A kutya felugrál az emberekre!

A kutya általában azért ugrál fel gazdájára és más emberekre, mert üdvözölni akarja őket, esetleg játszani szeretne. A viselkedés általában nem az engedetlenség jele, egyszerűen a kutya természetes reakciója, ám mivel sokszor kellemetlen az emberek számára, érdemes leszoktatni róla az ebet.

A kutyák jellegzetes üdvözlési formája az arc szaglászása, így természetes, hogy fel akar ugrani az emberre, hogy elérje az arcát, amikor üdvözli. Ugyanígy természetesnek tekinthető, hogy emberi játszótárásra felugrik és „megmancsolja”, hiszen a játék során saját fajtársaival is ezt teszi.

Ahhoz, hogy erről az emberek számára kellemetlen viselkedésről leszoktassa a kutyát, mind a negatív (figyelemmegvonás), mind a pozitív megerősítést (a helyes viselkedés megjutalmazása) alkalmazni kell.

Megfigyelhető, hogy a pásztorkutyák és egyes terelőfajták hamarabb „tűzbe jönnek” a játék során, valójában a felugrálás tekintetében nincs adat arra nézve, hogy egyes fajták hajlamosabbak lennének rá. Tény azonban, hogy a fiatal, energikus ebek esetében gyakrabban tapasztalható ez a viselkedés, de minden életkorban előfordulhat. Sok kutya csak felfokozott izgalmi állapotban ugrál az emberekre.

Komoly hiba, ha a felugráló kutyának figyelmet szentel, mert ezzel azt erősíti meg, hogy ha máskor is felugrik, még több figyelmet kap majd, tehát ez egy jó dolog. Ugyanez az eredménye, ha megszidja a kutyát, mert azt is a figyelem jeleként értékeli.

A kutyák szociális lények, kitartóan és állhatatosan küzdenek az emberi kapcsolatért, gazdájuk figyelméért. Csak akkor tudja megfelelően korrigálni a helytelen viselkedési formát, ha a megfelelő viselkedés megtanítására összpontosít. Ennek érdekében minden alkalommal, ha üdvözléskor a kutya felugrik, forduljon el és ne foglalkozzon az állattal. Ha szükséges, akár menjen is ki a helyiségből pár percre.

Ha játék közben ugrik fel, azonnal fejezze be a játékot, tegye el a használt játékszereket egy rövid időre. Nagyon fontos a következetesség. Próbálja meg a felugráló kutyát leültetni az „ül” paranccsal, és ha megteszi, jutalmazza. Következő alkalommal már amint látja, hogy ugrani készül, adja ki a parancsot és jutalmazza meg, ha megfelelően viselkedik.

Ha úgy érzi, otthon nem sikerül megoldani a problémát, keressen fel egy kutyaiskolát és kérjen tanácsot, segítséget.

Ajánlott cikkek