Gyorssegély a szobatisztaságra neveléshez

Hogyan lehet könnyen szobatisztaságra nevelni a kölyköt? Nos, ez soha nem könnyű feladat. Csodálatos dolog egy kölyökkutya gazdájának lenni, egy dologtól eltekintve: a kölyök nem úgy születik, hogy tudja, hol és mikor végezheti el a dolgát. Meg kell tanulnia a szabályokat!

Hat kis lépéssel el lehet érni a vágyott sikert.

Válasszon egy helyet

Az emberek is az erre kijelölt helyen végzik el szükségüket, a kutyának is ezt kell tennie. Ha a kutya felnőttkori súlya kevesebb lesz, mint hat kilogramm, a kutyavécé akár a házban vagy lakásban is helyet kaphat egy alomtál vagy kutyapelenka formájában. Egyéb esetben keressen könnyen tisztítható vagy füves, kavicsos területet a ház, lakás környékén. Ez lesz az a hely, ahol a kutya a későbbiekben a dolgát fogja végezni minden alkalommal, amikor szükséges.

Szerezzen be egy szállítódobozt

A kutyák szeretik, ha van egy saját barlangjuk, ahová bármikor elbújhatnak és a legtöbb kutya számára a szállítódoboz nem csak jó szállítóeszköz, de ideális barlang is. Teljesen mindegy, hogy a doboz milyen anyagból készül (fém, fa, műanyag), az eszköz csak felgyorsítja a szobatisztává válás folyamatát, mert a kutya ösztönösen tisztán tartja területét, azaz mindig a dobozon kívül végzi el a dolgát.

Törölgesse meg a hátulját

Amikor a kölyök következő alkalommal ürít, törölgesse meg egy papír zsebkendővel. Őrizze meg ezt a papírt. A legközelebbi alkalommal, mikor a kölyöknek ki kell mennie, tegye a papírt arra a helyre, amit kutya toalettként kijelölt. Az előző alkalommal használt papír szaga irányt fog mutatni neki, hová kell mennie, és pontosan a várt helyen fog üríteni.

Figyeljen a kölyökre

Amíg a kölyök meg nem tanulja, hol és mikor üríthet, önnek kell figyelnie, hogy ne történjen baleset. Minden alkalommal, amikor elmegy otthonról vagy nem tud rá felügyelni, tegye be a dobozába. Amikor azonban otthon van és ráér, figyelje a jeleket, hogy időben észrevegye, mikor akar könnyíteni magán. Amint elkezd körözni, padlóra szorított orral lassan vándorolni, vagy lekuporodva megmerevedik, azonnal vegye fel és vigye a kijelölt helyre. Amint „jól végezte dolgát”, alaposan dicsérje és jutalmazza meg.

Készítsen időbeosztást

Sokat segít a kutyának, ha mindig ugyanazokban az időpontokban viszi ki a dolgát végezni. Ezzel kordában tudja tartani a két séta közötti „eseményeket”. Amint a kölyök felébred, akár reggel, akár napközbeni pihenéséből, evés után és játék után azonnal vigye ki. Egy négy hónaposnál fiatalabb kölyök esetében ez akár a napi tucatnyi kimenetelt is elérheti. Idősebb korban a napi 6-10 alkalom, egy év felett pedig a napi 3-4 séta is elegendő.

Legyen türelmes

A kölyöknek időre és türelemre van szüksége a szobatisztaságra nevelés során. A következetesség és az ismétléssel segítenek neki, hogy megértse, mit is akar a gazda, az idővel pedig mind fizikálisan, mind mentálisan érik a feladatra, azaz képes lesz szükségét visszatartani. Ha már hat hónapos a kölyök és legalább egy hónap eltelt „baleset” nélkül, kijelentheti, hogy a kutyája szobatiszta.

Ajánlott cikkek