Tippek az első közös hónapra örökbefogadott kutyájával

Tippek az első közös hónapra örökbefogadott kutyájával

Az első pár nap, amikor az állat megérkezik új otthonába, mindig kritikus. A kutya összezavarodik, nem érti, hol van és mit is várnak tőle.

Érdemes a családtagokkal egyeztetve egyfajta „menetrendet” összeállítani, így segítve át a kutyát az első napok nehézségein.

Mielőtt hazavinné a kutyát:

  • Határozza meg, melyik lesz az az hely a lakásban, ahol a kutya ideje legnagyobb részét tölti. Mivel a környezetváltozás nagy stresszt okoz a számára (azaz a menhelyről vagy ideiglenes befogadótól új otthonba kerül), lehet, hogy ideiglenesen elfeledkezik a szobatisztaságról, ha egyáltalán valaha tudta is azt. Gyakorta a konyha az a hely, amely a legkönnyebben feltakarítható.
  • Amennyiben a terveiben szerepel, hogy szállítóboxhoz szoktatja a kutyát, készítse elő a dobozt, mire a kutyát hazaviszi.
  • Határozza meg azt a kutya biztos területet, ahol az első pár hónapot fogja tölteni az új családtag. Ez azt jelenti Önnek, hogy a lógó vezetékeket, az esetlegesen laza lambériát el kell tüntetnie, a vegyszereket magas polcra kell helyeznie, és célszerű eltávolítani a helyiségből a virágokat, növényeket is, akárcsak minden törékeny tárgyat. Állítsa fel a boxot vagy a ketrecet és szereljen fel bébikaput az ajtókra.
  • A kutya nevelése és tanítása abban a pillanatban  kezdődik, amikor hazaviszi. Szánjon időt egy közös „szótár” kialakítására, amelyet a család minden tagja elsajátít. A kutya irányítása minden családtag részéről ezekkel a szavakkal történjen.  Ez a módszer segít a zavarok megelőzésében és a kutya minden parancsszót hamarabb tud elsajátítani.
  • Tegyen a kutya nyakörvére egy azonosító bilétát, rajta a telefonszámával, lehetőleg már abban a pillanatban, amikor elhozza a menhelyről. Így nagyobb biztonságban lesznek a hazavezető úton és egészen addig, amíg a mikrocsipet be nem ülteti az állatorvos (ha már meg nem történt).

Az első nap:

  • Tudjuk, a változás stresszel jár. A kutya is így érez. Hagyjon neki időt arra, hogy hozzászokjon az új otthonhoz és a családtagokhoz, mielőtt idegeneknek bemutatná. Ellenőrizze, hogy a gyerekek tisztában vannak azzal, hogyan közelítsenek a kutyához.
  • Mikor megérkezik a menhelyre, hogy hazavigye a kutyát, kérdezze meg, ott mit evett és mikor voltak az etetési időpontok. Legalább az első pár napban igazodjon ehhez a menetrendhez, így elkerülheti a bélproblémákat, melyek szinte mindig jelentkeznek, ha változás áll be az étkezések rendjében. Ha szeretné más táppal etetni a kutyát, azt is fokozatosan tegye. Legalább egy hétig 1/3 rész legyen az új táp, de 2/3 a korábban megszokott. Egy hét után váltson fele-fele arányra, majd újabb egy hét elteltével már lehet 2/3 rész az új eledel. Egy hónap elteltével a kutya gyomra gond nélkül áll rá a csak az új eledellel való etetésre.
  • A hazavezető utat lehetőleg kocsival tegyék meg. A kutya legyen biztonságosan rögzítve, lehetőleg tegye szállítódobozba. Sok kutya számára az autóút nagy stresszel jár, ezért a biztonságos, zárt hely nagyon fontos a számára, megkönnyíti az utazását.
  • Amint hazaértek, vigye ki, hadd ürítse ki a hólyagját és a beleit is, ha szükségét érzi. Töltsön kinn vele elég időt, hogy megismerje, melyik lesz az a hely, ahol a dolgát elvégezheti. Még ha sikerült is a dolgokat rendben elvégezni a kijelölt helyen, készüljön fel az esetleges balesetekre. Az új otthon, új emberek, új szagok és hangok még a legjobban nevelt kutyát is összezavarják, szóval álljon készen.
  • Ha eldöntötte, hogy dobozhoz vagy ketrechez szoktatja a kutyát, hagyja nyitva annak ajtaját, hogy a kutya bármikor bemehessen, ha szükségét érzi, ha éppen túl sok számára az új élmény.
  • Kezdje el az etetés/séta/játék/nevelés kialakított menetrendjének következetes betartását. Az első naptól kezdve szüksége van a kutyának az emberekkel töltött időre, akárcsak a rövid pihenőidőkre a maga kis zugában. Legyen következetes, ne adja fel akkor sem, ha a kutya nyafog, amikor egyedül hagyják. Mindig a jó viselkedést jutalmazza figyelemmel.
  • Az első napokban hagyja békén a kutyát, azaz legyen körülötte béke és csend. Korlátozza az őt érő izgalmakat, azaz a sétákat a parkban vagy a szomszéd gyerekek látogatását. Ez is segít abban, hogy a kutya mielőbb beilleszkedjen és önnek is lehetőséget ad arra, hogy jobban megismerje, felfedezze, mit szeret és mit nem.
  • Ha a kutya egy ideiglenes befogadótól érkezik önhöz, akkor az olyan tárgyak, mint a nyakörv és a póráz, az összetekert újságpapír, stb. már ismerős nevelési eszközök a kutya számára. Az olyan, már talán ismert szavak, mint a „gyere ide” és a „feküdj” lehet, hogy az új környezetben más reakciókat vált ki a kutyából, mint egyébként. Lehet, hogy a kutya korábban számára érthetetlen, kódolt kommunikációval szembesült vagy irreális elvárásokat támasztottak vele szemben, ezért feltehetőleg nagy türelemre lesz szüksége.

Az elkövetkező hetek:

  • Örökbe fogadó gazdák gyakran mesélik, hogy az első hetekben nem is igazán látják, érzik a kutya valódi személyiségét. Amíg a kutya meg- és ki nem ismeri önt és a családot, kissé tartózkodóbb lehet. Nagyon fontos, hogy türelmes legyen és megértő, de ugyanakkor következetes az eltervezett napirend betartásában, hiszen ez jelzi a kutya számára, mit várnak tőle, mi az elfogadott, de azt is, ő mit várhat el az új gazdiktól.
  • Miután egyeztetett az állatorvossal és a kutya megkapta a még szükséges oltásokat, érdemes kutyaiskolába vinni. Fordítson időt is figyelmet a „kutyanyelv” elsajátítására, így hamarabb megismerheti karakterét. Ha nem biztos a látott és érzékelt gesztusok jelentésében, nézzen vagy kérdezzen utána.
  • Ahhoz, hogy boldog és hosszú közös életük legyen a kutyával, mindig ragaszkodjon az eltervezettekhez, és ügyeljen az állat igényeire (etetés, séta, játék, stb.). Hamar meghozza a gyümölcsét a sok törődés és az odafigyelés.
  • Amennyiben olyan viselkedési problémákkal szembesül, melyeket nem tud értelmezni vagy kezelni, kérje ki az állatorvos vagy kutyatréner tanácsát. Mindig pozitív megerősítésen alapuló technikákat alkalmazzon.

Amennyiben követi a fenti tanácsokat, nagy eséllyel lesz boldog gazdája egy  új reményt kapott, kedves kutyának!

Ajánlott cikkek