Útmutató a nyakörv használatához

Kutyanyakörv leginkább két különféle variációban léteznek: nylon és bőr konstrukcióban. A választásnál vegye figyelembe a kutya testalkatát. Nagyon fontos, hogy a kölyökkori méret korántsem egyezik meg a felnőttkorival.

Mindenképp vegye figyelembe a kutya növekedésének ütemét, így az első nyakörvre nem biztos, hogy érdemes nagyobb összeget áldozni.  Sőt, a másodikra, harmadikra sem. Majd avégleges mérethez igazodó nyakörv legyen igazán klassz. Az már lehet drága, elegáns, bőr vagy kristályokkal díszített.

Persze van még jó pár szempont, amire figyelni kell a nyakörv kiválasztásánál a méreten kívül.

Ilyen az anyag. Ha a kutya allergiás a nylonra, akkor kizárólag bőr nyakörvvel próbálkozzon. Ha erősen húz, ügyelnie kell a kapcsokra. Léteznek szöges nyakörvek és fojtóláncok, nagyobb testű, erős kutyákhoz, de ezek használatát külön meg kell tanulni.

A légúti betegségekre hajlamos fajták számára, mint a mopsz, sokkal hasznosabb a hám. Az olyan tömött szőrű kutyáknak, mint a sheltie vagy a collie hasznosabb a bőr nyakörv, mert így kevésbé csomósodik a nyak szőre.

Nyakörv vásárlásánál mindig ellenőrizze, befér-e a két ujja a nyakörv és a kutya nyaka közé. Arról is bizonyosodjon meg, hogy a kutya nem fogja tudja tudni leszedni magáról.

Ajánlott cikkek