukra is hasznos, hiszen a jó napirend tartalmazza a kutya etetési és játékidejét is.

A kutyák kifejezetten szeretik, ha életük a rutin szerint zajlik, és bár az órát nem ismerik – legalábbis nem úgy, ahogy mi -, belső órájuk szinte másodpercre igazodik a megszokott napirendhez.

Íme egy minta arra, hogyan lehet egy (átlagos aktivitású, egészséges) kutya napirendjét összeállítani, mely rutin beilleszthető saját napirendünkbe.

Ha még kölyök a kutya….

Szobatisztaság: Némileg más napirendre van szükség, amikor éppen a szobatisztaságot tanítja a kutyának. Ez idő alatt vagy önnek, vagy valaki másnak, akiben bízik, állandóan a kutya mellett kell lennie, hogy időben felkapja a kölyköt és kivigye, amikor „esemény” készülődik. Később, ahogy idősebb lesz a kölyök, már képes lesz 3-4 órát kibírni ürítés nélkül.

  1. Vigye ki ébredés után.
  2. Vigye ki reggeli után.
  3. Vigye ki déltájban, a második etetés után.
  4. Vigye ki délután négy körül.
  5. Vigye ki vacsora után.
  6. Vigye ki lefekvés előtt.

Etetés: Ideálisan a kölyökkutya napi három alkalommal eszik. A második etetést időzítse nagyjából délre, és ha szükséges, keressen megbízható segítséget.

Alvás:  A kölyökkutya többet alszik, mint a felnőtt: átlagosan napi 16 órát. Ám van olyan kiskutya, amelyik akár 20 órát is durmol naponta!

Mozgás: A kölyökkutyák általában kirobbanó energiával vágnak bele a játékba, majd egy pillanat alatt leeresztenek, és ott alszanak el, ahol éppen vannak.  Próbálja meg minél többször kivinni a kölyköt egy-egy rövid sétára, még ha csak 15-20 percig tart is.

Egy átlagos nap egy felnőtt ebbel

Étel: A legtöbb felnőtt kutya számára a napi kétszeri etetés az ideális. Így lesz anyagcseréjük stabil, ráadásul ez segíti emésztésüket is. A kutyával való együttélés során gyorsan ki fogja tapasztalni, mikor vannak az ideális etetési időpontok, pl.:

  • 7:00 - reggeli
  • 18:00 - vacsora

Víz: A legjobb, ha minden reggel és este letesz egy tálka friss vizet a kutya elé. Nagyon fontos, hogy mozgás (séta, kirándulás, kiképzés, kutyaiskola) és játék után a kutya kapjon friss vizet. Ha épp a szobatisztaságot tanulják, vagy kedvence gyakran túlissza magát, akkor beütemezheti az itatási időt és a mennyiséget is. Ám ilyenkor is ügyeljen a kutyára, és ha szomjasnak látja, növelje a vízmennyiséget. Egy egyszerű napirend a vízfogyasztás ellenőrzésére:

  • 7:00. – Mossa el az edényt és töltse meg félig
  • Délben – Öntse ki a maradékot és töltse félig az edényt.
  • 18:00. – Mossa el az edényt és töltse meg félig.
  • Lefekvés előtt – Mossa el és töltse negyedéig az edényt.

Éjjel: Egy kutya átlagosan 14 órát alszik naponta. Az emberrel ellentétben többször alszanak, ám rövidebb ideig. A kutyák REM ciklusa sokkal aktívabb, mint az emberé, erre ékes példa az, amikor úgy érzi, mintha kedvence vadászna álmában. Ha a felnőtt kutya több mint 16 órát alszik egy nap, érdemes állatorvossal ellenőriztetni, nincs-e valamilyen betegsége. A napi mozgás, a játékidő jó tervezése hozzásegíti kedvencét a jó és rendszeres alváshoz.
Játék: A játék nagyon fontos az állat mentális fejlődése és állandó stimulációja szempontjából, ráadásul kellemes és örömteli időtöltés is számára. A jó játék azonban a gazdával közös játék! Próbáljon meg két rövidebb játékidőt beiktatni kedvence napirendjébe.

