E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya - PetAktuál

Ha stresszes a macska...

Amennyiben a cica tartós vagy jelentős viselkedésváltozást produkál, érdemes elvinni állatorvoshoz. A betegség stresszfaktor lehet, az állat viselkedése megváltozik a fájdalom vagy a rossz közérzet hatására. Éppen ezért érdemes először mindig kizárni a betegségeket. Amennyiben ezzel végzett, és a cica teljesen egészséges, ki kell deríteni, mi vált ki félelmet belőle.

Tovább

Jó ötletek a kutya lefárasztására

Tele van a kutya energiával? Majd szétrobban? Netán hiperaktív az eb? Nos, le kell fárasztani, és akkor biztos nem jut eszébe semmiféle csintalanság. Vannak kutyák, melyeknek még a kétórás séta sem elég, sőt, inkább felpörgeti őket a sok-sok izgalmas látni- és szimatolnivaló. Mit lehet hát velük kezdeni?

Tovább

Csodás tények - macskákról

Egyetlen macskapár és utódaik hét év alatt akár 420.000-es macskaállományt képesek produkálni. Ez évente 60.000 macska. Ivartalanítson!

Tovább

15 dolog, amit általában senki nem mondd el, mielőtt kutya kerülne a házhoz

Akinek már volt vagy van kutyája, előszeretettel „ijesztgeti” a leendő kutyagazdit. Pedig ezek a tények nem ijesztőek, pusztán furcsák vagy szokatlanok az emberek számára. Ám ha egy kutyával szeretné megosztani az elkövetkező – remélhetőleg – több mint egy évtizedét, nem árt tisztában lennie velük.

Tovább

Judy, a kalandos életű pointer

A történelem folyamán békében és háborúban is hasznos és szerethető társak, segítők, munkások és barátok voltak a kutyák. A hadihajók legtöbbje vitt magával valamilyen kabalaállatot, némelyiken több is élt együtt, akár kutya és macska. A legfontosabb persze mindig a munka, a szolgálat volt, de azért a hosszú, magányos utakon a kedves, szerethető és szeretgethető társ szerepe sem volt mellékes.

Tovább

A cica sétáltatása

Sok ember aggódik amiatt, hogy ha egyszer megismerteti macskájával a külvilágot, onnantól kezdve folyton az ajtó mellett nyávog majd szívszorongatóan, hadd menjen már ki egy kicsit kalandozni. Ennek ellenére a szakértők szerint a macskák számára sokkal nagyobb veszélyek rejlenek a lakásban, mégpedig a mentális és fizikai stimuláció hiánya, a változatlanság unalma.

Tovább

Gyomorforgató kutyaszokás

Valljuk be, akármennyire is szeretjük négylábú kedvencünket, azért vannak olyan dolgok, amiket nem tudunk és nem is lehet tolerálni nála. Ilyen a sok gazda életét megkeserítő ürülékevés. Elég bosszantó – és gyomorforgató -, amikor séta során az eb teljes elmélyüléssel vizsgál meg egy-egy kupacot, majd elkezd belőle falatozni. A gazdi ilyenkor undorra teli felcsattanással elrángatja onnan kutyáját és azon gondolkozik, hogyan fogja kivédeni otthon a következő puszit.

Tovább

Ultrák és kutyák - Szurkolók az állatkínzás ellen

Kapin Ricsivel, a Szurkolók az állatkínzás ellen állatvédő szervezet alapítójával és vezetőjével beszélgettünk. A tabudöntögető interjú során szóba kerültek a szurkolói szubkultúrával, a hazai állatvédelemmel kapcsolatos anomáliák, de beszéltünk arról is, miért kellene vizsgához kötni a kutyatartást, és jó-e az, hogy egyre többen gyerekpótlékként kezelik a kutyájukat.

Tovább

A kutyával való játék előnyei

Azt minden gazdi tudja, hogy a kutyával való nagy, közös játék mókás, szórakoztató, és kiváló időtöltés. Ám azt már kevesebben tudják, hogy milyen előnyök származhatnak mindebből. Pedig egy kicsivel több játék máris gazdagabbá teszi a kutya életét. Íme néhány előny, amiért érdemes nagyokat játszani az ebbel.

Tovább

Azok a fránya orrnyomok az ablakon!

Itt a tavasz, jó idő, a kutyák is előszeretettel nézegetnek kifelé az ablakon. Orrukat az üvegre nyomják és csak lesnek. Persze visszafelé is előfordul ez: a kerti játék is elég lesz egy idő után, főleg, ha benn készül a vacsora. Ilyenkor az ablakra tapadva, esdeklő szemmel kérik a bebocsáttatást. A háziasszonyoknak nem egyszerű feladat a nedves orr nyomának, vagy a nyálfoltoknak a letakarítása az ablaküvegről….

