Gyors tippek a dobozhoz és ketrechez szoktatáshoz

A szobatisztaságra nevelés nagy kihívás. Mind a gazdának, mind pedig a kutyának segítségre van szüksége. Ráadásul van egy praktikus dolog, ami nagy segítséget nyújt ebben, ez pedig a szállítódoboz vagy a ketrec. Nem, ezek egyike sem kegyetlenség!

Megfelelő használat mellett a doboz és a ketrec a kutya ősi ösztöneire alapoz. Mégpedig arra az ösztönre, hogy szüksége van egy barlangra, odúra, ahová el tud bújni, ha nyugalomra vagy pihenésre vágyik. Ugyanakkor ez az eszköz segít abban, hogy a kutya megtanulja, vissza kell tartania vizeletét és székletét mindaddig, amíg a gazda a megszokott helyre ki nem viszi.

A legtöbb kutya hamar megszereti a maga kis barlangját és kellően ki is használja, ha pihenni akar, netán csak nyugalomra vágyik. Íme, hogyan használja a ketrecet vagy dobozt a szobatisztaságra nevelés során.

Találja meg a megfelelő méretű alkalmatosságot

Teljesen mindegy, hogy műanyag dobozt vagy fém ketrecet választ, a méret nagyon fontos. Elég nagynak kell lennie, hogy a kutya fel tudjon benne állni, körbe tudjon fordulni és kényelmes el tudjon feküdni benne, de ennél cseppet sem kell nagyobb. A kicsi, szűkös doboz/ketrec kényelmetlen, amelyik pedig túl nagy, az „többfunkciós” lesz, azaz a kölyök az egyik felén alszik, a másik felén pedig elvégzi a dolgát. A cél pedig nem ez!

Oszd meg és uralkodj!

A kölyök természetesen nő, de ez nem azt jelenti, hogy minden alkalommal újabb és újabb dobozt/ketrecet kell venni, ahogy kinövi a régit. Válasszon olyat, amely a kutya felnőttkori méretének megfelelő lesz, és szerezzen be hozzá belülre szerelhető elválasztót, mellyel csökkenthető az adott kor méretének megfelelő tágasságra a terület. Később ennek áthelyezésével, majd kivételével a növekedéssel párhuzamosan növelhető a hasznos terület nagysága.

Ismertesse meg a kutyát a dobozzal/ketreccel

Amint beszerezte és szükség esetén összeszerelte a dobozt/ketrecet, hagyja, hogy a kutya megszaglássza, majd tegyen bele egy jutalomfalatot vagy a kölyök kedvenc játékát, arra ösztönözve, hogy belemenjen. Amint bement, dicsérje meg, ha azonban hezitál, vidám és boldog hangon csalja, menjen be a jutalom után. Pár nap gyakorlás után már gondolkodás nélkül fog a kívánt helyre menni, amint meglátja a jutalmat vagy a játékot.

Csukja be a doboz/ketrec ajtaját – csak határozottan!

Tegyen egy jutalomfalatot vagy játékot a dobozba/ketrecbe, de ez alkalommal csukja be az ajtót, amint a kutya belépett. Dicsérje meg alaposan, egészen addig, amíg benn van. Pár másodperc múlva nyissa ki az ajtót és amint kijön, adjon neki egy újabb jutalomfalatot. A gyakorlást a benn töltött idő fokozatos növelésével addig folytassa, amíg legalább öt percet el nem marad a „barlangjában”.

Menjen ki a helyiségből, miközben a kutya a dobozban/ketrecben van

Tegye a kutya soron következő ételét egy tálba és helyezze a dobozba/ketrecbe. Tegyen be egy jutalomfalatot, így ösztönözve a kölyköt, hogy bemenjen, majd ha ez megtörtént, csukja be az ajtót és menjen ki a helyiségből. Egy perc múlva térjen vissza, nézze meg, mi történt, hogy van. Ha eszik és nyugodtan tűnik, menjen ki ismét egy pár percre. Ha már befejezte az evést, engedje ki és dicsérje meg alaposan.  Naponta gyakoroljanak, mindig fokozatosan emelve a dobozban/ketrecben egyedül töltött időt, amíg el nem érik a 30 percet.

Most már teljesen jól viseli és megszokta a kölyök a helyét, el lehet kezdeni a szobatisztaságra neveléshez is használni. Mindig tegye be a dobozba/ketrecbe, ha pihenni akar, vagy ön nem tud rá megfelelően odafigyelni. Hamar meg fogja érteni, hogy a doboz/ketrec az ő búvóhelye, barlangja, a toalett pedig valahol máshol van.

Ajánlott cikkek