Shopping turné Vol. 1.

Kiskutyát szeretne és el is döntötte, honnan, kitől, milyen ebet vesz? Felelősségteljes döntést hozott? Ha így van, akkor vélhetőleg felelősséggel szeretne felkészülni a kölyök érkezésére. Biztos, hogy lelkesedésében már azonnal vinné is haza a puha, bájos kis bébikutyát, de nem a legjobb ötlet mindennemű előkészület nélkül belevágni egy ilyen kalandba.

Persze mondhatja, hogy van otthon minden, ami kell – majd elővesz egy műanyag tálat, meg néhány ócska takarót, de nem hinném, hogy ez az alapos felkészüléshez elegendő, és az sem jó ötlet, hogy majd hazafelé úton a kölyökkel megáll vásárolni valahol.

A lakást, a házat, a kertet elő kell készíteni egy kölyökkutya érkezésére.

Meg kell határozni, hogy hol lesz a helye. Szabad bejárása lesz-e minden helyiségbe vagy csak korlátozott belépést engedélyez neki. Ahová a kutya mehet, ott ügyelni kell az elektromos vezetékekre és a mérgező növényekre – ezek ne legyenek hozzáférhetők a mindent felfedezni vágyó, kalandkereső kölyök számára.

Ugyanígy a féltett tárgyak – cipők, DVD-k, könyvek, stb. – ne legyenek elérhető közelségben. Ügyeljen arra, hogy a kiskutyák gyorsabban nőnek, mintsem gondolná, és amit tegnap még nem értek el, azt holnap játszva leszedik! Ugyanez a helyzet a kerttel is. Rohangálhat mindenhol vagy lekerít neki egy területet? Ha igen, akkor ügyeljen arra, hogy ez a terület a felnőttkori méretnek megfelelő legyen, az eb eleget tudjon benne mozogni, és legyen kényelmes, védett házzal ellátva. Nem kell a növekedéssel cserélgetni a kutyaházat, inkább bélelje ki takarókkal, amíg kicsi, de válasszon jó minőségű, szigetelt változatot.

Nézze végig a kerítést, nem tud-e átbújni alatta a kölyök. Van-e olyan növény, ami mérgező lehet a számára? Nincsenek-e a föld alatt könnyen kiásható vezetékek, kábelek?

Lakásban tartott, nem túl nagy testű kutyák számára ideális megoldás lehet – akár ideiglenesen, akár véglegesen - a mobil kennel.  Kistestű ebek esetében ez lehet akár a kutya „lakása” a lakáson belül, ahol alszik, pihen és ahol idejét tölti, míg a gazdi nincs otthon. Így az eb és a lakás is garantáltan biztonságban lesznek. Ügyeljen azonban arra, hogy míg ez a megoldás kényelmes mozgási lehetőséget biztosít egy felnőtt csivavának vagy yorkienak, addig egy spánielnek csak kölyökkorban ad megfelelő mozgásteret!

alapvető kutyafelszerelések grafikai ábrázolása

A mobil kennelt, akárcsak egy lakást, illik berendezni. Szüksége lesz a kölyöknek egy fekvőhelyre. A kiskutyák, akárcsak a bébik, sokat alszanak, fontos, hogy ezt kellemes körülmények között ejthessék meg. A legpraktikusabbak a műanyag vagy textil kutyafekvők, hiszen ezek könnyen moshatók és fertőtleníthetők. A műanyag fekvőbe természetesen szükséges egy párna vagy puha takaró is.

A gyékény kosár, bár nagyon dekoratív, kölyökkutya mellé egyáltalán nem ajánlott. A fogzó vagy később fogait váltó kiskutya előszeretettel rág mindent, amit csak lehet. A gyékényt sem fogja kímélni, hiszen jó kemény, klasszul lehet edzeni rajta a fogacskákat, ám a letörő darabokat lenyelve a kicsi könnyen bélelzáródást kap, vagy akár át is szúrhatja a belét. Várjon hát a kosárral addig, amíg meg nem nő az eb.

Egyébként fekvőből nem érdemes kicsit választani, mondván, apró még a kölyök. Vegye meg nyugodtan a felnőttkori méretnek megfelelőt, és bélelje ki neki – hamar megtalálja a kedvenc sarkot, ahová boldogan bevackol.

A kis kutyalakásban kell két tálka is. Egy a mindig friss víznek, egy pedig az eledelnek. Ebből sem érdemes nagyon kicsit venni csak az eb apró mérete miatt, de fontos az adagok pontos porciózása miatt a növekedéssel néha cserélni. A tál lehet műanyag, fém vagy akár kerámia is, a lényeg, hogy ne csúszkáljon és ne tudja könnyen kiborítani. Persze a kölykök csodákra képesek és nagyon találékonyak, de a csúszásgátlóval ellátott vagy tartóba helyezhető tálak igen praktikusak.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy evés után ürítés jön. Hol fogja ezt elvégezni a kölyök? Ha van kert, akkor nincs nagy baj, ki lehet vinni. Ám a lakásban tartott, vagy olyan környezetben élő kutyák számára, amelyek nem mehetnek utcára az oltási program végéig, megoldást kell találni.

