Agresszivitás a vendégekkel szemben

Az, ha a kutya barátságtalan vagy agresszív a vendégekkel, általában a nem megfelelő szocializáció következménye, ráadásul igen kínos a látogatókkal szemben. Az ok lehet genetikai eredetű is, melynek következtében hajlamosabbak a félelemre.

Azoknál a kutyák, amelyek barátságtalanok vagy agresszívak az idegenekkel szemben, nagy valószínűség szerint 6 és 18 hónapos koruk között, azaz a kamaszkorban alakult ki ez a viselkedési probléma. Sem a kutya neme, sem pedig az nem befolyásolják ezt, hogy ivartalanítva van-e az állat, azonban az tény, hogy a tünet némiképp felülreprezentált egyes munkakutya és őrző-védő fajtáknál. Ezzel együtt bármilyen, nem kellően szocializált fajtánál előfordulhat ez a probléma.

Hogy mik lehetnek a „tünetek”? Nos, a kutya szinte kirobban a lakásból, ha idegen közeledik, felugrál, morog, de akár haraphat is. A félénk állat behúzza a farkát, hátracsapja a füleit, elbújik, morog, de gyakori a harapás is, ha a vendég hátat fordít az ebnek. Az ilyen kutya gyakorta ugat, és szinte járőrözik az ajtók és ablakok környékén.

Az idegenekkel szembeni agresszivitást gyakran a félelem váltja ki. Még akkor is ez a helyzet, ha a kutya cseppet sem tűni ijedtnek, sőt, azonban a kiváltó ok minden esetben az ismeretlen kiváltotta idegesség.

A kölykök 6-16 hetes koruk körül fogadják be legjobban az új információkat, tapasztalatokat. Ha ebben a korban az idegenekkel való ismerkedés során pozitív tapasztalatokat szerez, akkor később is örömmel ismerkedik majd.

Ám ha fiatal korban kimaradnak az életéből ezek a tapasztalatok, felnőttként óvatosak és gyanakvóak lesznek minden idegennel szemben. Egyes kutyáknál ez szorongás formájában köszön vissza, másoknál az agresszivitás fog dominálni, különösen otthon, ahol a kutya saját területén van. Az agresszivitás megjelenése gyakori a 6-18 hónapos kor között, azaz az ivarérés időszakában.

Hogy mi a megoldás? Nos, ha a kutya agresszív, de nem harap, akkor könnyen javítható a helyzet. Jutalmazáson alapuló neveléssel meg lehet tanítani arra, hogy olyan területen maradjon a lakásban idegenek érkezésekor, mely ugyan közel van az ajtóhoz, de nem annak közvetlen közelében.

Minden esetben fontos a jutalmazás, ha a kutya az adott helyre megy.

A gyakorláshoz később szükség lesz egy segítségre, akinek ajtón kívüli megjelenésekor a gazda azonnal a kívánt helyre küldi a kutyát. Megfelelő teljesítés esetén jöhet a jutalom.

Idővel el lehet érni, hogy a kutya az idegenek érkezését valamilyen finom falattal asszociálja, melyet a gazdától kap. Célszerű a gyakorlás során több ismerőst is megkérni a közreműködésre, lehetőleg ne mindig ugyanazzal az egy-két személlyel gyakoroljanak. Ha nem sikerül a kutya egy helyben tartása, érdemes mobil kennelbe helyezni vagy egy bébi ajtóval ellátott helyiségbe rakni, ahonnan nem tud kitörni a vendégek érkeztekor.

Előfordulhat olyan súlyos eset is, amikor a kutya komoly veszélyt jelent a látogatókra. Ilyen esetben feltétlenül szükség van profi kiképző segítségére, de nem árt konzultálni az állatorvossal sem.

Ajánlott cikkek