Ne siránkozz, cselekedj!

Ha kedvence már megkapta az alapvető engedelmességi képzést, akkor nagy valószínűséggel figyelmes és jól tanuló eb lett. Ám vannak olyan problémák, melyek nem oldhatóak meg egy egyszerű „ül” vagy „hozzám” paranccsal.

A legjobb modorúnak tűnő ebbel is lehetnek problémák.

Sőt, még azzal a kutyával is adódhat gond, amelyik minden parancsot azonnal és ügyesen követ. Amikor a ház nyugalmát és békéjét a kutya rosszalkodása zavarja meg, nincs idő a csalódottságra és a siránkozásra. Persze gondolkodhat egy ideig, hogy miért is nem foglalkoznak az ásás kérdésével a kutyaiskolában, és miért nem tanítják a túlzott ugatás vagy a cipőrágás megszüntetésének módszerét....

Az első lépés mindig a viselkedés elemzése, az okok keresése. Tegye fel magának az alábbi kérdéseket:

MI: Azaz mit is tesz pontosan a kutya.
MIKOR: Mikor kezdődött az adott viselkedés? Köthető-e a viselkedés egy adott naphoz vagy időponthoz, stb?
HOL: Történt-e bármilyen változás a környezetben, legyen az akármilyen jelentéktelen vagy nagymértékű? A rossz viselkedés köthető-e egy adott helyiséghez, egy adott kültéri területhez vagy valamilyen új helyhez?
MILYEN GYAKRAN: Következetes-e a nem megfelelőnek ítélt viselkedés vagy pedig csak akkor jelentkezik, ha valami más, eltérő (pl. vendégek érkeznek)?
MIÉRT: A kérdésekre adott válaszokból összeáll az, miért is teszi a kutya azt, amit.

Minden esetben zárja ki a betegség lehetőségét, mielőtt elkezdené elemezni a nem megfelelő viselkedés okait. Ne feledje el, hogy bármilyen lényeges változás a kutya viselkedésében indok az állatorvosi látogatásra és vizsgálatra.

Jegyezze fel, mikor kezdődött az adott viselkedési forma és próbálja meg kötni valamihez. A változás lehet akár nagy dolog (például kisbaba születése) vagy apróság (kisebb változás az eb napi rutinjában), ám semmiképp sem lényegtelen a vizsgálat szempontjából. Amennyiben a viselkedés egy adott napszakban jelentkezik, gondolja át, mi történik akkor a család életében, például ez nem az az időpont-e, amikor a gyerekek hazaérkeznek az iskolából, vagy beáll a ház elé a kukás kocsi? Figyelje meg a környezetet is, ahol az eb az adott viselkedést produkálja. Nem rendezték át a bútorokat, esetleg új hinta került a kertbe?

Jegyezze tehát fel az időt, a helyet, a „rosszaságot” és amikor a kutya átkapcsol rosszaság-üzemmódba, kövesse az alábbi tippeket.

kutya ás, derékig a gödörben van

Ásás

MI – Ha a kutya csak apróbb lyukakat ás, még nem nagy gond, ám ha krátereket készít az udvaron, valamit már tenni kell ellene.
MIÉRT – Az ok sokféle lehet, Vannak kutyák, melyek unalmukban ásnak. Mások el akarják rejteni a kincseiket, esetleg búvó- és pihenőhelyet „gyártanak” maguknak, míg vannak ebek, amelyek egy vonzó szag után kutatva kezdenek ásni.
HOL – Hol szeret ásni a kutya? A kerítés mellett? Menekülni, szökni próbál? Vagy a kuka közelében, egy szagot követve?
MIKOR – Ha a kutya tűző napsütésben ás, akkor lehet, hogy le akarja hűteni magát.

A megoldás: Gondolja át, mi történik a kutya kinti környezetében. Ha valamilyen zajra reagá, esetleg meleg van vagy a szomszéd macska masírozik fel-alá a kertben, egyszerűen vigye be a házba. Amennyiben kedvence szereti elásni féltett kincseit, egyszerűen ne hagyja elöl a játékokat és rakja el a csontokat is, ha már nem játszik velük a kutya. A kerítés mellett ásás megakadályozható, ha köveket tesz a kerítés tövébe. A szag után induló és ásó kutyák visszatartására érdemes cédrust telepíteni a kertbe.

