A méret a lényeg - avagy kutyafekvő kisokos

A méret a lényeg - avagy kutyafekvő kisokos

Az egyszerű vászontól a luxuskivitelű puha bőrig mindenféle anyagból kaphatók párnák és kutyafekhelyek. Nem csak a tisztítási lehetőségeket kell szem előtt tartani, de temérdek kérdést is jó, ha megválaszol a gazdi, mielőtt első felindulásból megvenne egy neki tetsző és lakás stílusához illő kutyaágyat.

Ha a kutya szeret kaparni, sokat vackol lefekvés előtt, érdemes olyan anyagot választani, amely erős és bírja a kiképzést. Idősebb, problémákkal küzdő kedvenceknek minél puhább és kényelmesebb vagy épp ellenkezőleg, kemény fekhely kellhet. Ebben az állatorvos tanácsai segíthetnek.

Vannak kutyák, amelyek nagy bundájuk miatt a lakás melegét rosszabbul viselik, számukra a némileg drágább, de igen szép bőr anyagok kiválóak lehetnek, hiszen sokkal hidegebbek, mint a textil, még akár a puha napabőr is. Vannak allergiás ebek, náluk a kutyaágy választás minden esetben ennek megfelelően kell, hogy történjen, hiszen ha prüszköl és vakaródzik a gyapjútól a kutyus, nem érdemes a puha és ráadásul elég drága tiszta gyapjú ágyneműre költeni, lehet, hogy számára az olcsó kutyafekhely sokkal többet ér, mind a méregdrága, de esetleg egészségkárosító csoda.

A méret a lényeg

Bizony, nem mindegy, mekkora az a kutyafekhely. Ahogy az apró kölyöknek nem veszsük meg az ötliteres tálat csak azért, mert egyszer majd szép nagy kutya lesz, úgy a legnagyobb párna és kutya fekhely sem kerül azonnal beszerzésre, mondván, majd belenő. Persze cuki látvány a hatalmas kutyaágyban elvesző csepp kis kölyök, de szegény rettentően érzi benne magát. Nem találja a helyét, eltűnik benne és a szobatisztaságra nevelés szempontjából sem célszerű a túl nagy kutyaágy.

A kiskutya az alomban, anyja mellett megtanulta és ösztönei is azt súgták neki, hogy ahol alszik, ott nem végzi el a dolgát. Épp ezért már három hetesen arrébb botorkált gyenge kis lábain, hogy ürítsen, majd visszakocogott anyjához és alomtestvéreihez a puha, óvó melegbe, a kényelmes kutyaágyba. Ha egy méreténél jóval nagyobb kutyafekhely lesz a vacka az új otthonban, éppen csak kikerülve az alomból, könnyen azt gondolja majd, hogy csak arrébb kell lépnie a dolgát elvégezni, ahogy azt korábban tette. Márpedig ez nem így van, hiszen ideálisan a szobatisztaságra nevelés az első szocializációs lépés, ami az új otthonba érkezéskor kezdődik.

A választáshoz ismerni kell a kutya növekedési fokozatait, azaz hogy milyen gyors ütemben nő. Ebben segíthet a tenyésztő vagy az állatorvos is.

Olyan kutyaágy és párna mellett döntsön, ami a kölyök méreténél éppen csak nagyobb, de nem tudja egy-két hét vagy hónap alatt kinőni. Amikor azt látja, hogy már összekuporodva-gömbölyödve is közel áll ahhoz, hogy alig fér el benne, ideje elindulni megvásárolni a végleges kutya fekhelyet.

A régit nem kell kidobni. A párna jó lehet a kertben vagy teraszon, esetleg vészhelyzetre tartaléknak el lehet tenni, bár a tapasztalatok azt mutatják, az első kutyaágy ritkán éli túl a kölyökkor játékosságát-

 

Ajánlott cikkek