Kutyák és trükkök

A kutyák szeretnek új dolgokat tanulni, sokuk kifejezetten élvezi, ha trükköket sajátíthat el. Ahhoz, hogy bármilyen trükköt meg tudjon tanítani kedvencének, szükséges, hogy stabil kapcsolat legyen kettőjük között. A legkönnyebb a tanítás akkor, ha a kutya étellel motiválható, de más eszköz (pl. a kedvenc játék) is hasznos lehet.

A trükkök elsajátításának alapja az engedelmességi parancsok biztos ismerete. Amíg azok nem mennek tökléletesen és zökkenőmentesen, nem érdemes a trükkök tanításával próbálkozni.

Nézzük, hogyan lehet például a kúszás trükkjét megtaníttatni a kutyával. Ha ez az egyszerű feladat sikerül, akkor több más, bonyolultabb módozat sem jelent majd gondot.

Kúszás

A kúszás tanításának elkezdéséhez biztosnak kell lennie abban, hogy a kutya vagy nagyon éhes, vagy étellel jól motiválható. Utasítsa a kutyát fekvő pozícióba., majd fogjon egy jutalomfalatot és tartsa pár centire a mellső lábaitól, egészen közel a földhöz.

Ha a kutya megpróbál felállni és fejét az étel felé hajítani, akkor emelje el a falatot és újra parancsolja a kutyát fekvő pozícióba.
Amennyiben a kutya nem áll fel, hanem fekvő helyzetben orrát az ételt tartó ököl felé tolja, akkor jutalmazza meg a falat odaadásával. Ismételje meg a gyakorlatot néhányszor, mindig pár centivel távolabb tartva a falatot. Megfigyelheti, hogy a kutya egyre jobban előre nyújtja a nyakát, hogy orrával követni tudja a jutalomfalatot tartó öklöt.

Ezen a ponton már könnyű rávenni az ebet, hogy kússzon. Először mondja ki a parancsszót, például „kússz”, majd a szokásos módon helyezze a jutalomfalatot tartó öklét, de már nagyobb távolságra. A kutya el fog kezdeni mászni a kéz felé, mert tudja, nem állhat fel, de az ételt el akarja érni. Amint ez sikerült, adja oda neki a jutalmat és dicsérje meg.

Ha a kutya feláll, azonnal szakítsa meg a gyakorlatot, azaz vegye el a falatot tartó kezét és fektesse vissza. Lassabban tanuló kutyáknál használhatja a pórázt. Amint sikerült elérni, hogy kb. harminc centi távolságot kússzon, fokozatosan növelje azt. Ha a kutya kúszás közben feláll, azonnal fektesse vissza. Ha a kutya tesz pár lépést felállás után, vigye vissza a kiindulási pontra és kezdjék újra a gyakorlatot.

Eleinte érje be pár lépésnyi kúszással, és minden alkalommal csak pár lépésnyi plusz távolsággal növelje a gyakorlást. Néhány héten át folytassák, lehetőleg különféle helyeken, hogy a kutya pontosan értse, mit kell tennie.

Pár hét gyakorlás után elég lesz, ha a földre mutat és kiadja a „kússz” parancsot. Ügyeljen arra, hogy a tanítás során mindig először a parancsot mondja ki, így a feladat teljesítése a verbális utasításhoz és nem a jutalomfalathoz fog kötődni, a kutya megtanulja, hogy az csak egy végső, pozitív plusz a feladatban.

A kúszás megtanítása csak egy a sok-sok lehetséges trükk közül, keressen másokat is, melyeket mind ön, mind pedig kutyája élvezni tudnak.

Ajánlott cikkek