Sokan újságpapírt használnak vagy ócska rongyokat. Ennél sokkal praktikusabb megoldás a készen kapható kutyapelenka, melynek egyik oldala vízhatlan anyag, másik oldala pedig erős nedvszívó képességgel rendelkezik. Ezt a földre terítve a kölyök szobatisztaságra nevelése sokkal higiénikusabb. Vannak, akik alomtálat vesznek és későbbi kényelmük érdekében erre szoktatják a kiskutyát. Ez sem rossz megoldás, de ügyeljen arra, hogy a kölykök hajlamosak az alomanyagot kikaparni. Ezért legyen elég magas pereme a tálnak és igyekezzen jó minőségű almot vásárolni.

Mi hiányzik még? Természetesen az eledel! Mindig kérdezze meg a tenyésztőtől vagy a kiskutya gazdájától, mit evett a kölyök.

Az első hetekben nem célszerű hirtelen más eledelre váltani, mert bélhurutot okozhat. Az ajánlott eledelből szerezzen be egy-két hétre való adagot. Ezután az állatorvosával meg tudja beszélni, a későbbiekben mi lenne ideális a kicsi számára.

El ne feledkezzen a játékokról! A kölykök fejlődésének fontos része a játék – egyedül és a gazdával. Napközben, a gazdára várakozva legyen lehetősége kedves gumiállatkákkal játszadozni, műcsontokat rágcsálni, de legyen néhány labda, sípolós játék, amit ha a gazdi eldob este, jó móka visszafutni vele hozzá, vagy akár csak „nagykutya” módra legyűrni.

Amennyiben szőrös ebet vesz magához, szükség lesz szőrápoló felszerelésekre.

Ne higgye, hogy csak a nagy bundájú jószágokat kell gondozni, bizony egy vizsla vagy tacskó bundájára is figyelmet kell fordítani.

Igaz, nekik bőven elég egy gumikefét beszerezni, de több és hosszabb bundával megáldott négylábú társaik mellé elkél a kefe, a fésű és egyéb kozmetikumok. Ezekről leginkább a tenyésztő tud felvilágosítást adni, de mindenképp érdemes mielőbb beszerezni, mert az első napok ismerkedése után az ezirányú nevelést és szoktatást is el kell kezdeni.

A nyakörv és a póráz bizony még ráér, egészen addig, amíg a kölyök meg nem kapja a szükséges oltásokat és el nem kezdhet ismerkedni a nagyvilággal. Amikor eljön ez a nap, dönteni kell a nyakörv és a póráz minőségéről és milyenségéről. A kutyák gyorsan nőnek, de ebben az esetben nem érdemes a felnőttkori méretet megvenni a spórolás miatt, hiszen a lötyögős nyakörvből egy pillanat alatt kihúzza a fejét a kajla kutya és köd előtte, köd utána. Viszont a már kinőtt nyakörv igencsak kényelmetlen viselet, minden pórázfeszülésnél fuldoklik a kutya, így pedig röpke idő alatt megutálja a sétát.

A döntés, hogy bőr, műanyag vagy textil nyakörv kerül-e kedvence nyakára, függ attól is, milyen szőre van. Hosszú szőrű kutyákra nem a legpraktikusabb a műanyag.

Sokan hámot vesznek a kistestű ebeknek, hogy ne szorítsa pici nyakukat a nyakörv, ám ez elsősorban a rövidszőrű fajtáknak ajánlott, hiszen a hosszú szőrt a hám koptatja.

A póráz milyensége – azaz hogy milyen hosszú, bőr vagy textil, esetleg automata – teljes mértékben a gazda és a kutya habitusától, sétálási szokásaitól függ.

Ne feledkezzen meg arról, hogy a kutyát valamiben haza is kell vinni. Kisebb és közepes testű kutyáknál jó szolgálatot tehet egy hordozó táska vagy műanyag box. Ez a későbbiekben, utazáskor vagy állatorvosi látogatáskor is igen praktikus. Nagyobb testű ebek esetében elegendő egy pokróc a hazaútra, felesleges dobozra költeni, úgyis pillanatok alatt kinövi.

Egy kutya élete nem attól lesz boldog, ha gazdája mindenféle méregdrága és sokszor felesleges felszereléssel ellátja. A jó minőség mindig többe kerül, de érdemes áldozni rá, azonban túlzások nélkül. Ha teheti és megengedheti magának, válassza a jobb minőséget, mintsem felesleges holmikkal pakolja tele a kutyabirodalmat. Az áruházak és webáruházak segítenek abban, hogy anyagi lehetőségeinek megfelelően, kutyája igényeit maximálisan figyelembe véve tudja összeállítani az induló csomagot.

Ajánlott cikkek