Mennyi vizet kell innia a kutyának?

A legtöbb gazdi kutyája előtt hagyja a vizet, hogy egész nap ihasson, amikor csak kedve tartja, és amikor csak szükségét érzi. De tudja-e, hogy valójában mennyi vízre van szüksége a kutya szervezetének? A vízfogyasztás ellenőrzése segít az egészség megőrzésében, a hidratáltság megóvásában.

Míg a legtöbb kutya ezt ösztönösen megoldja, mások túl keveset vagy éppen túl sokat isznak. A túl kevés vízfogyasztás kiszáradáshoz, veseelégtelenséghez, szervi rendellenességekhez, de akár halálhoz is vezethet. A túlzott vízfogyasztás a gyomor felfújódásához, a szervezet elektrolit egyensúlyának felborulásához és hyponatrémiához vezethet.

Persze a kevés vagy túlzott vízfogyasztás betegség jele is lehet.

Ha csökken a vízfogyasztás, lehet, hogy parvo, leptospirosis vagy hasnyálmirigy gyulladás áll a hátterében. Amikor túl sok vizet iszik a kutya, nem elképzelhetetlen, hogy húgyhólyag fertőzése van, esetleg gyulladás lappang a szervezetében, de gyanakodhat cukorbetegségre is. Az első lépés tehát az állatorvosi ellenőrzés.

Mindig figyeljünk arra, hogy ha kedvencünk a játék hevében, nagy melegben, vagy evés után nagyobb mennyiségű vizet ivott, akkor egy időre pihenjen le, és ne menjen vissza rohangálni, ugrálni, ugyanis nem csak az evés után, de nagy mennyiségű folyadék felvitele esetén is kialakulhat bélcsavarodás.

Az optimális vízfogyasztás

Mennyi vizet kell innia tehát a kutyának és hogyan tudja a vízfogyasztást ellenőrizni? Mindez több tényezőtől függ.

  • Méret: Egy átlagos méretű, egészséges kutya napi 1-2 dl vizet igényel testsúlykilogrammonként.
  • Étkezés: Az egészséges étrend legalább annyira fontos, mint a víz. A bevitt étel milyenségétől és minőségétől is függ a vízszükséglet. A csak száraztápon élő kutyák kicsivel több vizet igényelnek, mint azok, amelyek csak konzervet fogyasztanak. Érdemes óvakodni az olyan adalékanyagokat tartalmazó tápoktól, melyek növelik a vízigényt. Ilyen például a nátrium.
  • Kor: A kölykök nagyjából kétóránként félcsészényi vizet igényelnek, a vízfogyasztásukat ellenőrizni kell. Idősebb korban a kutya már tud felügyelni saját vízigényére.
  • Mozgás: Sétára, nagyobb kirándulásokra, kiképzésekre, kutyaiskolába vigyen magával vizet a kutyának. A mozgás után kínálja meg az ebet, de egyszerre mindig csak kevés vízzel, nehogy felfújódjon.
  • Időjárás: Nyáron, a nagy melegben a kutyák többet lihegnek. Ez pedig jelzi a megnövekedett vízigényt.
  • Gyógyszerek: Ha a kutya gyógyszert szed, az állatorvossal közösen ellenőrizzék, van-e szükség a vízmennyiség csökkentésére vagy növelésére.

Hogyan ismerhető fel a kiszáradás vagy túlzott vízfogyasztás?

Ragadja meg a bőrt a kutya nyakán, majd engedje el. A megfelelően hidratált kutya bőre gyorsan a helyére ugrik, míg ha kevés vizet fogyaszt, és kiszáradás fenyegeti, a bőr lassan megy a helyére, és elég sokáig sátort formázva nyúlik meg. Érdemes az ínyét is megvizsgálni az ebnek: az egészséges íny nedves és csúszós, míg a ragacsos, tompa fényű íny kiszáradásra utal.

Túlzott vízfogyasztásra utalhat, ha a kutya gyakran hány, járása bizonytalan, viselkedése letargikus.

A megfelelő hidratáltság biztosítása

Ismerve azt a vízmennyiséget, amennyit kedvencének el kell fogyasztania, könnyen megállapíthatja, hogy vajon keveset, eleget, vagy sokat iszik-e. Ha ez megvan, már csak be kell állítania az ideális vízfogyasztást. De hogyan?

Ha keveset iszik:

  • Viselkedésmódosítás: Bármikor, ha azt látja, hogy a kutya inni megy, dicsérje meg és jutalmazza.
  • Stratégikus elhelyezés: Tartson egy-egy vizes tálat a kutyaágy mellett, az étel közelében, és ott, ahol gyakran tartózkodik.
  • Ízesítse: Lehet, hogy csábítóbb a víz, ha egy kicsit ízesíti valamivel. Próbálkozzon!
  • Próbálja a levest: Ha a kutya nem akar vizet inni, kínáljon neki egy kis húslevest, majd fokozatosan növelje a víz mennyiségét a lében.

Ha sokat iszik:

  • Inkább nyalogassa: Vegyen olyan önitató üveget, amelyből csak akkor csepeg a víz, amikor az állat nyalogatja. Szoktassa hozzá kedvencét, hogy ebből igyon. Így folyamatosan ellenőrizni tudja az elfogyasztott víz pontos mennyiségét.
  • Utántöltögetés: Ugyanúgy a kutya előtt hagyhatja a vizes tálat, de érdemes csak kisebb mennyiséget hagyni benne és inkább utántölteni, ha szükséges. Persze ehhez az kell, hogy valaki otthon legyen egész nap, és felügyelje a vízfogyást.
  • Éjjeli megoldás: Éjjel sem szabad felügyelet nélkül hagyni a vízfogyasztást, ezért az önitatót szerelje a szállítódoboz ajtajára vagy a mobil kennel rácsára.

Víz, víz, tiszta víz

Ne feledje, hogy az egészséges táplálkozás mellett a friss, tiszta víz is szükséges ahhoz, hogy kedvence egészséges maradjon. Csak optimális vízfogyasztással előzhetőek meg a betegségek.

Ajánlott cikkek