Check-list a shopping túrához

Az előkészületek sora nem ér véget azzal, hogy kiválasztja a kiskutyát, és gondoskodik a biztonságáról. Írtunk a névválasztásról, az állatorvos kiválasztásáról, a fekvőhely eldöntéséről, környezet biztonságáról. Ám van még feladat! Meg kell vásárolni a szükséges felszereléseket.

A kertben tartott kutya esetében nem szabad elfelejteni a kutyaházat. Lakásban élő kutyák számára is szükség van fekvőhelyre. Célszerű akkorát venni ebből is, amekkorát felnőtt korában is használni tud az eb. A gyékény- vagy vesszőkosár – bár sokaknak tetszik – egyáltalán nem jó választás.

A kölyökkutyák előszeretettel rágcsálnak, fogváltáskor szinte semmi sincs biztonságban az apró fogaktól. A gyékénykosár darabjai könnyen leválnak a rágástól, és lenyelve a darabokat a bél könnyen átszúródik, vagy akár el is záródhat. Tisztán tartása sem könnyű feladat. Ezért hát sokkal praktikusabb egy textil vagy műanyag fekvőhely beszerzése, ez utóbbiba elegendő egy puha törülköző vagy párna, és máris kényelmes fekhely várja a csöppséget.

Szükség lesz még két tálkára, egyet vizes edénynek, egyet pedig az etetésre rendszeresítve. Soha ne vegyen kisméretű tálkát csak azért, mert még kicsi a kutya. Igen hamar meg fog nőni, sokkal gyorsabban, mint gondolná, és a tálka már dobható is ki.

Mindenképpen vegyen egy nagyobb adagot, legalább egyhavi mennyiséget a tenyésztő által ajánlott tápból. Ne feledje, hogy a nagyobb kiszerelés általában olcsóbb, és az első időszakban semmiképp sem célszerű a kutya etetési szokásain változtatni.

Hosszú-, vagy szálkásszőrű tacskó esetén szerezze be a tenyésztő által ajánlott szőrápoló szereket (fésűket, keféket, samponokat, stb.) is, hiszen a kutyákat már apró kölyökkortól szoktatni kell a rendszeres szőrápoláshoz.

Sajnos a nyakörv és a póráz nem nő együtt a kutyával, ezért célszerű megvárni, míg a kiskutya az oltási program végére jut, és egyáltalán az utcára, idegen kutyák közé vihető.

Addig semmi értelme ezeket a felszereléseket megvenni. Mikor eljut ebbe a korba, a méretének megfelelő nyakörvet vegye, de semmiképp se a legdrágábbat. Egyrészt azért, mert úgyis hamar kinövi, másrészt mert a kölykök ezt is szeretik rágcsálni. Bőven ráér gondolkodni a végleges nyakörv anyagán (textil, műanyag vagy bőr), színén és díszítettségén legalább az eb egyéves koráig.

Ha spórolni szeretne, a póráz esetében ezt megteheti. Ugyanis ma már kaphatók nagyon praktikus automata pórázok, melyek apró kölyökkortól kezdve használható spulnis pórázak. Ennek köszönhetően a kutya a pórázra fogva is rendelkezik némi mozgástérrel (a spulni hosszának határáig, ami általában 5 méter), ám mindig csak a gazda által szabott határokon belül. Tehát amíg kicsi a kutya, rövidebbre tudja fogni, majd ha már tudja a rendet, akkor szabadabbra engedhető.

Ne felejtsen el elegendő mennyiségű, nehezen szétrágható játékot beszerezni a csintalan kölyöknek. Előbb vagy utóbb a legstrapabíróbb is megadja magát a tűhegyes kis fogaknak, figyeljen arra, hogy mindig legyen utánpótlás, ha nem szeretné, hogy legkedvesebb tárgyai essenek áldozatául a növekvő fogacskáknak.

Ajánlott cikkek