A koronavírus és házi kedvenceink - az új kutatások tükrében

A koronavírus és házi kedvenceink - az új kutatások tükrében

Egy új tanulmány szerint, mely a Smithosian magazinban jelent meg, a kutyák nem terjeszthetik a Covid-19-et, de a macskák átadhatják egymásnak. A vizsgálatot tíz állattal végezték és azt figyelték, hogyan reagálnak a vírusfertőzésre és át tudják-e adni egymásnak

A "Proceedings of the National Academy of Sciences" ezen a héten megjelent tanulmányában közelebbről vizsgálta a koronavírus kutyákra és macskákra gyakorolt hatásait.

A kutatók megállapították, hogy mind a kutyák, mind a macskák képesek megfertőződni azzal a vírussal, ami az embereknél a COVID-19 betegséget okozza, dea tíz vizsgált állat egyike sem mutatott klinikai tüneteket, mint a köhögés, a tüsszögés vagy a láz. James Gorman a New York Times-nak azt nyilatkozta, a tudmányos lapból az is kiderült, hogy míg a kutyák nem terjesztik a vírust, addig a fertőzött macskák igen.

Jack russel jellegű kutya bekötött lábbal, előtte gyógyszerek

További kutatások és megfigyelések során bizonyossá vált, hogy a fertőzött macskák képesek átadni a vírust más, velük azonos helyiségben elhelyezett, egészséges macskáknak, valamint az is, hogy a macskák erős immunválasszal reagálnak a fertőzésre. Annak ellenére, hogy a háziállatokat ritkán használják laboratóriumi állatokként, a macskák immunválasza alkalmassá teheti őket az állatorvosi vakcinakutatásra.

Mivel a macskák fogékonyak a fertőzésre, és bizonyos esetekben kialakul náluk a betegség, valamint erre erős immunválasszal reagálnak, igen jól használhatók állatorvosi vakcina kifejlesztésében.

A tanulmány szerint a kutatás azzal kezdődött, hogy a koronavírust az állatok orrába juttatták egy pipettával, miután azokat kissé elbódították. A három kutya és az első három macska esetében legalább négy hétig gyűjtötték az orrváladékot az állatoktól, és azt megvizsgálták a vírus jelentére fókuszálva. A fertőzött kutyákból származó mintákban nem volt mérhető vírusmennyiség, ám a macskáknál 5-7 nappal a fertőzés után már igen.

A vizsgálat következő szakaszában egy újabb pár macskát fertőztek meg a koronavírussal és ezután egy helyiségbe helyezték őket egy pár egészséges macskával. A két egészséges cica öt napon belül elkapta a vírust a fertőzött állatoktól.

teknőctarka macskát vizsgál az orvos

A vizsgálatok után az összes állatot eutanizálták, hogy a kutatók alaposabban tanulmányozhassák a vírus szövetekre gyakorolt hatását. A boncolások enyhe hatást mutattak ki az állatok tüdején és felső légúti traktusokon, annak ellenére, hogy az állatok a vizsgálat során soha nem mutattak tüneteket.

Azt tudjuk, hogy a macskák mesteri módon képesek elrejteni fájdalmukat, betegségüket.

Így tehát előfordulhat, hogy a környezetünkben élő állatok közül több is megfertőződik a vírussal, ám mivel nem mutatnak tüneteket, nem realizálódik bennünk, hogy valójában betegek.

A kutatás mindösszesen három kutya és hét macska vizsgálatára irányult, és noha a vizsgálat során egyik állat sem mutatott tüneteket, ismertek példák, amikor Covid-19 vírussal fertőzött állatoknál mégis jelentkeztek tünetek. Áprilisban a Bronx-i állatkert tesztelt egy Nadia nevű tigrist a vírusra, miután szárazon köhögött, amint Nora McGreevy. írta a Smithosian magazinban. Angliában, Belgiumban és New Yorkban házi macskáknál azonosították a fertőzést a tünetek jelentkezése után. Az Egyesült Államokban egy Buddy nevű kutya fertőződött meg a vírussal, és el is pusztult, ahogy erről Natasha Daly írt a National Geographic magazinban.

bulldog kutya fekszik, fején hűtő borogatás

Eddig nem tudni olyan esetről, amikor a vírus háziállatról emberre terjedt volna, és az embertől állatnak átadott eset is ritka. A New York Times beszámolt egy esetről, amikor is két Covid pozitív beteg együtt élt a házában 29 vadászgörénnyel, ám az állatok közül egy sem lett beteg. Egy még nem publikált tanulmány szerint állítólag Hollandiában, egy nerc farmon az állatok fertőztek meg embereket.

Ám ezeket a publikációkat semmiképpen sem szabad riasztásnak tekinteni.

A rizikója annak, hogy egy macska megfertőz egy embert, extrém módon kicsike, bár nem teljesen kizárható. A megoldás az, hogy amennyiben valaki megfertőződik az új koronavírussal, az állataival való kontaktust is korlátozza minimálisra, és velük szemben is tartsa be az óvintézkedéseket, Így elkerülhető, hogy megfertőzze kedvenceit, akik aztán potenciális terjesztőként átadhatják egymásnak, más, szabadon élő állatoknak, vagy akár embereknek is.

Ajánlott cikkek