E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya - PetAktuál

A macskák és a madarak

A macskákat bizony gyakorta okolják a különféle madárfajok populációjának csökkenése miatt. Bár tény, hogy a házi és a vadon élő macskák is vadászhatnak a madarakra, nem ők a vadon élő madarak pusztulásáért elsődlegesen felelős bűnösök.

Tovább

A muzikális cica

Akármennyire is hihetetlenül hangzik, a macskák zenei ízlése legalább annyira változatos, mint az embereké.  Vannak macskák, amelyek magas ívben tesznek bármiféle zenére, míg mások egyenesen rajonganak a muzsikáért. Persze a klasszikus zene művelője állítja, hogy cicája a barokk zenéért rajong, míg a country rajongó szerint macskája azt a stílust kedveli. Egy idős városlakó, aki gyakran hallgat rádiót, mikor otthon van, állítja, hogy sziámi cicája leginkább a kemény rock zenéért van oda.

Tovább

Az intelligens macska

Amennyiben az intelligencia definíciója az információk megszerzésére, megtartására, és a problémák megoldására való képességnek, akkor az intelligencia versenyt a társállatok között biztosan a macska nyeri. Próbálja csak ki, hogy betesz egy felnőtt macskát egy szobába, ahol még korábban sosem járt. Figyelje meg, hogy milyen alaposan megvizsgál minden sarkot, zugot, de még a repedéseket is.

Tovább

A fokhagyma hatásai az állatokra

Nagyon sok ember holisztikus orvosságként tekint a fokhagymára, amely képes megelőzni a szívbetegségeket, a magas koleszterintszintet, a magas vérnyomást, akár bizonyos daganatos megbetegedéseket, de hatékony bolhák ellen is. Nos, ezek valóban potenciális előnyök, melyek a fokhagyma mellett szólnak, ám nem a háziállataink esetében. Sőt, a fokhagyma kifejezetten mérgező lehet a kutyák és macskák számára, olyannyira, hogy ha az állat nem kap időben kezelést, akár bele is halhat.

Tovább

Macska az úton...

A legtöbb új gazdi nem szívesen hagyja egyedül az aprócska kölyökcicát, még ideiglenes macskafelügyelővel sem. A legegyszerűbb megoldás, ha magával viszi útjára. A közös utazás jó alkalom a kapcsolat erősítésére, eközben pedig megismerteti kedvencét a nagyvilággal. 

Tovább

Kedvenceink és a hagyma

Nem csak sok ember szereti a hagymát, de igen sok étel ekészítéséhez is szükséges alapanyag. A hagyma is olyan humán étel, amelyet mi kedvelünk, ám egy bizonyos mennyiség felett. A nyári jó időben sokan grilleznek a kertben, az ízletes húsételek mellett sok zöldség is sül a lapon. És persze pár falat lepotyog, de sokszor maga a gazda kínálja meg kedvencét, ha már nagyon ugrál az ínycsiklandozó illatok körül. Sokszor bizony hagyma is esik a földre, ahonnan az eb vagy a cica szájába kerül....

Tovább

Így ápold a cica füleit

A macska azonnal meghallja, amikor a gazdája a tápos zacskót felszakítja, vagy a konzerv tetejét nyitja. De azért nem árt, ha segít is neki azzal, hogy tisztán tartja a fülét. Így a hallása is biztosan még tökéletesebb lesz. Legalább heti egy alkalommal ellenőrizze a füleket, nézze meg, nincs-e benne szennyeződés, lerakódás, esetleg nincs-e jele fertőzésnek. Ha ezt megteszi, akkor az érzékeny macska-detektorok biztos élesek, éberek és mindig használatra készek maradnak.

Tovább

A jó, a rossz és a csúf

A család a vacsoraasztalnál ül, amikor eszébe jut, hogy a fenébe is, elfelejtette megetetni a kutyát.  Ugye előfordult már ilyen? Milyen egyszerű ilyenkor ledobni neki egy kis lasagne darabot, sült húst, netalán egy kis pörköltet kanalazni a táljába. És nyugodtan folytatódhat a családi étkezés....

Tovább

Kutya a forró kocsiban

Nincs nyár, hogy ne lenne tele a média kocsiba zárt gyerekekről, állatokról szóló híradásokkal. Pedig minden évben, már a nyári szezon kezdete előtt többször is elmondják a szülőknek és a gazdiknak, hogy ne hagyják az autóba zárva csemetéjüket és kedvencüket, még akkor sem, ha csak rövid időre tervezik elmenni. Persze utána felháborodnak és csodálkoznak, ha a járókelők betörik az ablakot, és rendőrt hívnak, hiszen ők csak két percre rohantak el, az nem lehet, hogy húsz perc után értek vissza.

Tovább

Pikk-pakk csomag az ebnek

Ahhoz, hogy utazása kedvencével kellemes és élvezetes legyen, bizonyos előkészületeket kell tenni és vannak elmaradhatatlan tárgyak, amiket célszerű a csomagba készíteni. Bármilyen váratlan esemény vagy vészhelyzet adódhat, jobb, ha előre felkészül, mintsem hogy kapkodjon, ha bekövetkezik.  Ezért sose felejtse otthon az alábbiakat, ha kedvencével készül utazni:

Tovább

Bikinialak a nyárra

Mikor a kutya először néz kétlábú barátjára némi maradék spagettiért vagy oldalasért könyörögve a vacsoránál, akkor gondolkodik csak el az ember, vajon miért fogyóztatja a kutyát, ha a saját egészségével kevéssé sem törődik. Addig a pillanatig saját súlyfeleslege korántsem fontos, de nem lényeges a sok járulékos betegség lehetősége sem.