  • 8:00  - Játsszon legalább 15 percet kedvencével.
  • 16:00 vagy munka után – Tervezzen be egy nagyobb játékidőt vagy menjenek ki a parkba például frizbizni.

Mozgás: A mozgás elengedhetetlenül fontos úgy a fizikai, mint a mentális egészség szempontjából. Ideális esetben napi két alkalommal, legalább harminc percet sétáltatja a gazda a kutyát. Ám egy extra adag mozgás a legkevésbé sem árt, sőt, kifejezetten jót tesz mindkettejüknek. Bár a mai rohanó világban ennek beiktatása a napirendbe nem egyszerű, de érdemes megpróbálni. És ne feledje el: a mozgás nem egyenlő a gyors pisiltetéssel a háztömb körül.

  • 6:30 – Sétáljanak egyet reggeli előtt
  • Délben – Egy újabb séta (amihez, ha dolgozik, jól jön egy kutyasétáltató)
  • 17:00 – Sétáljanak egyet vacsora előtt.

Az együtt töltött idő: Minden együtt töltött perc erősíti a köteléket a kutya és gazdája között. Ráadásul ezt a legkönnyebb beilleszteni a napirendbe, hiszen „történhet” akkor, amíkor a tévét nézve simogatja az ölébe hajtott kutyafejet, vagy amikor olvasás közben ujjai beletúrnak az eb bundájába. Figyeljen a kutyára, simogassa, esetleg dögönyözze – masszírozza meg.

Ha már öreg az eb

Étel: Az idős kutya is kétszer eszik egy nap, de már kevesebbet, mivel mozgásigénye is korlátozottabb.

Víz: Idős korban a vízigény nagyobb.

Alvás: Az öreg kutya többet alszik, mint egy aktív, fiatal eb: átlagosan napi 16-18 órát. Az emberhez hasonlóan, ahogy a kutya öregszik, egyre inkább olyan lesz, mint a kölyök, igényei szempontjából.

Mozgás: Öreg kutya nem vén kutya! A sétára igenis szüksége van, akárcsak a megszokott, egyéb mozgásokra. Vigye ki – akár segítség igénybevételével – napi három-négy alkalommal, de rövidebb sétákra. Kerüljék a túlzott aktivitást, a durva játékokat a kutyafuttatókban.

Ha igen aktív a kutya

Az olyan aktív fajták, mint a border collie, a vizsla-félék vagy terrierek esetében némi változtatás szükséges a napirendben. Ezeknél az ebeknél ugyanis kevesebb az alvásidő, megfigyelheti, hogy sokszor még szunyókálás közben is rohannak egy kört. Érdemes megpróbálkozni ezeknek a kutyáknak a háromszori etetésével, mivel anyagcseréjük általában fokozottabb.

Ha túl nyugis az eb

Az olyan nagytestű fajták, mint a masztiff vagy a dog többet alszanak. Ugyanilyenek az agárfajták is. Érdemes őket napi egy alkalommal etetni, ugyanis nem égetnek el annyi kalóriát, mint mozgékonyabb társaik.

Ne felejtse el, hogy minden kutya egyedi. A napirendet egyéniségének és aktivitási szintjének megfelelően állítsa össze és változtassa. Persze a kutya napirendje olyan legyen, hogy teljes mértékben illeszkedjen a gazdiéba, és ne terhet, hanem örömteli elfoglaltságot jelentsen. Bizony, egy kutya sok elfoglaltságot jelent. Ideális esetben 2-4 óránként ad valamilyen feladatot az embernek, legyen az etetés, séta vagy játék. Nagyon fontos a következetesség, a „menetrend” betartása, mert a kutya belső órája bizony jelez!

Ajánlott cikkek