Alapvető felszerelések a kölyöknek

Sok mókás és vidám, kellemes dologgal szembesül a gazda, amikor kiskutya kerül a házhoz. Az egyik legvidámabb és legmókásabb rész még a kicsi megérkezése előtt van: ez a bevásárlás.

Érdemes egy listát összeállítani a szükséges dolgokról, hogy a vásárlás valóban örömökkel és a várakozás izgalmával teli legyen, ne pedig sokkoló, az árudömping miatt elbizonytalanító. Persze azért egy kis kilengés megengedett, hiszen mind szeretünk kényeztető dolgokat vásárolni.

Nyakörv

Kezdetnek elegendő egy csatos, állítható nylon nyakörv. Fontos, hogy a kutya nyakára csatolva két ujja beférjen a nyakörv és a kutya nyaka közé. Ha ennél lazább, akkor könnyen ki tudja húzni belőle a fejét, ha pedig szorosabb, kellemetlen, fojtogató a kölyök számára. Soha ne hagyja a nyakörvet a felügyelet nélküli kölykön, mert kellően ügyes ahhoz, hogy megpróbálja leszedni, azonban ha alsó állkapcsa vagy lába beleakad, komoly sérülés lehet az eredmény.

Azonosító biléta

Bár szinte minden kutyát ellátnak ma már mikrocsipes azonosítóval, érdemes beszerezni egy nyakörvre akasztható azonosító bilétát. A parkban nem mindenki rohangál csipleolvasóval, a bilétán feltüntetett adatok segítenek a kutya mielőbbi hazakerülésében, ha elveszne. Persze csak akkor hasznos, ha aktuális telefonszám, és cím szerepel rajta.

Póráz

Kezdetnek, a kutya tanításához a legtökéletesebb választás egy sima egyszerű, erős, de könnyű póráz. Legfeljebb 120-150 cm hosszú legyen, így könnyű kezelni, lehet bőr, vagy nylon, de semmiképp se vásároljon láncos pórázt! Ezzel szépen meg tudja tanítani kedvencének a láb mellett követést, húzás és rángatás mentes sétálást, miközben biztonságban maga mellett tudhatja.

Automata póráz

Valamiért a kezdő gazdák ezt veszik le először a polcokról, pedig sajnos a legkevésbé alkalmas arra,hogy egy kölyköt megtanítsunk szépen pórázon sétálni. A kutya megszokja, hogy ha húz, akkor a póráz enged, és a nyugodt lábnál követés helyett innentől vontatni fogja mindenhová gazdáját maga után. Emellett nagyon veszélyes a hosszú kiengedett kötél mikor mások köré tekeredik, vagy nekifutásból fennakad rajta egy másik kutya. Szépen sétáló kutyák esetében kényelmes lehet, de inkább csak forgalmas utaktól, emberektől és idegen kutyáktól távol tudja használni.

Hám

Akkor érdemes nyakörv mellé, - de semmiképp sem helyette - hám beszerzésén gondolkodni, ha nem boxot, hanem biztonsági övet használunk az autós utazásokhoz. Szintén jó választás, ha szeret kirándulni, futni, sportolni a kutyával, ezek alkalmával ugyanis a hámra tudjuk rögzíteni a pórázt, így kevesebb rántást kap a nyak területe, nem sérül a nyelőcső, és ha valami történik, akkor gyorsan megragadhatjuk a hámot, biztosítva a kutyát. Nyakörv helyett azért nem ajánljuk a hám viseletét, mert a hámmal sétáltatott kutyák az automata pórázhoz hasonlóan azt szokják meg, hogy könnyedén tudják maguk után húzni gazdájukat. Emellett nem alkalmas olyan finom jelzések, korrigálások, iránymutatások adására, mint amit a nyakörv és póráz használatával tudunk alkalmazni. 

Ürülékszedő alkalmatosságok

Tökéletesen megfelel a legolcsóbb műanyag zacskó-csomag is, de lehet kapni praktikus, sokoldalú ürülék-eltávolító szetteket, és lebomló, környezetbarát anyagú zacskót is. A lényeg: a kupacokat mindig fel kell szedni a járdáról, parkból.