Tovább

A hős, a sztár és az úttörő - avagy a német juhászkutya

A német juhászkutya bizony hosszú éveken át dobogós volt a lgnépszerűbb kutyafajták versenyében, de még napjainkban is nagy népszerűségnek örvend. Nem csak kedvelt családi eb, házőrző kutya, de kimagasló intelligenciája és munkaképessége miatt népszerű társ egyes munkákban is, legyen az őrző-védő, segítő munka, rendőrségi, kereső szolgálat.

Egyszóval, Kántor óta sokan sok mindent tudni vélnek a szeretett német juhászkutyákról. Ám van öt dolog, amit boztosan kevesen tudnak.

Tovább

Gomba-veszélyek

Mostanában elég sok eső esett, márpedig eső után hirtelen megjelennek a gombák az erdőben. Nem csak ősszel, az őszi esőzések után, de bármely évszakban számolnunk kell ezzel, még ilyen nagy melegben is. Ha elvisszük kutyánkat sétálni végre, élvezve, hogy a zivatarok után lehűlt kissé a levegő, nem árt figyelnünk.

Tovább

A boldog hazatérés

Az első benyomás mindig fontos. Éppen ezért lényeges, hogy a család új cicáját igazán macskabarát környezet fogadja. Erre persze időt és pénzt kell szánni. Át kell vizsgálni az otthont, hogy minden kellően biztonságos-e a kölyök számára, és bizony be kell szerezni jó pár felszerelést. Ám ez a készülődés csak fokozza a várakozás jóleső izgalmát!

Tovább

Hogyan védekezzünk a bolhák ellen?

A bolhák sajnos túlságosan gyakori vendégek a kutyák és macskák környezetében. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem csupán a rendetlen háztartásokban fordulnak elő; tiszta és rendezett környezetben ugyanúgy elszaporodhatnak, ezért nincs abban semmi szégyen, ha ilyen esetben kérünk segítséget.

Tovább

Színes kutyavilág- Milánóban

Előző interjúnkban egy budapesti kutyakozmetikust faggattunk arról, mennyire divatos itthon az extrém kozmetika, mennyire keresik és kedvelik a gazdák a vad színeket és az új trendeket. Az interjúban elhangzott, hogy bizony van hazánkban is olyan kozmetikus, aki az extrém szőrszobrászat őshazájában. a Távol-Keleten tanulta a szakmát, és azóta is magas szinten űzi, sőt, tanítja is. Megyesi Beatrix kutyakozmetikus mestert Milánóban, a divat fővárosában értük utol....

Tovább

Extrém kozmetika - divat vagy sem?

A nők nagy része kisebb-nagyobb rendszerességgel jár fodrászhoz. Legtöbben csak egy frissítő vágásra, festésre, esetleg szakítás, csalódás után egy klassz új frizuráért. Vannak, akik a könnyen kezelhető, gyorsan elkészíthető, kevés gondozást igénylő frizurát kedvelik, míg egyesek órákat töltenek a tükör előtt a fonatokkal, hullámokkal, csatokkal és egyebekkel. Megint mások előszeretettel keresik fel az avantgard fazonokat és színeket is kreáló mestereket, és igazi fodrászati műremeket hordanak a fejükön a hét akár minden napján.

Tovább

Mi az a kutyakozmetika?

A kutyakozmetika lényege az eb kellemes és ápolt kinézete, valamint jó közérzetének biztosítása. Az, hogy maga a kozmetikázás pár percet vagy jó pár órát tart, hogy napi feladat, vagy elég hetente, néhány hetente kivitelezni, attól függ, milyen fajtájú és milyen szőrtípusú kutyája van.

Persze nem minden gazdának van ideje, tehetsége, kedve vagy gyakorlata, bátorsága, hogy rendbe szedje kedvence bundáját, bőrét, karmait, fogait, füleit. Számukra a megoldás a profi kutyakozmetikus.

Tovább

Ha bővül a család...

A család számára a kisbaba születése a legnagyobb öröm. Ám a család kutyája számára az aprócska családtag nem más, mint új szimatolnivaló szagok, új látvány és különös zajok forrása.  Elég felkavaró lehet számára ez a sok új dolog, különösen, ha kölyökkorában nem töltött elég időt gyerekek között.

Ráadásul a család napi rutinja is drasztikusan megváltozik, ez pedig hat a kutya napirendjére is. A kutya számára természetes módon kevesebb figyelem és idő jut. Mindezek pedig elég nehézzé teszik számára ezt az időszakot, különösen akkor, ha korábban ő volt a család „gyereke”.

Tovább

Játékterápia

A játék igazán klassz módja annak, hogy a cica természetes és ösztönös agresszióját, követési képességét, a zsákmány kifigyelését és elkapását szabályozott formában gyakorolhassa. Nem mellesleg a közös játék nagyszerű eszköz az állat és gazdája közötti kötődés erősítésére, és megtanítja az állatnak, hogyan játsszon az ember számára is elfogadható módon.

Tovább