Újságpapír vagy kutyapelus?

Amikor a szobatisztaság kérdése felmerül, a régi kutyások esküsznek az újságpapírra, a modern kor gazdijai pedig a kutyapelenka mellett érvelnek. Nos, valóban, melyik a jó megoldás, és egyáltalán, létezik igazán jó megoldás?

Újságpapír vagy kutya pelenka?

Sokan előszeretettel használnak újságpapírt vagy ócska rongyokat. Nos, tény, hogy a papír ingyen van, hiszen teletömik a postaládákat mindenféle ingyenes kiadvánnyal, ócska rongy is akad sok háztartatásban.

Miért nem jó ötlet mégsem ezek használata? Nos, a rongyot gyakorta kell mosni. Egy kölyökkutya elég sokszor vizel egy nap, már egy-két ilyen eset után kellemetlen szagot kezd árasztani a rongy. Ráadásul senki sem szívesen pakolja a pisis rongyokat abba a mosógépbe, ahol a család ruháit is mossa.

Az újságpapír átázik. Leteszi a földre, a kiskutya rápisil és máris az egész padló csicsog a mocsokban.  Nem mellesleg bár a kutyapelenka megrágcsálása sem egészséges, de a festékkel teli újságpapír kifejezetten mérgező lehet.

A kutya pelenka sok előnnyel bír. Egyik oldala vízhatlan, másik fele pedig erősen nedvszívó, olyan anyagból készül, mint a kisbabák pelenkája. Egyes kutya pelenka fajták a szagokat is megkötik Ezen kívül különféle méretekben kapható, így az aprócska, picike tócsákat gyártó csivava számára elegendő a legkisebb, csak a mobilkennel egyik sarkában kényelmesen elférő méretet venni, míg a bernáthegyi kölyöknek célszerű nagyobb, vastagabb típust keresni.

Miért menne a kutya a kutya pelenkára?

Az előbbiekben már szó volt a kutya tisztaság iránti igényéről, azaz arról, hogy saját területét igyekszik tisztán tartani. Ha nem sikerül a lakáson belül korlátozni a kölyök számára használható területek számát, érdemes helyhez szoktató sprayt venni. Ez olyan illatanyagokat tartalmaz, melyek vonzók a kutya számára, adott helyre csalják, hogy ott ürítse vizeletét.

Erre a szerre persze nem feltétlenül van szükség a kutya egész élete során, de sok gazda előszeretettel használja még szobatiszta kutyák esetében is. Ilyen ebeknél ugyanis praktikus ötlet lehet a kutya pelenka használata akkor, amikor a gazda nem tud hazaérkezni a sétáltatás megszokott idejére egy program miatt, vagy ha napközben hosszú időt tölt a kutya bezárva. Ilyenkor persze nem feltétlenül történik baleset egy felnőtt, szobatiszta kutya esetében, szegény képes nagyon sokáig uralkodni feszülő hólyagján, de jobb felkészülni a váratlan helyzetekre és egy kutyapelenkát letenni az ajtó mellé.

Kutyapelenka az ajtó mellett

Az ajtó mellé helyezett pelenka már jó jel. Ugyanis a szobatisztaságra nevelés lépésről lépésre történik. Amikor a kölyök még kicsi és ügyetlen, a fekhelyéhez közel kell letenni a kutyapelenkát. Amikor ügyesen a megfelelő helyre pakolja a rakást vagy csurrantja a tócsát, mindenképp meg kell jutalmazni az ebet. Nem érdemes a kutyapelenka azonnali cseréjén gondolkodni, két ok miatt sem. Először is a pelenka beszívja a csurit, másodszor pedig a megfelelő szagokkal odavonzza a következő alkalommal az ebet. A jutalmazás azonban elmaradhatatlan, sokan ezt a gyakorlást klikkerrel kapcsolják össze, azaz csuri - klikk - dicséret - jutalom a sorrend.

Amint a kölyök egyre többször intézi dolgát a kutyapelenkán, lehet egyre távolabb helyezni azt, az ajtó felé irányozva. Előbb vagy utóbb, kis lépésekkel az ajtó mellé fog kerülni a kutyavécé, innen pedig már csak egy lépés a kert vagy az utca. Erre pedig akkor kerülhet sor, amikor a kölyök már minden oltásával rendelkezik. Amíg ez a pillanat el nem érkezik és az állatorvos ki nem adja a zöld utat a sétákhoz, a négylábú kedvenc ügyesen megtanulja, milyen módi járja otthon.

Ajánlott cikkek