A profi kutyaterapeuta

A legtöbb viselkedés, ami természetes a kutya (vagy a macska) számára – ugatás, nyávogás, kaparás, harapás, rágás – bizony kemény kihívás lehet a gazda számára. Bár a könyvek, az internet cikkei mellett nincs hiány a jó barátok tanácsaiban sem, a leghatékonyabb megoldás a viselkedési problémák kezelésére a szakavatott kutyaterapeuta. Ez a hivatás több területre osztható:

  • kiképzők
  • professzionális kiképzők
  • viselkedés terapeuták
  • erre szakosodtt állatorvosok

A leggyakoribb kérdések, melyeket gazdák tesznek fel a szakembereknek, igen érdekesek.

Milyen jellegű oktatásra vagy képzésre van szüksége a kutyának?

Amint eldöntötte, hogy kedvencének és önnek szakavatott segítségre van szüksége, hogy az otthoni béke megmaradjon, ki kell találnia, milyen módszer a legmegfelelőbb önöknek.

Csoportos osztályok

Ha az állatnak olyan alapvető szabályokat kell megtanulnia, mint az ül, áll parancsszavak, a behívás, akkor bizony hasznos lehet egy nagyobb, csoportos oktatás keretében elsajátítani őket. Ezek a csoportos órák kifejezetten hasznosak a fiatal állatok szocializációja szempontjából.

Privát foglalkozások

Egy adott viselkedési probléma kezelése a legjobb megoldás az egyéni foglalkozás. Olyan gondok esetén, mint a szeparációs szorongás, az agresszivitás, a túlzott őrzési hajlam, a gazda irányítási hibái komoly tervezés szükséges, és a terapeuta kizárólagos figyelme. Persze vannak olyan kevésbé súlyos gondok, amelyek nem kezelhetők csoportos órák alatt, mint például a túlzott ugatás vagy rágási hajlam.

Otthoni képzés

Ez a forma az elfoglalt gazdák számára ideális. A terpeuta a gazda otthonában foglalkozik az állattal, amíg a család dolgozik. Megtanítja az alapvető engedelmességi tudnivalókat, az igényeknek megfelelően, például az ül, áll parancsszavakat, a behívást, a pórázon sétálást húzás nélkül, az emberek üdvözlésének megfelelő módját. Ha szükséges, kezeli az olyan komolyabb problémákat, mint túlzott ugatás, rágás, félelmek, agresszivitás.

Lehetőség van bentalakásos képzésre is. Ilyenkor az állat a kutyaiskola kennelében él a képzés időtartama alatt. Ilyen esetben alaposan ellenőrizze az állat számára készített tervet, és kössenek megállapodást az elvégzendő feladatokra, hiszen nem lesz ott, hogy rendszeresen ellenőrizze a dolgokat. A bentalkásos képzés végén általában néhány órát a gazdával is foglalkozik a terpaeuta, és a szükséges tudnivalókat írásban is megkapja.

Honnan tudhatom, kit válasszak?

Ha eldöntötte, hogy milyen formájú képzés lenne az önnek és kedvencének megfelelő, már csak azt kell kitalálni, hová, kihez forduljon. A döntés sok szempont alapján történhet, ám a legfontosabb, hogy milyen problémát szeretne orvosoltatni.

Határozza meg a problémákat

Amennyiben a viselkedési probléma súlyos, akár az emberek, és a többi állat is veszélyben lehet. Ilyenkor az állatorvos specialista, vagy az állatorvos és a kiképző-terapeuta közös munkájára van szükség. Ha komoly stressz éri a kutyát saját viselkedése miatt, akkor szintén érdemes a fenti szakembereket megkeresni. Lehet, hogy így többe kerül a kezelés és a nevelés, de megéri a befektetett pénzt a család és az állat biztonsága.

Fordítson figyelmet az egészségügyi állapotra

Ha csak viselkedési problémával állunk szemben, akkor a kiképző-terpeuta jó döntés. Ám több viselkedési probléma hátterében fizikális eltérés áll, vagy akár a viselkedési zavar miatt alakul ki fizikai betegség. Például ha egy kilenc hetes kölyök bepisil, ha a gazdi nincs otthon, akkor szimplán meg kell tanítani a szobatisztaságra. Ám ha egy ötéves eb, amelyik korábban teljes mértékig szobatiszta volt, elkezd a házban pisilni, akkor nagy valószínűséggel orvosi kivizsgálásra van szükség, mert valamilyen betegség áll a dolgok hátterében.

A kiképző-terapeuta nem orvos. Diagnózist csak orvos állíthat fel. Ha úgy érzi vagy gondolja, hogy kedvence beteg, sérült, azonnal keresse meg állatorvosát.

Ajánlott cikkek