A kutya nevelése, az elemi szabályok megtanítása

A kutya nevelése, az elemi szabályok megtanítása

A kölyökkutya nevelésének elsődlegesen a szocializációra és a nem kívánatos viselkedési formák kialakulásának megelőzésére kell fókuszálnia. Ne arra összpontosítson, hogy engedelmességre nevelje az ebet, hanem alapozza meg szocializációját. Ezek a nevelési lépcsőfokok bizony nem felcserélhetők!

Ügyeljen az olyan viselkedési formák kialakulásának megelőzésére, melyeket a későbbiekben nem tud vagy nem akar elfogadni az ebtől.

Lehet, hogy a felugrálás kölyökként még aranyos, de egy ötvenkilós felnőtt kutyától már nehezebb elviselni.

Ne ijedjen meg, ha egyelőre elképzelése sincs arról, hogyan kezdjen kölyökkutyája nevelésébe. Akár csak az elemi szabályokat akarja elsajátíttatni vele, akár alapvető engedelmességre kívánja okítani, sokkal könnyebb lesz, mint elsőre gondolná.

Első lépés: a jó viselkedés jutalmazása

Az ember gyakran arra figyel, amit nem szeret, ez pedig hiba.

A kutya célravezető nevelésének kritikus pontja – függetlenül attól, hogy ön küzd meg vele, vagy a kutyaiskola oktatója -, hogy soha ne hagyjon ki egyetlen lehetőséget sem a jutalmazásra, elfogadható, jó viselkedés esetén. A legtöbb gazda értékeli, ha kedvence szépen ül, le tud feküdni, utasításra a helyére megy vagy csendben marad. Ám ha ezt megteszi a kutya, mindig dicsérje és jutalmazza meg. Ha így tesz, a kutya szándéka a megfelelő viselkedésre a jövőben már szándék lesz a részéről.

A helyzettől függően változhat, mi a helyes. Azoknál a kutyáknál, melyek lelkesen ugrálnak fel a látogatókra, az az elvárt viselkedés, hogy négy mancsukkal a talajon maradjanak. Akkor jutalmazzon tehát, amikor ezt látja olyankor, ha idegen érkezik a házba. Ha az eb igencsak ugatós, amint más kutyát észlel, keresse vele a szemkontaktust és akkor jutalmazza, mikor ugatás nélkül reagál a másikra.

Mindig arra koncentráljon, mit akar a kutya, és ne arra, hogy ön mit szeretne, mit ne tegyen.

Az olyan viselkedési problémák sikeres kezelése érdekében, mint az ugatás, mancsolás, ugrálás, morgás, gondoljon arra, mit szeretne inkább. Arra összpontosítson, mi az, amit elfogadhatónak tart ezek helyett.

Második lépés: küzdelem a nem kívánatos viselkedéssel

Kiirtás! Ne ijedjen meg a szótól, a cél a nem kívánatos viselkedés kiirtása. A lényege, hogy sem nem bünteti a kutyát, sem negatív megerősítést nem használ, egyszerűen figyelmen kívül hagyja a nem megfelelő viselkedést.

A legtöbb kutya azért „rosszalkodik”, mert korábban az adott viselkedésre valamiféle visszajelzést kapott. Azért húzzák a pórázt, hogy a gazda lassabban vagy gyorsabban sétáljon, ugatnak a figyelemért, ugrálnak a törődésért.

A legtöbb esetben kifejezetten célravezető, ha a nem kívánatos viselkedést egyszerűen figyelmen kívül hagyja.

Várjon, amíg abbahagyja, és amíg magától „felkínál” egy másik viselkedési formát, azaz például ugrálás helyett leül. Persze ez a folyamat nem kevés türelmet igényel, különösképpen akkor, ha korábban a nem elfogadható viselkedésre az eb visszajelzést kapott.

Amennyiben a kutya úgy érzi, sikerül az ugatással magára vonnia a gazdi figyelmét, majd hirtelen elkezdi figyelmen kívül hagyni ezt a viselkedést, az ugatás bizony fokózodni fog, jó ideig intenzívebb lesz, mielőtt az eb leszokna róla. Olyan ez, mint a kávégép. Ha megszokta, hogy a pénzért minden reggel kávét ad ki a gép, majd hosszú évek után egyszer csak valami mást ad ki, akkor először tovább dobálja az érméket. Csak egy idő után hagyja abba és keres szerelőt, majd megy egy másik, jól működő géphez.

Következetesen kell tehát figyelmen kívül hagynia a nem kívánatos viselkedést, mert az első „elgyengülés” után a korábbinál intenzívebben tér vissza.

Falánk ebe van? Leszedi az asztalról a maradékot? Nos, amikor ételt készít, zárja ki az ebet a konyhából vagy tegye a dobozába. Ha nem tudja szemmel tartani, ne hagyjon semmit elöl. Egyszerű a megoldás, és talán fel sem tűnik, de egy ilyen apró dologgal megelőzheti a nem kívánatos viselkedés kialakulását.

A kutya nem tud ugatni, ha éppen nasival van tele a szája. Nem lehet agresszív a másik kutyával, ha arra figyel, hogyan fúrja bele az orrát a gazdi öklébe valami finomságért. Tehát ha a kutya valami olyat tesz, amit ön nem szeretne, egyszerűen gondolja át, mi lenne ehelyett elfogadható. Tanítsa meg neki ezt az alternatív viselkedési formát!

Ajánlott cikkek