Ágy

Mindegy milyen, csak puha legyen és könnyen tisztítható. Praktikus lehet olyat választani, melynek huzata cserélhető, mosható. A babzsák szerű, túl puha, túl vastag matracoktól viszont óvakodjunk, ezek ugyanis a gerincnek nem tesznek túl jót.

Doboz vagy ketrec (utazó box)

Lehet fémketrec – ez jobban szellőzik, mint egy textil táska – melyet könnyen szétszed a kutya, ha ki akar jutni belőle, és műanyag doboz – ami könnyen tisztán tartható és akár a repülőgépre is felengedik. A ketrechez szoktatás után biztonságosan szállíthatjuk a boxban a kutyát autós utazások alkalmával, a szobakennel használatával pedig egy biztonságos kuckót alakíthatunk ki számára. Fontos, hogy szobakennelben maximum 1-2 órát lehet bezárva egy kutya!

Etető, itató tál

Ez is szinte mindegy, hogy milyen, a lényeg, hogy legyen mindig friss víz kitéve kedvencünknek. Ha kissé falánk, akkor hasznos lehet az úgynevezett falásgátló tál egyik típusa. Amennyiben nagytestű kutyusunk van, hasznos megemelni a tálakat, így könnyebben nyeli le, és emészti az ételt, elkerülve a gyomor csavarodást.

Kutyapelenka és szoktató spray

A sprayt a pelenkára spriccelve a kölyök csábító szagokat érez arra, hogy az adott helyre ürítse vizeletét.

Tisztítószerek

Szobatisztasági balesetek esetére szerezzen be olyan szőnyeg- és padlótisztító szert, amely eltünteti a szagokat is. Lehet kapni több olyan márkát, melyekre állatokra, és gyerekekre is veszélytelenek, vegyszermentesek.

Gyerekkapuk

Amennyiben gyerekkaput használ az ajtónyílások lezárására, a kutyának sokkal több szabadságot tud biztosítani, mintha bezárná valahová. Látja a család mozgását, tevékenységét akkor is, ha éppen az adott területre nem léphet be,pl. a konyhába.

Mobil kennel

A mobil kennel több méretben kapható és a lakásban/házban/kertben bárhol könnyen felállítható. Nagyon praktikus utazások során, nyaraláskor is.

Kutyaruha

A gazdik, különösen a hölgyek hajlamosak minden csillogó, cuki ruhácskát megvenni a kutyának. Rövidszőrű vagy szőrtelen kutyáknál ez igen praktikus felszerelés, de ügyeljen arra, hogy a kölyök gyorsan nő, nem érdemes nagy összegeket elkölteni ruházkodásra, amíg el nem éri felnőttkori méretét. A téli ruházat hasznos lehet a szőrzet megóvásában, ezen kívüli alkalmazását nem indokolja semmi, sőt az állandó ruha viselet okozhat irritációt, szőr kopást és hullást is.

Kefe és fésű

Egy puha sörtekefe éppen elég a kölyökszőr ápolásához, kiegészítve egy fémfésűvel. Később meg lehet venni a szőrtípusnak megfelelő eszközöket.

Sampon, Szárazsampon

Gyors megoldás a szennyeződések eltávolítására.

Fogkefe

Egyelőre egy puha bébi fogkefe is elég, valamint egy kevéske kutyafogkrém.

Karomvágó

A guillotinos karomvágó a legpraktikusabb, ráadásul a kutya egész életén át kitart.

Dobálható játékok

Egy labda vagy egyéb, húzható-vonható játék tökéletesen megfelel a kölyök fejlődéséhez. Fontos, hogy legyen akkora méretű, hogy ne tudja véletlenül lenyelni, valamint ha szétrágja, és lenyeli, akkor ne kerüljön olyan anyag a szervezétébe, mely veszélyezteti az életét. 

Plüss játékok

A kölykök imádják a puha játékokat. Mindenképp olyat vegyen, amelyről nem tudnak részek leválni, a kölyök azokat nem tudja lenyelni. Ha csipogós a játék, ne tudja kiszedni a sípolóját.

Interaktív játékok

Ezek olyan kutyajátékok, melyekkel a kölyök el tudja foglalni magát, mikor ön távol van. El tud benne rejteni apró jutalomfalatokat, a kutyának pedig meg kell azokat találnia és ügyesen ki kell szednie.

Ajánlott cikkek