Sokat ugat a kutya!

Az ugatás ösztönös viselkedési forma, a kutyák ugatásukkal kommunikálnak egymással, mindent így mondanak el az „unatkozom” üzenettől az „ég a ház” vészjelzésig. Sajnos azonban a kutya ugatási szokásait a szomszédok nem mindig tolerálják.

Íme, néhány ok, ami miatt sokat ugathat egy kutya és a kulcs a megoldáshoz is.

Elszigeteltség és unalom

Ha a kutya sokat van otthon egyedül, míg a gazda dolgozik, gyakori probléma az ugatás, mely nem más, mint a magány és az unalom jelzése. Mindig hagyjon a kutya előtt elég érdekes játékot és időszakosan cserélgesse azokat, nehogy rájuk unjon az eb. Fontos, hogy minden nap játsszon a kutyával és gondolkozzon el azon, nem lenne-e érdemes egy kutyasétáltatót felfogadni, aki a nap során legalább egyszer kivinné és megmozgatná a kutyát. Próbáljon meg kicsivel több izgalmat, érdekességet vinni az életébe, de megfontolandó lehet egy kutya napközi is, legalább rövid időre.

Territoriális ösztön

Próbálja meg megtanítani a kutyának „csend” parancsszót, így állítva le ugatását, mégpedig egy másik „zajforrás” által. Használjon klikkert vagy töltsön meg egy fémdobozt aprópénzzel.  Amikor kiadja a zajt, mondja, hogy „csend” és amint a kutya elhallgat, adjon neki egy jutalomfalat és dicsérje meg. Alkalmazzon néhány egyszerű viselkedésmódosító technikát. Kérje meg egy ismerősét (akit a kutya nem ismer), hogy miközben a „csend” parancsot gyakorolják, sétáljon el a ház vagy lakás mellett. Az ivartalanítás szintén jó hatással van a túlfejlett territoriális ösztönök csökkentésére.

Félelem a zajoktól

Nehéz megállni, de próbálja meg nem túlkényeztetni a kutyát, amikor mennydörög vagy tűzijáték van. Ezzel csak azt tanulja meg, ha zaj van és ugat, akkor kiemelt figyelmet kap. Kapcsoljon be valamilyen egyéb zajforrást (tévét, zenét), hogy csökkentse a vészreakciókat, és mindenképp dicsérje meg a kutyát, amikor reagál a „csend” parancsra.

Kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan elektronikus nyakörvek, melyek impulzív jelekkel enyhe sokkhatást gyakorolnak a kutyára, így gátolva az ugatást. Ezek ugyan csökkentik az ugatást, de nem oldják meg az alapproblémát.

Ajánlott cikkek