Szobatisztaságra nevelés hat könnyű lépésben

Szobatisztaságra nevelés hat könnyű lépésben

Az édes kicsi apróság igencsak büdi csomagocskákat és mindig láb alá kerülő tócsákat képes pillanatok alatt „elhelyezni” a lakásban. Éjjel kibotorkálva egy pohár vízért nem éppen kellemes ébredés ezekbe lépni. Egyértelmű: meg kell tanulnia a szobatisztaságot. De hogyan érdemes nekikezdeni a tanításnak?

A kulcsszavak: nevelés és fertőtlenítés/szagtalanítás.

A kettő csak együtt működik. Kölyköknél és felnőtt kutyáknál, melyeknél már rögzültek a szobatisztaság szabályai, ám mégis váratlan balesetek történnek a lakásban, mindenképp ajánlott egy állatorvosi vizit.

Feltételezve azt, hogy a kölyök vagy a kutya egészséges, mielőbb neki kell kezdeni a tanításnak! Mi kell hozzá?

  • Szállítódoboz vagy mobil kennel
  • Póráz
  • Fertőtlenítő és szagtalanító hatású tisztítószer
  • Jutalomfalatok és játékok
  • TÜRELEM!

Ha minden megvan, induljon a móka:

  1. lépés: Menetrend szerint etessen, azaz minden nap ugyanazokban az időpontokban. Azok a kutyák, amelyek így étkeznek, üríteni is menetrend szerint fognak.
  2. lépés: Érdemes feljegyezni egy füzetbe, mikor eszik, mikor iszik, és mikor kakil/pisil a kutya. Figyelje meg és jegyezze fel azt is, mit csinál ürítés előtt. A legtöbb kutya általában evés, ébredés és nagy játék után kívánkozik ki. Figyelje meg ürítés előtti viselkedését és jegyezze fel ezeket is. Vannak kutyák, melyek nagydolguk előtt hosszasan szimatolnak földre szegezett orral, mások elkezdenek forogni, mielőtt lekuporodnának. Ezek a viselkedések jelezhetik önnek, hogy ideje mielőbb kivinni a kutyát. Egy vagy két hét elteltével nézze át feljegyzéseit, és higgye el, észre fogja venni, mennyire menetrend-szerűen zajlanak a dolgok.
  3. lépés: Felügyelet! Ha nem tud figyelni a kutyára, tegye be dobozába vagy mobil kennelébe. A lényeg, hogy elég hely legyen benn a számára a megforduláshoz, lefekvéshez, nyújtózáshoz. Ha elég nagy a hely, akkor akár az egyik sarokba betehet egy kutyapelenkát, a másikba pedig a párnáját, így pihenés után nyugodtan el tudja végezni a dolgát, ha szükséges. Azzal együtt, hogy ez a megoldás nagy segítség a gazdának és jó búvó- és pihenőhely a kutyának, sose hagyja benn a szükségesnél hosszabb ideig, csak saját kényelme kedvéért. Egy kölyökkutya nem képes túl hosszú ideig visszatartani a dolgát, bár ez a korral változik. Amennyiben dolgozni jár és a kutya nem képes visszatartani vizeletét és székletét amíg haza nem ér, akkor kérjen meg valakit, hogy vigye el sétálni napközben. Legalább arra az időre gondoskodnia kell segítőről, míg a kölyök meg nem tanulja visszatartani a szükségét.
  4. lépés: Mindig jutalmazza a jó viselkedést, azaz a sikert. Ha a kutya kinn, a séta során végzi el a dolgát, csapjon örömünnepet! Persze várja meg, amíg végez, majd jöhet a dicséret, simogatás és természetesen a jutalomfalat vagy kedvenc játék. Használható a klikker is, párosítva a jutalommal.
  5. lépés: Ha sikerül elkapnia, amikor éppen rossz helyre végzi a dolgát, akkor se kiabáljon, csak jelezze egy „hoppá”-val, hogy valami nincs rendben. Azonnal vigye ki, vagy tegye a kutyapelenkára. Amennyiben kinn fejezi be a dolgát, jutalmazza.
  6. lépés: Előfordulhat, hogy nem veszi észre a balesetet, csak a végeredménnyel szembesül. Ne nyomja bele az orrát és ne kiabáljon a kutyával, de még újsággal megcsapkodni sem kell. Ha elmulasztotta az "eseményt", akkor bizony elmulasztotta az adott lehetőséget a tanításra. Egyszerűen takarítsa fel a piszkot, használjon fertőtlenítő és szagtalanító tisztítószert.

Tehát még egyszer, a hat alapvető lépés:

  1. Menetrend szerinti etetés.
  2. Megfigyelés.
  3. Felügyelet: doboz vagy kennel, kutyapelenka.
  4. Jutalmazás a sikerért: MINDIG!
  5. Időben elkapni a baleseteket és jutalmazni, ha kinn fejezi be.
  6. Takarítás célirányos és hatásos szerekkel.

Ajánlott cikkek