A kutya gondozása hideg időben

A téllel együtt érkezik a hó, a sár. Kedvenceink sem szeretik a rossz időt, még ha néha ki is élvezik, hogy malackodhatnak egy kicsit a latyakban. Mindenki ismer olyan kutyát, amelyik ha esőt észlel, még az egészségügyi sétára is csak vonakodva hajlandó.

Megfelelő óvintézkedésekkel a kutya még teljesebben fogja tudni élni mindennapjait és megelőzhető, hogy a sáros mancsok azonnal a tiszta ágyneműt vegyék kezelésbe.

Tippek a téli napokra

  1. Minden fajta (kivéve a valóban szőrteleneket) rendszeres szőrápolást igényelnek a szőrzet típusának megfelelően. A bunda átkefélése nagyon fontos a kutya egészsége szempontjából, mivel az elhalt hámréteget eltávolítja, serkenti a vérkeringést és a természetes olajtermelődést a bőrben, és egy alapos átkeféléssel minden idegen anyag, szennyeződés eltávolítható a szőrzetből. Mindemellett ilyenkor könnyebb észrevenni az esetleges parazitákat, melyek betegséget is okozhatnak. Ha nem keféli át a kutya szőrét rendszeresen, az filcesedik és csomósodik, ezek pedig a baktériumok és fertőzések melegágyai lehetnek, komoly fájdalmat okozva a kutyának.
     
  2. A kutyát rendszeresen fürdetni kell. A fürdetés előtt ajánlatos a bundát átkefélni, mivel így a piszok, szennyeződés nagy része eltávolításra kerül és a sampon sokkal hatékonyabban fejti ki hatását. Soha ne fürdesse a kertben a kutyát, a hideg víz könnyen megbetegítheti. Télen még a kertben lakó kutyát is a lakásban kell fürdetni és fürdés után a teljes száradásig benn tartani.
    vizes kutya törülköző alatt
  3. Látogassanak el rendszeresen kutyakozmetikushoz. A rendszeres nyírást igénylő szőrzetet bizony akár hathetenként is profi kezelésébe kell adni. A két látogatás között természetesen elengedhetetlen az otthoni ápolás. A kutyakozmetikus a szőrzet rendbetétele mellett elvégzi a karomvágást, a fülszőrzet kitépését is.
     
  4. Télen is rendszeresen ellenőrizni kell a füleket. Belül csak akkor kell tisztítani, ha szennyeződést lát, vagy bármilyen lerakódást.  Érdemes speciális fültisztító folyadékot használni, mely a fülben felhabzik, a szennyeződést felszínre hozza, így egy laza mozdulattal a külső hallójáratból kitörölhető.
     
  5. Rendszeresen ellenőrizze a kutya bőrét és szőrzetét. A szőrzet sokszor eltakarja a problémákat, érdemes időnként „alálesni”. Ügyeljen minden eltérésre, rendellenességre, legyen az harapás, karmolás, élősködő, seb, vagy változás a bőr szerkezetében és színében.
    kutya kutyaruhában a hóban fut
  6. Ne feledje el, hogy hideg van odakinn. A rövid szőrrel rendelkező kutyák könnyen megfáznak, ezért hideg időben érdemes rájuk kutyaruhát adni. Kaphatók kutyacsizmák is, melyek a mancsokat védik a jégtől és a kémiai jégoldó anyagoktól. Séta után mindig ügyeljen arra, hogy a lábakról és a hasról ne csak a sarat, de a havat és a sót is lemossa.

Ajánlott cikkek