Pihe-puha kutyaágy

A kutyának fekhely kell. Ez tény. Na de miért? Hiszen vidéken jártunkban a földön heverésznek a kutyák, ritkán jut pihepuha kutyafekhely vagy párna a kutyaházba – már ha van kutyaház. Ám nem szabad elfeledkezni arról, hogy bizony öregeink sem hagyták a csupasz földön heverni házuk, portájuk őrzőjét. A kutya mindig is megbecsült családtag volt, melynek a munka fejében kijárt a kényelem.

A tornácra régi pokrócokat terítettek, a kutyaházat alaposan beszalmázták, különösen télire, és így lett belőle kényelmes kutyaágy. A téli, hideg napokon, amikor mi behúzódunk a meleg lakásba, házba, bizony bundás kedvencünknek is elkél a meleg kutyafekhely. Lehet, hogy nem fázik, nem vacog, hiszen a vastag szőrtakaró megvédi az időjárás viszontagságaitól, ám a munka után kiérdemelt, de fagyott földön való pihenés nem tesz jót az ízületeknek.

A családban élő, lakásban tartott kedvencek számára sem egészséges, ha a csupasz földön heverésznek. A kő, a parketta kemény és hideg, akárcsak a linóleum.

Nem csak a pihenés nem igazán pihentető, de az ízületek is károsodhatnak. Gondoljon csak bele, milyen lenne egy kimerítő – játékkal vagy munkával eltöltött – nap után a kemény padlón heverve pihenni. Nem valami kényelmes, ugye?

Sokan előszeretettel engedik be ágyukba kedvencüket. Ez kistestű kutya esetében még elmegy, de ha olyan kölyök szokik az ágyba, amely hatalmasra nő, bizony előbb vagy utóbb kényelmetlenségekkel kell szembesülni.

A nagy kutya bizony, ahogy nő, egyre jobban kiszorítja a gazdit vagy gazdikat az ágyból. Az eb is álmodik, álmában mocorog, forgolódik és bizony, egy erőteljes, nagy négylábú jó nagyokat tud taszítani álmában a gazdán. De a kicsikének sem életbiztosítás a családi ágyban heverészés. Egy termetesebb családfő könnyen ráfordul a másfél kilós csivavára, egy hevesebb mozdulat álmában, és már le is esik a csöppség. Sokkal egyszerűbb és megfontoltabb döntés, ha a kutya ágya a gazdáé mellé kerül, elérhető, tapintható és szimatolható közelségbe.

Minden kutyának van kedvenc játéka, egy plüss vagy egy sípolós, netán egy kemény gumilabda. Ezeket a játékokat szeretik maguk mellett tudni alváskor, pihenéskor, szépen bevackolják a kutyafekhely biztonságába. Márpedig ha a gazda erre legmélyebb álmában fekszik rá, biztos nem fog köszönetet mondani. Ha pedig dühösen kidobja az ágyból, a kutya játéknak hiszi és indul az éjjeli ramazuri.

Ráadásul a kutyák sokszor napközben is szeretnek pihenni, márpedig a felügyelet nélküli hálószobai szieszta egy unatkozó kölyök esetében könnyen csap át randalírozásba. Ha pedig éppen ezen ok miatt ki van zárva a hálóból, marad a kemény padló, hacsak nincs bekészítve neki egy kutyafekhely.

Mi a megoldás? Egyszerű: a kutyának kutyaágy kell. Saját birodalom, egy biztonságos fészek, ahová bevackolhatja magát, kedvenc játékaival együtt, ahol nem zavarja a gazdit és a gazda sem zavarja az eb nyugodt pihenését.

Ajánlott cikkek