A kutya és az alapvető engedelmesség

Tudomásul kell venni, hogy mindig az ember irányítja a kutyát. Ehhez az ebnek el kell sajátítania az alapvető engedelmesség parancsszavait és az arra adandó válaszokat. A sikeres tanításhoz elengedhetetlen ismerni a kutya bizonyos helyzetekre válaszként adott reakcióit.

Az alapvető engedelmességre nevelés során folyamatosan érdemes tesztelni a kutyát, mennyire biztos a tanultakban, mi az, ami még hiányos a tudástárban.

1. Egy barátságos idegen elfogadása

Ez megköveteli azt, hogy a kutya hagyja, az idegen megközelítse a gazdáját. Ha tesztelni akarja a kutya reakcióját, egy második személynek kell önhöz közelítenie, barátságosan üdvözölnie, figyelmen kívül hagyva a kutyát. Miközben az emberek kezet ráznak, a kutya nem mutathat sem haragot, sem félelmet, és nem próbál meg gazdájához menni.

2. Nyugodt ülés

Ez jelzi, hogy a kutya hagyja, hogy ismeretlen közelítse meg, esetleg meg is simogassa. Tesztelheti úgy, hogy a kutya a gazda bal oldalán ül, az ismeretlen közelít és megsimogatja a kutya fejét és testét. Az eb nem mutathatja sem harag, sem félelem jelét. Az ismeretlen személy kerülje meg a kutyát és a gazdát – erre sem lehet válaszreakciója a kutyának.

3. Kozmetikázás és állatorvos

A kozmetikázás és az állatorvosi vizsgálat során egy idegen személy tapogatja a kutyát. Az ismeretlen személy a tesztelés során tapogassa meg a kutyát, gyengéd mozdulatokkal vizsgálja át minden testrészét. Fésüljön bele a szőrébe egy fésűvel vagy kefével, lessen bele a fülekbe, emelje meg a lábait. A kutyának látnia kell, hogy gazdája engedi, más végezze el a szokásos feladatokat, és ezt hagynia is kell.

4. Séta a tömegben

Tesztelje kutyája reakcióját úgy, hogy ismeretlen emberek között sétál a kutyával. Legalább három ember legyen a közelben, de az sem baj, ha van még egy, ismeretlen kutya is. Viselkedése jelzi, mennyire tud kontrol alatt maradni nyilvános helyeken. Az nem baj, ha a kutya érdeklődést mutat az ismeretlen emberek iránt, de változatlanul követnie kell gazdáját a séta során anélkül, hogy félelmet vagy haragot mutatna. A póráz nem feszülhet.

5. Reakció egy másik kutyára

A cél az, hogy a kutya más kutyák jelenlétében is megfelelő és elvárt viselkedést mutasson. A teszthez két gazda szükséges a kutyájával, akik egymás felé közelítenek. Megállnak, kezet fognak, beszélnek pár szót, majd tovább haladnak. A legtöbb kutya természetszerűen köszönteni akarja kutyatársát, márpedig ez nem megengedett. A gyakorlás ebben a szituációban elengedhetetlen, az ültetés és a „marad” parancsszó elsajátítása fontos.

Minden eltérést, nem a leírtaknak megfelelő válaszreakciót jegyezzen fel, hiszen ezek azok a pontok, amiken még dolgozni kell. Beszélje meg kutyakiképzővel, hogyan javíthatna a tanításon, hogyan korrigálhatók a nem megfelelő reakciók.

Ajánlott cikkek