A tiszta szoba titka

Minden kutya alapvetően terület-tiszta. Már a háromhetes kölyöknél is megfigyelhető, hogy az alomban nem oda piszkít, ahol alszik. Kis kurta lábain arrébb mászik, elvégzi a dolgát, majd visszabújik a testvéreihez. Egy aprócska kölyök számára a legkisebb lakás vagy zsebkendőnyi kert is hatalmas területnek számít, nem várható el tőle, hogy azonnal tudja, az egész hely tabu ürítés szempontjából. Következetes nevelés szükséges ahhoz, hogy megtanulja, hol végezheti el a dolgát.

Megfigyelhető, hogy a kölykök általában alvás, evés, nagy játék, testmozgás után nagyon rövid időn belül könnyítenek magukon. Kölyökkutya esetében elmondható, hogy átlagosan háromóránként biztosan ürít.

Kisebb dolog esetén orrukat a földhöz szorítva szimatolnak, lelassult mozgással keresik az ideális helyet. “Nagydolog” esetén ugyanezt teszik, majd elkezdenek forogni, guggoló pozíciót felvéve. Ezeket a tapasztalatokat kihasználva kell megkezdeni a szobatisztaságra való nevelést. Emeljük fel a kölyköt és helyezzük az újságpapírra vagy kutyapelenkára. Ha sikerült a végterméknek, legyen az folyékony vagy szilárd, a megfelelő helyre kerülnie, dicsérje meg, de nagyon. Érezze a kutya az örömöt és az elégedettséget a gazda hangjában.

Előfordulhat, hogy nem sikerül azonnal észrevenni, hogy akció készül, és a kutya máshol piszkít, mint a kijelölt hely. A későbbiekben részletezett “Fúj! Nem szabad!” tiltással jelezzük neki, helytelen, amit tett. A vizeletet itassuk fel az újsággal, és tegyük azt vissza az általunk kijelölt helyre. Az ismerős szag hamarosan oda fogja csalni. Szép lassan fekvőhelyétől távolítsa az átmeneti illemhelyet, tegye egyre közelebb az ajtóhoz, mígnem egy idő után, mikor a kutya már nem piszkít máshová, csak a kijelölt helyre, egy huszárvágással az ajtón kívülre tudja helyezni. Lakásban tartott kutyák esetében ez azért nem egyszerűen megoldható feladat, ott az ideiglenes kutyavécé hosszabb ideig kell, hogy megmaradjon, mígnem eljön az ideje, hogy az oltási program végeztével megkezdhetik a nagy, közös sétákat.

Amennyiben van kertje, és oda szoktatja a kutyát, akkor ébredés, evés játék után azonnal vigye ki, és várja meg, míg produkál valamit. Rá kell szoktatni az ebet, hogy nem minden kertbe menetel jelent játékot, meg kell tanulnia, hogy amikor azért viszik ki, hogy a dolgát végezze, az nem a hosszú ideig tartó, nagy hancúrozás és szaladgálás ideje. Ne engedje, hogy elbóklásszon a kertet felderíteni, vadászgatni egyet, mert reggelente, munkába indulás előtt nehezen fogja tolerálni a kölyök kerti kóválygását. A dicséret soha ne maradjon el, ha a kicsi ügyesen, gyorsan, a tőle várt helyen végzi el a dolgát!

Legyünk tekintettel embertársainkra. A közterületeken sétáltatott kutya ürülékét a gazdának kell összeszednie. Egy nylonzacskó, vagy a kisállat kereskedésekben kapható bármilyen más célszerszám megfelel, a lényeg a végtermék összeszedése és kidobása. Önnek, mint kutyatulajdonosnak sem kellemes, ha más ebének ürülékébe lép, ne tegye ki ennek a többi embert sem.

Ajánlott cikkek