Home office-ban, kutyával, macskával

Napjainban, köszönhetően a pandémiának, a home office olyan új munkavégzési forma, amellyel sokan még csak mostanság ismerkednek. Ám egyre több munkáltató rebesgeti, hogy az otthoni munkavégzés hosszabb távon is fenntartható munkavállalóik számára, és a járvány lecsengésével is ösztönözni fogják ezt.

Az emberek számára mindez azt jelenti, hogy a korábbi kollégák helyett új munkatárssal kell osztozniuk az otthoni irodán, mégpedig négylábú kedvencükkel.  Az online oktatásban részt vevő gyerekek tanárai meséltek vicces sztorikat arról, amikor egy-egy csemete kutyusával, vagy cicájával a kezében köszönt be az online órára, vagy óra közben, a háttérben randalírozott az eb. Nos, ez a felnőttek esetében sincs másként, megeshet, hogy egy fontos meeting közepén a négylábú is beköszön.

Az otthoni munkavégzés egyik nagy előnye, hogy a teljes napot a kutyával tudja tölteni a gazda, így a napközbeni sétának sem lehet akadálya, ez pedig mindkettejük számára hasznos. Ám tény, hogy ez a helyzet komoly kihívások elé is állítja a gazdákat.

vörös cica a laptop billentyűzetére hajtja a fejét

Induljon a nap!

Miután kiesett reggel az ágyból, megitta a kávét, ideje levinni a kutyát. Talán most, hogy nem kell a munkába menet busz, villamos után rohanni, és valljuk be, az outfit megtervezése sem tart órákig, egy kicsivel hosszabb is lehet ez a séta. Rossz idő esetén, amikor az eb csak a szükségét végzi el gyorsan, otthon iktasson be egy kis játékot, mielőtt nekiülne dolgozni. A home office kiváló lehetőség arra, hogy a közös játékok és a séta idejét egy kicsivel megnövelje, ezáltal szorosabbra fűzve kapcsolatát az állattal. Ha már csak a korábban munkába utazásra szánt időt tudja hozzácsapni ehhez, máris jól jártak.

A jó viselkedés jutalma

A jó viselkedés elvárt. Az, hogy a gazdi egész nap otthon van, nem jelenti azt, hogy játékból áll a nap. A kutyának meg kell tanulnia, hogy amíg az ember dolgozik, ő jól viselkedik. A jó viselkedés pedig jutalmat igényel, hiszen a pozitív megerősítés által tanulja meg a kutya, mit várunk el tőle. A kutya engedelmessége kiemelten fontossá válik ebben a helyzetben, hiszen tudnia kell csendben ülni vagy feküdni, amíg gazdája lebonyolít egy fontos hívást, vagy részt vesz egy online konferencián.

barna kutyus a laptop billentyűzetére hajtja a fejét

Plusz játékidő

A home office is megengedi a pihenőidőt. Nem lehet egész nap a gép mellett ülni, bizony, néha fel kell állni, mozogni, enni, inni. Ezek az alkalmak csábítóak egy kis simogatásra, fülvakarásra, hiszen a kutya úgyis azonnal ott terem. De miért ne fűszerezné meg ezeket a kis szüneteket, akár egy gyors egészségügyi sétával, vagy egy kis játékkal?

A legjobb, ha a nap elején előre beütemezi a szüneteket, meghatározza azok időtartamát, és eldönti, melyik szünetben milyen tevékenységre – evés, kávézás, séta, mozgás, stb. – van ideje.

Szabad munkaterület

A munkaterület legyen állatmentes! Ez egyrészt azért fontos, hogy az állat ne zavarja a munkavégzésben – például a cica ne üljön a klaviatúrára, vagy a kutya ne köszönjön be az online konferenciára. Másrészt azért is fontos, mert ebben a szokatlan helyzetben így tudja különválasztani a munkát és a magánéletet, ez pedig mentálisan fontos. Csak így őrizhető meg az egészséges egyensúly munka és magánélet között. Mindez a kutya számára is követhető rutint teremt, hiszen gyorsan megtanulja ő is különválaszatni a munkaidőt a gazda szabadidejétől. Amennyiben nincs elég hely otthon a munkaterület szeparálására, jó segítség lehet egy boksz vagy mobilkennel. Ehhez persze szoktatni kell a kutyát, ha még nem történt meg.

gazda ölében a laptop, mellette a kutyája

Dolgozzon kedvence is

Nincs rosszabb, mint egy unatkozó, figyelemre vágyó házi kedvenc. Fontos, hogy az állat el tudja foglalni magát, amíg a gazdi dolgozik. Ennek legjobb eszköze valamilyen klassz játék, péládul a kutyák kifejezetten szeretik a töltött Kong játékokat, de cicáknak is lehet jutalomfalattal tölthető játékszereket vásárolni. Ha bőven van hely a lakásban. el lehet rejteni jutalomfalatokat, melyeket az állat megkereshet, amíg zajlik a munka.

Illemtan a videóhívásokhoz

Sokan csak most, a pandémia idején ismerkedtek meg a videóhívások, online konferenciák, meetingek világával. És ez azért eléggé más, mint élőben részt venni egy ilyenen. A virtuális megbeszélések világában nagyon fontos, hogy semmi ne vonja el a gazda figyelmét, de még otthon sem árt ügyelniük a megjelenésükre, sőt, a környezet is sokatmondó lehet a kollégák, felettesek számára. Nem csak a rendetlenség, de egy randalírozó, nem megfelelően nevelt jószág is negatív képet festhet a munkavállalóról, ezt pedig senki nem engedheti meg magának. Persze megteheti, hogy bemutatja a kollégáknak kedvencét, és jelzi, hogy ő is otthon tartózkodik, de ez egy alkalom, a kutya és a cica nem lehet állandó résztvevője a megbeszéléseknek. Vegye figyelembe, hogy nem feltétlenül állatbarát minden kolléga vagy felettes.

Amikor virtuális megbeszélést folytat, a mikrofont kapcsolja ki, amikor nem beszél. Tartsa az állatokat a kamera látószögén kívül. Az állatnak mindig legyen elfoglaltsága – játéka, jutalomfalata -, amellyel elszórakozhat, amíg a megbeszélés tart.

fekete cica a laptopon fekszik és morcosan néz

Legyen rugalmas

Még a legalaposabban kidolgozott tervekbe is csúszhat baki. Ezért fontos a rugalmasság, ha otthon dolgozik az ember, úgy, hogy folyamatosan a közelében van kutyája vagy cicája. Készüljön fel a váratlan helyzetekre, esetleges „műsoron kívüli” szünetekre, és ne jöjjön zavarba, ha ezt jeleznie kell a többieknek. Nagy az esély arra, hogy ők is hasonló cipőben járnak, akár kisállatok, de sokszor gyerekek, vagy más családtagok borítják fel napirendjüket. Ha ilyen helyzet adódik, kérjen elnézést, és lépjen ki a beszélgetésből, amíg nem rendezi a problémákat, majd térjen vissza.

Akár ideiglenes, akár hosszútávú ez a relatív új helyzet a család számára, reméljük, hogy ezek az ötletek segítenek a rugalmasabb, könnyebb megoldások megtalálásában.

Ajánlott cikkek