Egy ágy nem ágy!

Egy ágy nem ágy! Gondoljon csak bele: éjjel a családi ágyban alszik, de napközben a kanapén heveredik el, ott szunyókál ebéd után. Nyáron, ha jó idő van, a terszon a hintaágy vagy a napágy várja. Van bőséggel lehetőség, ahol az ember fáradt lábait kinyújtóztathatja, elheverhet, akár aludni egyet, akár csak lustálkodni. Miért lenne elég a kutyának egyetlen fekvőhely?

Ha a kutya boxban alszik, akkor mindenképp érdemes egy nyitott kutyaágyat is választani, ahonnan pihenés közben nézelődni is tud a kutyus.

A család általában nem egy helyiségben éli a mindennapjait, nem egyetlen helyiségben tartózkodik a nap huszonnégy órájában. A kutya gondolatait kitalálni nehéz. Lehet, hogy éppen pihenni, aludni szeretne, de elképzelhető, hogy csak heverészni és közben figyelni vágyik. A kutyafekhely hurcolása egyik helyről a másikra nem a legjobb ötlet, ráadásul lehet, hogy épp az eb szándékaival ellentétesen cselekszik a gazdi.

Ha jót akar tenni a kutyával és azt szeretné, hogy valóban a család tagjaként éljen önökkel, akkor legyen egy kutyaágy a lakásban – akár a családi ágy mellett, akár az előszobában –, és legyen egy kutyafekhely ott, ahol napközben a legtöbbet tartózkodnak. Akár a nappaliba, akár a konyhába teszi ezt a pihenőt, olyan helyre tegye, ahol nincs útban.

Érdemes figyelni arra, hogy ez utóbbi pihenő nagyobb igénybe vételnek lesz kitéve, hiszen ide fog beugrani a játék közbeni rohangálás alatt az eb, ide rejti jutalomfalatkáit és kedvenc játékait is. Ide ugrik be először a séta után és ezt fogja intenzívebben kapirgálni.

A kutyafekhely anyaga tehát legyen tehát erősebb és készüljön fel, hogy gyakrabban kell majd tisztítania.

Még egy kicsit a higiéniáról

Akármilyen anyagból választ kutya ágyat vagy bútort, a higiénia a legfontosabb. A legápoltabb kutya is könnyen szerezhet nem kívánatos „lakótársakat” a séta során. Ezek a lakótársak pedig a tiszta és kényelmes, meleg helyeket szeretik, ahol kivárhatják, míg a kutyára cseppentett spot-on vagy a bolhanyakörv hatása elmúlik. Ez idő alatt szépen szaporodnak és elárasztják a lakást, várva a kedvező pillanatra.

Tehát amikor a gazdi kutyafekhely, kutyaágy és párna vásárlásán gondolkodik, gondolnia kell e felszerelési tárgyak élősködők elleni védelmére is.

A legkönnyebben kezelhető alkalmatosság ebből a szempontból a műanyag kutyafekhely. Némi meleg víz és fertőtlenítő szer elegendő és gyors letörlés vagy száradás után vissza is tehető a helyére.

A gyékény kosár egy fokkal macerásabb. Mosni is lehet, de érdemes bolhairtó szerrel átfújni időnként, de legalább akkor, amikor a kutya kezelése megtörténik.

A fa, rönkfa bútorok, kutyaágyak nem moshatók, így ezek spray-vel történő kezelése elengedhetetlen. Igencsak oda kell figyelni a repedésekre, ahol az élősködők előszeretettel bújnak meg.

A textilborítású kutyaágy tisztán tartásáról már esett szó, érdemes minden esetben a gyártó előírásait betartani.

Azok a fránya fogacskák

A kölyökkutya rág. Akkor is rág, ha jól nevelt, mert amikor fogzik, ínye viszket és feszül, ezt pedig rágással tudja csillapítani. Ez mindaddig nem baj, amíg nem a kutyabútoron gyakorol, hanem az erre a célra kijelölt játékokon. Persze ez nem mindig ilyen egyszerű a gyakorlatban.

A kutya egészségének védelme a legfontosabb, de nem hátrányos az sem, ha mindeközben a drágán vett fekhely is ép marad. Ezért érdemes a kölyök felszereléseinek beszerzésekor távoltartó sprayt is beszerezni. Ez azért annyira nem fogja távol tartani az ebet, hogy ne feküdjön bele a kutyaágyba, de garantáltan nem fog neki ízleni, amikor csócsálni próbálja. A leggyakrabban használt anyag ezekben a termékekben a keserű alma, melynek az eb számára korántsem vonzó íze röpke idő alatt megtanítja a kölyöknek, hol tilos élesíteni a fogakat.

 

 

Ajánlott cikkek