Ugatás

MI – Az időnkénti figyelmeztető ugatás nem lehet zavaró egy kutyagazda számára. Ám a túlzott ugatás ellen már tenni kell.
MIÉRT – A kutyák általában azért ugatnak, hogy valamiféle veszélyre figyelmeztessék gazdájukat. Az ugatás lehet még válasz egy másik kutya jelzésére vagy akár a sziréna hangjára is.
HOL – Ha a házban, lakásban ugat a kutya, az bizony dobhártyaszaggató lehet, és könnyen a szomszédok idegeire megy.
MIKOR – Ha a kutya a nap ez adott időszakában ugat, az lehet reakció egy kinti hangra.

A megoldás:  Általában nincs lehetőség a kinti környezet folyamatos kontrolljára. Vannak olyan, kifejezetten humánusnak mondható eszközök, melyek eredményesen használhatók az ugatás csillapítására és megszüntetésére, mint például az ultrahangos ugatásgátló vagy a citronella tartalmú nyakörv. Ezek egyike sem ártalmas a kutyára nézve és hatékonyan gátolja az ugatást.

Rágás

MI – Az ember tárgyai ellen irányuló rágás semmilyen helyzetben nem elfogadható.
MIÉRT – Lehet, hogy a kutya csak unatkozik, de előfordulhat, hogy a most vásárolt új csizma szaga vonzza.
HOL – Ha a kutya csak a konyhában rágcsálja a dolgokat, lehet, hogy azok a tárgyak igencsak kívánatosak a számára. Amennyiben kiszalad valamivel, előfordulhat, hogy nem megrágni, hanem elásni szeretné.
MIKOR – Ha a kutya akkor rág, amikor nincs otthon, az nem más, mint bosszú. Lehet az unalom jele is.

A megoldás: A legegyszerűbb megoldás, ha minden elpakol. Ez persze azzal jár, hogy jobban kell megszerveznie a háztartást, hogy kevesebb kísértéssel szembesüljön a kutya. Körbe is fújhatja a ház érintett részeit olyan távoltartó termékekkel, mint a keserűalma spray, vagy el is terelheti az eb figyelmét a tiltott tárgyról egy kedvelt játékkal. Mindig hagyjon elöl rágható játékokat, amikor elhagyja a házat.

kutya hátsó lábain állva pitizik

Ugrálás

MI – A felugrálás semmilyen formában nem megengedhető.
MIÉRT – A kutyák azért ugrálnak fel az emberre, hogy magukra vonják figyelmét és/vagy érvényesítse dominanciáját.
HOL – Ha a kutya mindig az ajtóban ugrál fel az emberekre, az az üdvözlés kifejezése. Amennyiben máshol, például a konyhában ugrik fel gazdájára, akkor bizony kunyerálni szeretne egy falatot.
MIKOR – Lehet, hogy a kutya csak akkor ugrál önre, mikor sétálni készülnek, vagy kizárólag olyan alkalmakkor, amikor sapkát vagy kalapot visel.

A megoldás:  Kell egy parancsszó! Legyen az a „vissza”, „nem szabad” vagy bármi más, de a lényeg, hogy határozottan utasítsa a kutyát arra, viselkedése nem elfogadható. Amikor elhangzik a parancs, lábát kissé emelje meg. Nagyobb kutya esetén annak mellkasáig emelje a térdét, ha kicsi az eb, akkor a lábfejével tolja arrébb óvatosan. Ültesse le a kutyát és adjon neki egy jutalmat, amint ül. Ha szeretné megakadályozni, hogy kutyája másokra is felugráljon, akkor a megfelelő parancsszavakkal távolítsa el az ajtó közeléből, amikor a vendégek megérkeznek. Ha szükséges, tegyen rá pórázt, annak segítségével könnyen korrigálhatja viselkedését. Másik ötlet lehet a kutya lespriccelése egy kevés vízzel, amikor felugrik, vagy figyelmének elterelése valamilyen zajkeltő eszközzel. A lényeg, hogy érezze, a gazda a falkavezér.

A legtöbb esetben a kutya viselkedési problémái visszavezethetők a környezet változására. Szóval ha eddig nem tudta, most már sejtheti: gazdának lenni felér a nyomozói munkával, amikor is a rejtély kulcsa a kutya fejében, gondolataiban van. Ám kitartó munkával, ügyes nyomozással a kérdésekre gyorsan választ kap és a problémát könnyen orvosolhatja.

Ajánlott cikkek