E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya - PetAktuál

Az étel őrzése 2.rész

Az, hogy a kutya őrzi, védi, ami fontos a számára, teljesen természetes viselkedés. A kedvtelésből tartott állatoknál egyre kevésbé kívánatos ez a védő ösztön, különösen akkor, ha ez emberekkel szemben jelentkezik. Ez persze nem kellemes, sőt, veszélyes is lehet, ahogy azt az előző részben részleteztük- No de mit tehetünk a megoldásért?

Tovább

Az étel őrzése

Az, hogy a kutya őrzi, védi, ami fontos a számára, teljesen természetes viselkedés. Azok a vadon élő állatok, amelyek sikeresen tudják megvédeni, ami az övék – legyen az élőhely, étel, vagy akár falkatársak, pár, kölykök – sokkal esélyesebbek a túlélésre. Mégis, a kedvtelésből tartott állatoknál egyre kevésbé kívánatos ez a védő ösztön, különösen akkor, ha ez emberekkel szemben jelentkezik.

Tovább

Agár-mánia Barcelonában

Mindig nehéz új otthont találni azoknak a kutyáknak, amelyeket az elaltatás elől mentettek meg. Dél-Spanyolország vadászagarai számára az élet gyors, és bizony általában igen rövid. Az országban, ahol a vadászat igen népszerű szabadidős tevékenység, gyakori, hogy amikor a vadászati szezon véget ér, az agarak számára a jutalom kemény és áldozatos munkájukért a gyors halál. Ám a gyakori, barbár fojtást, amit általában ilyenkor alkalmaznak, nem sokan nézik tétlenül.

Tovább

A szeparációs szorongás 2. rész

Előző részünkben a szeparációs szorongás legjellemzőbb tüneteivel, valamint magának a szroongásnak a kiváltó okaival foglalkoztunk. Próbáltunk kis segítséget nyújtani ahhoz, hogy a gazdi eldönthesse, a tapasztalt tünetek  hátterében szeparációs szorongás áll-e, avagy sem. Nézzük, mi a teendő, ha valóban szeparációs szorongással van dolgunk.

Tovább

A szeparációs szorongás

Elég sok gazdi panaszkodik arra, hogy amint magára hagyja a kutyáját, az elkezdi leamortizálni a lakást. Van eb, amelyik mindent megrág, más bepisil, vagy székletkupacokat hagy mindenfelé, megint más folyamatosan vonyít. Ezek a tünetek egyrészt azt jelzik, hogy a kutya bizony nem tanulta meg, hogyan kell viselkednie a lakásban, de lehetnek a stressz tünetei is.

Tovább

Táp-szótár

Többször írtunk már a különféle táplálék alapanyagokról, ásványi anyagokról, vitaminokról, valamint arról, miért van jelentősége a zsír-, fehérje- és szénhidráttartalom ismeretének. Ugyan a menü házilagos elkészítésénél sem egyszerű feladat az ideális arányok betartása, de mi a helyzet a készen kapható eledelekkel? Mi a különbség közöttük, és honnan lehet tudni, mire érdemes figyelni?

Tovább

Fűszerek és gyógynövények a kutyakonyhában

Egyre több ember tér vissza a hagyományos étrendekhez, gyógyszerekhez, népi gyógyászathoz. Ez nem jelenti azt, hogy elvetnék a modern orvoslást, ám igyekeznek egészségük, erőnlétük fenntartása, és kisebb problémák kezelése érdekében inkább természetes szereket használni. Az utóbbi években megnőtt a gyógynövények szerepe, és sokan rájöttek, hogy bizony a fűszereket is lehet használni az egészség védelmére, esetleg betegségek esetén kiegészítő kezelésre.

Tovább

A JULIUS-K9® nemcsak egy táp, hanem egy étrendfilozófia

Gyógynövények, tökéletes arányok, speciális igényű kutyákra szabva – megérkezett a két világhírű vállalat, a Panzi-Pet Kft. és a JULIUS-K9® Zrt. együttműködéséből létrejött JULIUS-K9® kutyatápcsalád.

Tovább

Az emberi bőr nem szereti a kutyafogakat

Az előző részben azzal foglalkoztunk, mi lehet az oka, ha a kutya gyakran, vagy akár folyamatosan csipkedi, harapdálja gazdája kezét, lábát. Adtunk tippeket arra, hogyan lehet erről leszoktatni a kutyát, mi a módja a harapdálás megakadályozásának. Nézzük, hogya ültethető át mindez a gyakorlatba.

Tovább

Rágcsálás, csipkedés, játékos harapdálás felnőtt kutyáknál

Nem hinném, hogy van olyan gazdi, amelyik élvezi, ha a kutyája harapdálja, rágcsálja a kezét, lábát, ruháját, akár játék közben, akár máskor. A felnőtt kutya állkapcsa sokkal erősebb, ezért még a játékos csipkedés, harapdálás is sokkal nagyobb fájdalommal jár, mintha ugyanezt a kölyökfogak teszik. Akár véletlen, de fájdalmas sérülés is lehet a vége.

