Öreg kutyák

Öreg kutya nem vén kutya - tartja a mondás.  Egyes vélekedések szerint minden egyes kutyaév hét emberi évnek felel meg. Ha ezt alapul vesszük, egy tízéves kutya bizony már aggastyán. A korral pedig ők is megtapasztalják a fájdalmakat, betegségeket. Az öregkor ellen pedig nincs orvosság.

De mit tehet egy gazda, hogy kedvence méltóságteljes, fájdalommentes öregkort éljen meg, nem beszélve arról, hogy minél hosszabban? Bár az elsődleges segítség mindig az állatorvos, sok olyan módszer, technika és termék van, mely segíthet az öregkor bearanyozásában. Apró dolgok, melyekre odafigyelve, vagy apró változtatásokat eszközölve hálás, öreg kutyaszemek mondanak köszönetet a figyelemért és figyelmességért.

Mozgás

Az öreg kutya nehezebben mozog, a lépcsőn nem nagy örömmel megy már fel. Érdemes megkönnyíteni számára a mozgást napi többszöri, de rövidebb sétákkal, a lépcső elkerülésével, ha lehetséges.

Ha már nem tud kedvence felugrani az ágyra vagy a kedvenc karosszékébe, szerezzen be neki egy kis lépcsőt.

Kistestű és közepes méretű kutyák számára már lehet kapni kutya-kocsit. Ha hosszabb útra indulnak, tegye kedvencét ebbe a babakocsira hasonlító alkalmatosságba és hagyja, hogy a szabadban kiélvezze a mozgás örömét, majd megpihenjen a kocsi kényelmében. Lehet kapni kerékpárra rögzíthető kutyahordozót is, vagy akár mögé csatolható kiskocsit, így kedvencének nem kell lemondani a régen annyira kedvelt közös kirándulásokról.

Alvás

Lehet, hogy szívesen kényeztetné öreg barátját pihe-puha párnákkal, de a fáradt és fájó ízületek jobban kedvelik a keményebb felületeket. Egy mérsékelten keményre tömött párna vagy matrac sokkal jobb az öreg csontoknak.

Inkontinencia

Az öregedéssel gyakran együtt jár a hólyag záróizmainak gyengülése, az inkontinencia kialakulása. Ez különösen alvás, pihenés közben okoz problémát. Ha gyakran szembesül a nedves foltokkal, vegyen kutyapelenkát. Mind a két nembéli ebekre kényelmes, tépőzáras pelenkák kaphatók. Ne feledje, a gyakoribb, rövidebb séták ebben az esetben is sokat segíthetnek.

Gyógyszerek

Az idős kutyák gyakran gyógyszeres kezelésre is szorulnak. A puha jutalomfalatok segítenek a gyógyszerek beadásában. Nyomja egy falat közepébe a tablettát – méretétől függően összetörve vagy egészben – és kínálja kedvencének. A gyógyszerbeadás stressze megelőzhető e módszerrel.

Étel

Ahogy a kutya öregszik, egyre nyugodtabb lesz, és jobban élvezi a hosszabb, gyakoribb alvásokat. Ez azonban a túlsúly megjelenéséhez vezethet, ha a gazda nem figyel a megfelelő kalória bevitelre.

Mozgás

A gazdának kell tisztában lennie kutyája korlátaival. Az idősebb kutyának már nem olyan az állóképessége, mint korábban volt. Lehet, hogy régen akár a félmaratont is lefutotta gazdájával, de már nem lesz képes erre, még akkor sem, ha meg is akar ezzel próbálkozni. A gyakoribb, ám rövidebb séták a megoldás! A túlerőltetés ízületi fájdalmat és gyulladást okoz. Ha azt látja, a kutya fájdalommal küszködik, kérjen tanácsot és gyógyszert az állatorvostól.
Idős kutyáknál nagyon jó megoldás a hidroterápia, de létezik reiki kezelés is ebek számára. A masszázs nem csak kedvence testét, de lelkét is ápolja.

 

Ajánlott cikkek