Készítse elő otthonát a kölyöknek!

Egy új kiskutya érkezése a családba zökkenőmentes lehet, ha időben előkészít mindent érkezésére, beleértve az otthon átalakítását is. Persze az aprócska kölyök pillanatok alatt az ember szívébe lopja magát. Esetlen, elbűvölő, cuki, simogatnivaló apróság, még a majd nagyra növő eb is.

Érdemes néhány tanácsot megfogadni, hogy az első, örömteli napokat se árnyékolhassa be semmi. A kiskutya kicsit olyan, mint egy csecsemő, nem csak ételre-italra van szüksége, hanem sokféle egyéb gondoskodásra is.

Nagyon sokféle kutyafajta van. Olvasson el rólunk minél több információt, hogy megtudja, életformájához, habitusához melyik illik a legjobban. Ne az alapján döntsön, melyik tetszik leginkább, tanulmányozza természetüket, karakterüket is.

A döntést mindig a „tetszik és passzol” elv alapján hozza meg, nem elég, ha csak az egyik feltétel van meg.

Természetesen kereshet keverék kutyát is, sok bájos eb sóvárog gazdi után a menhelyeken. A könyörgő szemeknek ellenállni nehéz, és egy kicsi vagy nagy, ugatós vagy csendes, szőrös vagy kopasz, lusta vagy mozgékony, de mindenképp hányatott sorsú eb egy életen át hálás lesz a szeretetért.

Tehát miről is kell gondoskodni, mielőtt hazaérkezne az új családtag?

  • Szállítódoboz vagy hordozó táska. Nagy segítség lesz a kölyök hazaszállításában, később pedig utazásokkor, állatorvosi látogatások alkalmával veszi hasznát. A szállítódoboz biztonságos, úgy a kocsiban, mint a tömegközlekedéssel való utazásokkor.
  • Nyakörv vagy hám és póráz. Tény, hogy ezeket folyamatosan cserélnie kell, ahogy a kiskutya növekszik, de ezzel együtt érdemes már kicsi korától hozzászoktatni.
  • Etető- és itató edények. Válasszon erős és könnyen tisztítható darabot, a kutya méretének megfelelőt. Ahogy nő a kölyök, időnként a tálakat is cserélni kell.
  • Eledel. Először érdemes olyan tápot venni, amilyet a kölyök a tenyésztőjénél vagy előző gazdájánál kapott Később az állatorvos tanácsának megfelelően válthat másféle tápra, de csak fokozatosan.
  • Ágy. Minden kutyának szüksége van egy puha, kényelmes, mosható ágyra vagy párnára, amely csak az övé, ahol nyugodtan tud pihenni.
  • Kutyapelenka. A kölyökkutyák általában még nem szobatiszták, és az oltási program végéig nem is lehet őket sétáltatni. Ha ki is tudja esetleg engedni a kertbe, akkor is előfordulhat „baleset” a lakásban. Érdemes tehát az első hetekre beszerezni kutyapelenkát, és ezeket a lakás érintett területein elhelyezni.
  • Játékok. Néhány biztonságos, esetleg rágható játék sokkal otthonosabbá teszi az új környezetet a kölyök számára.

Az otthon előkészítése
Egy kölyökkutya érkezése a családba kiváló alkalom egy valódi nagytakarításra. Mivel a kölykök előszeretettel rágnak és nyelnek le egy csomó mindent, a padlót alaposan fel kell takarítani. Az elektromos vezetékeket érdemes elrejteni, hozzáférhetetlenné tenni a számára. A gyertyákat, üvegdíszeket, nippeket tegye magas polcra vagy egyelőre csomagolja el. A cigarettacsikkeket, csokis és mazsolás tálakat tüntesse el, akárcsak a mérgező növényeket.

Azokat a helyiségeket, ahová nem szeretné, hogy bemenjen a kutya, rekessze el bébikapuval. Ezek a bébikapuk könnyen nyithatók, fixen záródnak, és teljesen biztonságosak, sokkal jobbak, mint egy sima rács.

Ne feledje, hogy a kiskutyák mindenbe belemásznak, kiváncsiskodnak.

Soha ne hagyja elöl a bevásárló zacskót, a kenyér papírzacskóját, de tegye el a táskákat, hátizsákokat is. A könnyen nyitható dobozokat zárja el, a szemetest tegye szintén zárható helyre. A lépcsőfeljárókat zárja el szintén bébikapuval, amíg a kölyök meg nem tanulja a lépcsőn való biztonságos közlekedést.

Egy kölyökkutya érkezése a családba mindig izgalmas és nagyon különleges dolog. A „nagy napra” és annak eseményeire mindig emlékezni fog a gazdi. Ám a kölyök számára nem biztos, hogy ez élete legboldogabb napja. El kellett szakadnia anyjától, alomtestvéreitől, kiszakították megszokott környezetéből. A sok új dolog, új szagok és arcok bizony ijesztőek lehetnek a számára. Próbálja meg ezt a stresszt minél inkább csökkenteni: hazaérkezéskor fogadja nyugodt és csendes környezet a kicsit.

Mielőtt beszállnak a kocsiba, hagyja, hogy elvégezze a dolgát – egy gyors pisi és már mehetnek is. Tegye be a szállítódobozba, bár ha kicsi a kölyök, egy családtag ölbe veheti egy puha takaróba csomagolva. Hazaúton simogassák és beszéljenek hozzá nyugodt hangon.

Hazaérkezéskor tehát a ház vagy lakás legyen nyugodt, csendes. Csak a közvetlen családtagok legyenek otthon, nem kell nagy vendégsereget hívni a fogadására, ráérnek a bemutatással várni. Hagyja, hogy megszokott napirendjének megfelelően játsszon vagy aludjon egyet a kölyök. Gondoskodjon arról, hogy a szokott időben egyen és igyon is, majd vigye ki vagy tegye a pelenkára, hogy elvégezhesse a dolgát.

Éjszakára beteheti a szállítódobozt a hálószobába, így a kölyök érezni fogja a közelségét, nem lesz annyira riadt. Néhány puha plüss játék kellemes alvótárs lehet a kicsinek.

Ajánlott cikkek