Tovább

Az erő leve

Itt a tél, a hideg napokon jólesik valami meleg, testet és lelket is átmelengető ital. Ráadásul tombol az influenza-szezon, márpedig az influenzát kedvenceink is elkaphatják, a vírus nem csak az embereket fertőzi, igaz, náluk más tünetekkel jelentkezik. A nap és a vitamindús, friss eledelek hiánya miatt az immunrendszer kissé legyengül. Kell hát valami, ami meleg, finom és erőt is ad. Ez pedig nem más, mint az erőleves.

Tovább

Amikor a kutya megerőszakolja a gazdi lábát….

A legtöbb esetben teljesen normális viselkedési forma, ha a kutya a gazda, vagy más emberek lábára mászik, és ott löködő mozdulatokat végez, kvázi maszturbál. Persze a maszturbáció egyéb formái is ismeretesek a kutyáknál, nem csak emberek lábán, kezén gyakorolják, de más kutyákon, tárgyakon is, esetleg nyalogatják magukat.

Tovább

Amikor folyton vonyít a kutya...

A vonyítás a kutyák által használt kommunikáció egyik formája. Azért vonyítanak, hogy felhívják magukra a figyelmet, egymással kapcsolatba lépjenek, és jelezzék mások felé létüket.  Vannak kutyák, melyek magas hangokra, például szirénára, vagy egyes hangszerekre reagálnak vonyítással. De mit lehet kezdeni azzal, ha a kutya folyamatosan, vagy nagyon gyakran kezd el vonyítani?

Tovább

A tócsagyáros kiskutya

Amikor kölyökkutya kerül a családba, mindenki nagy várakozással tekint a nagy nap elébe. Kinek örül majd először? Kinek nyalja meg a kezét? Vajon mit fog csinálni, mikor hazaérnek vele?

Aztán a nagy öröm, bolondozás és az első balesetek eltakarítása után jön az éjszakai rémálom. No, nem csak a sírdogálás, sokkal inkább a szembesülés felkeléskor az aknákkal és tócsákkal. Ugyanis a kiskutya általában még nem szobatiszta.

Tovább

Az első világháború állati áldozatai

Négylábú társaink a valóban elfeledett áldozatok. Egyes becslések szerint csak az első világháborúban 16 millió állat teljesített szolgálatot. A britek kötelékben részt vevő lovak, tevék, öszvérek közül a négy év alatt 484.143 állat pusztult el.

Tovább

Jön a tavasz, készüljön!

Hacsak nem nagyon enyhe vagy trópusi környezetben él, a tavasz és a nyár közötti átmenetre fel kell készülni – úgy a kutyának, mint a gazdának. A téli jég sem változik nyári pázsittá egyetlen éjszaka alatt, a változások mindig rugalmasságot és alkalmazkodást igényelnek.

Tovább

Valentin-napi biztonság

A Valentin napi ajándékok bizony nem éppen örömhozók a négylábú társak számára. A sok finom csokoládé, gyönyörű virág komoly veszélyeket rejthet magában. Úgyhogy tegye örömtelivé a napot kedvence számára is – tartsa távol a háztól a veszélyeket!

Tovább

Olcsóért hirdetett cukiságfaktorok

Hosszú évek óta a csapból is folyik a felelős állattartás, tele lényeges és fontos üzenetekkel, mint „ne vegyél szaporítótól”, „ne szaporíts”, „szedd fel a kutyasz@rt”, „koncoljuk fel a tűzijátékozókat”. Persze ehhez társul még a minden közösségi médiát elöntő cukiság áradat: édes kicsi kölyökkutyák és puha, ölelgetni való cicák képei. Persze, hogy mindenki szeretne magának otthonra is egy ilyen élő cukiságfaktort, és a klassz mondatokat elolvasva könnyű az elhatározás: én is felelős gazda leszek!

Tovább

Lehet-e influenzás a kutya?

A kutyák reakciói mindig elgondolkodtatják az embert. Sokszor olyan meglepőek ezek a reakciók, hogy csak lesünk. Hasonlóan csodálkozva tekintünk néhány betegségre is, hiszen azt gondoljuk, csak mi kaphatunk el kórságot az ebtől, ez fordítva már nem igaz.

Tovább

Manikűr vérzés és fájdalom nélkül?

A lábak karbantartása a kutyáknál is fontos. Hosszú, visszahajló karmokkal sétálni a kutyának fájdalmas kaland, de hosszú távon a kutyapedikűr elhanyagolása sérülésekhez, fertőzésekhez vezethet. Az ujjak közötti hosszú szőr is komolyan akadályozhatja a kutya mozgását.

Tovább