Check-list, mielőtt hazavinné a kutyát

Check-list, mielőtt hazavinné a kutyát

Döntött és választott. Azért még ne csapja hóna alá a kutyát és vigye haza máris, hiszen még sok teendő van. Ki kell választani az állatorvost, át kell nézni a lakást és a kertet, hogy minden veszélyforrást idejében kiiktasson. El kell dönteniük, hol lesz a kiskutya helye, sőt, a nevét is meg kell szavazni. Ugye, hogy fontos kérdések?

Például az állatorvos kiválasztása. Mikor egy családban gyermeket várnak, jó előre eldöntik, ki lesz az a gyermekorvos, akire csemetéjüket bízzák. Ugyanígy dönteni kell az állatot gondozó állatorvos személyéről is. Ne elsősorban a közelség legyen a döntő szempont, bár az sem elhanyagolható, ha baj esetén közel a segítség.

Sokkal fontosabb, hogy az orvos személye szimpatikus legyen, rendelője pedig tiszta és jól felszerelt.

Érdemes a környék kutyásait kifaggatni, ők vajon kit ajánlanak, és esetleg több rendelőt is felkeresni, felderítés céljából.

Át kell vizsgálni a lakást és a kertet, majd alapos felmérés után kölyökkutya-biztossá tenni. Ez azt jelenti, hogy minden mérgező növényt el kell távolítani a kertből, vagy a kutya által el nem érhető helyre kell tenni a lakásban. Vegyszerek, veszélyes kerti szerszámok sem maradhatnak elöl. A kerti világítás és locsoló berendezés vezetékei legyenek biztonságosan mélyre ásva, mert a tacskó bizony könnyen kiáshatja és megrághatja őket. Ha van kerti medence vagy tó, célszerű elkeríteni a kutya elől, mert a tacskók igencsak szeretnek úszni.

A kerítésen ne maradjon egyetlen lyuk sem, ahol az aprócska eb átférhet, akár az utcára, akár a szomszéd fenevad közelébe juthat. Figyeljenek arra is, hogy a tacskó imád ásni, tehát nem jelent számára nagy megterhelést, hogy a meg nem erősített kerítés alatt némi aknamunka után az utcán találja magát. A lakásban kígyózó elektromos vezetékeket célszerű a kutya elérési határainál magasabbra helyezni, mert minden kölyök előszeretettel rág. Ugyanígy célszerű a cipőket és papucsokat is elzárni.

Hol lesz a kutya helye? A lakásban vagy a kertben? Amennyiben a kertben, szükség van egy hőszigetelt kutyaházra, amelyet lehetőleg esőtől védett helyre kell állítani. Célszerű akkorát venni, amekkorában felnőtt korában is kényelmesen elfér az eb.

Ha a lakásban fog élni, nem biztos, hogy a család minden tagja örül annak, ha az összes helyiséget uralhatja a négylábú. Meg kell tárgyalni, mely helyek azok, ahol a kutya tartózkodhat, és hová tilos számára a belépés. A szabaddá nyilvánított területek közül ki kell jelölni azt, ahol a kölyök fekvőhelye lesz. Célszerűen ez a lakás egy nyugodtabb, csendesebb, és mindenképpen huzatmentes pontja legyen.

A későbbi viták elkerülése végett beszéljék meg, mi lesz a kiskutya neve. Rövid, könnyen kimondható nevet válasszanak, mert azt az eb is könnyebben megtanulja. Lehetőség szerint ne hasonlítson a család más állatainak a nevére, mert akkor híváskor az egész állatsereglet egyszerre fog megjelenni. Nem utolsó sorban hasznos már időben elosztani, a család tagjai közül ki, milyen feladatot vállal a kölyök ellátásában. Persze meg kell mondani, ebbe azért a kiskutyának is lesz némi beleszólása.

Ajánlott cikkek