Öreg kutya nem vén kutya

Mindannyian megöregszünk egyszer. Azonban amíg nem látjuk, hogy kedvencünk már nehezen megy fel a lépcsőn, vagy nedves foltot hagy a párnáján, nem is fogjuk fel, hogy bizony, elszállt felette az idő, ő is megöregedett. A legtöbb gazdának meg kell élnie, hogy kutyája meghal, és bármennyire is nem akarunk erre gondolni, mindannyiunknak fel kell készülnie a szomorú valóságra.

Vannak, akik szerint minden egyes kutyaév hét emberi évnek felel meg. Ha ezt a vitatók érvei ellenére is alapul vesszük, egy tízéves kutya bizony már aggastyán.

A korral pedig kedvenceink is megtapasztalják a fájdalmakat, a betegségeket, akárcsak mi, emberek. De mit tehet egy gazda, hogy kedvence méltóságteljes, fájdalommentes öregkort éljen meg, nem beszélve arról, hogy minél hosszabban? Bár az elsődleges segítség mindig az állatorvos, sok olyan módszer, technika és termék van, mely segíthet az öregkor bearanyozásában.

Mozogjanak!

Az öreg kutya nehezebben mozog, a lépcsőn nem éppen örömmel megy fel. Érdemes megkönnyíteni számára a mozgást, mégpedig napi többszöri, de rövidebb sétákkal, a lépcső elkerülésével, ha lehetséges.

Ha már nem tud kedvence felugrani az ágyra vagy a kedvenc karosszékébe, szerezzen be neki egy kis lépcsőt.

Kistestű és közepes méretű kutyák számára már lehet kapni kutya-kocsit. Ha hosszabb útra indulnak, tegye kedvencét ebbe a babakocsira hasonlító járgányba, és hagyja, hogy a szabadban kiélvezze a mozgás örömét, majd megpihenjen a kocsi kényelmében. Lehet kapni kerékpárra rögzíthető kutyahordozót is, vagy akár mögé csatolható kiskocsit, így kedvencének nem kell lemondani a régen annyira szeretett közös kirándulásokról.

Legyen az alvás pihentető!

Lehet, hogy szívesen kényeztetné öreg barátját pihe-puha párnákkal, de a fáradt és fájó ízületek jobban kedvelik a keményebb felületeket. Egy mérsékelten keményre tömött párna vagy matrac sokkal jobb az öreg csontoknak.

Vizelettartási gondok

Az öregedéssel gyakran együtt jár a hólyag záróizmainak gyengülése, az inkontinencia kialakulása. Egyszerűen fogalmazva a kutya már nem mindig tudja visszatartani a vizeletét. Ez különösen alvás, pihenés közben okoz problémát. Ha gyakran szembesül a nedves foltokkal, vegyen kutyapelenkát. Mind a két nem egyedeire kényelmes, tépőzáras pelenkák kaphatók. A gyakoribb, rövidebb séták ebben az esetben is sokat segíthetnek.

Gyógyszerek

Az idős kutyák gyakran gyógyszeres kezelésre is szorulnak. A puha jutalomfalatok segítenek a gyógyszerek beadásában. Nyomja egy falat közepébe a tablettát – méretétől függően összetörve vagy egészben – és kínálja kedvencének. A gyógyszerbeadás stressze megelőzhető e módszerrel.

Táplálás

Ahogy a kutya öregszik, egyre nyugodtabb lesz, és jobban élvezi a hosszabb, gyakoribb alvásokat. Ez azonban a túlsúly megjelenéséhez vezethet, ha a gazda nem figyel a megfelelő kalória bevitelre.

Séta és séta….

A gazdának kell tisztában lennie kutyája korlátaival.

Az idősebb kutyának már nem olyan az állóképessége, mint korábban volt. Lehet, hogy korábban akár a a hosszú kilométereket is lefutotta gazdájával, de a korosodással nem lesz képes erre, még akkor sem, ha meg akar ezzel próbálkozni.

A gyakoribb, rövidebb séták a megoldás. A túlerőltetés ízületi fájdalmat és gyulladást okoz. Ha azt látja, a kutya fájdalommal küszködik, kérjen tanácsot és gyógyszert az állatorvostól.

Idős kutyáknál nagyon jó megoldás a hidroterápia, de létezik reiki kezelés is kutyáknak. A masszázs nem csak az eb testét, de lelkét is ápolja.

Ajánlott cikkek