Tovább

Hogyan teheti még érdekesebbé a sétákat?

Azzal minden gazdi tisztában van, hogy a napi többszöri, egészségügyi séta mellett a kutyáknak szükségük van legalább egy, hosszabb (minimum fél órás) sétára, testmozgásra, méretüktől függetlenül. Azonban a tanulmányok és kutatások szerint a gazdák legalább fele hiába tudja, hogy erre szükség lenne, mégsem szán időt arra, hogy kimozgassa az ebet, és vele együtt saját magát is.

Tovább

Mi is az a Dickin Medál?

A Dickin Medált 1943-ban alapította Maria Dickin, az Egyesült Királyságban. Maria a PDSA (People's Dispensary for Sick Animals, azaz Beteg állatokról gondoskodó emberek szervezete) alapítója volt. A medál a Viktória kereszttel egyenrangú, kizárólag állatoknak adományozható elismerés, melyet hagyományosan minden évben London Lord Mayor-ja ad át.

Tovább

Kell-e beszélgetni a kutyákkal?

Az közismert, hogy ha a szülő a kisbabához beszél, azzal a kettejük közötti köteléket erősíti. Nagyon sok gazdi számára a kutya a gyerekpótlék, de vajon ha ő beszél a kutyájához, az hasonlóképpen működik, mint a gyerekek esetében? Nos, a legújabb kutatások szerint igen.

Tovább

A zavaró ugatás kezelése 2.rész

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy az ugatás, mint a kutyák alapvető kommunikációs eszköze, igen sokrétű lehet. Temérdek ok miatt ugathatnak a kutyák, ám van, hogy az ugatás már zavaróvá válik a gazdi és a környezet számára. Nem feltétlenül kell megőrülni ettől, a kutyát sem kell elajándékozni, vagy menhelyre adni. Mindig van megoldás! A cikk  első részét itt találja.

Tovább

Garfield 40 éve imádja a lasagne-t és utálja a hétfőt

Garfield macska, Jim Davis imádnivaló, rosszcsont macskafigurája tavaly ünnepelte 40. születésnapját. Szerencsés állatka, nem látszik rajta a kor, Garfiled sosem öregszik meg. Nem hiszem, hogy van, akinek ne lett volna gyermekként legalább egy Garfield figurája, ne nézegetett volna Garfield képregényeket, és ne látta volna a mozifilmet. Nem hiszem, hogy van ember, aki ne szeretné a dagi, lusta, beszólogatós cicát. És hogy milyen is ő, mitől lett ennyire népszerű? Lássuk!

Tovább

A túlzott rágás

Teljesen normális dolog, ha egy kölyökkutya rágcsál, és az is, hogy bizonyos dolgokat a felnőtt kutyák is megrágnak, hiszen így tapasztalják meg a világot. Fiatal kutyákál a rágás egyfajta fájdalomcsillapító, amikor a kibújó fogak miatt feszül, fáj és viszket az íny. Idősebb korban inkább arról beszélhetünk, hogy a kutya – kezek híján – a szájával fog meg tárgyakat, plusz a rágás segíti a fogak tisztán és erősen tartását. Nem mellesleg a rágás unaloműző, és segít az enyhébb szorongás vagy frusztráció kivédésében.

Tovább

A zavaró ugatás kezelése 1.rész

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy az ugatás, mint a kutyák alapvető kommunikációs eszköze, igen sokrétű lehet. Temérdek ok miatt ugathatnak a kutyák, ám van, hogy az ugatás már zavaróvá válik a gazdi és a környezet számára. Nem feltétlenül kell megőrülni ettől, a kutyát sem kell elajándékozni, vagy menhelyre adni. Mindig van megoldás!

Tovább

Az agresszivitás fajtái

Az agresszivitás az egyik leggyakoribb és legtöbb problémát okozó viselkedési probléma, amely a kutyáknál előfordulhat. Ráadásul általában ez az ok vezet a legtöbb esetben a kutyák menhelyre kerülésében.

Tovább

A brit emberek több mint harmada jobban szereti a háziállatát, mint a partnerét

Tíz felnőttből három állítja, hogy kutyája vagy macskája jobb hallgatóság a számára, mint a társa, partnere. A modern világban sokan teljesen természetesnek tartják, hogy partner vagy család helyett inkább egy állattal élnek. Kevesebb konfliktus, kevesebb konfrontáció, jóval kevesebb alkalmazkodás szükséges, így hát kényelmesebb.

Tovább

Az agresszió rizikófaktorai

Az előző részben az agresszió fajtáiról írtunk. Részletesen elemeztük, milyen kiváltó okok lehetnek, ennek alapján hogyan osztályozható a kutyák agresszivitása, valamint ezek milyen reakciókkal járnak. Nézzük meg most, melyek a rizikófaktorok!

Tovább