Járványok, maszkok, emberek, kutyák

Manapság mindenki maszkot hord, és egyre előkerülnek képek a spanyolnátha járvány idejéből, amikor szintén maszkot viseltek az emberek. Pedig a maszk viselése nem csak járványok idején volt megszokott, sőt. De mitől is függ az, hogy egy ilyen helyzetben, mint a pandémia, ki milyen maszkot hord, visel?

A maszkok használata bizony már legalább 20 ezer évre nyúlik vissza, hiszen már az ókori civilizációkban is készítettek maszkokat, például halotti maszkokat az egyiptomiak, segítve a visszatérő lelkeket saját testük felismerésében. Sok helyütt, például Ázsiában, Afrikában, Észak-Amerikában sámán rituálék eszköze volt a maszk, de használták a maják, az aztékok, az inkák is. A távoli keleti országokban, mint Japán és Kína a színjátszásban használatos kellék volt, akárcsak a görög dráma fénykorában, mely teljes egészében maszkos rituálé volt.

maszk a hellenisztikus korból

Maszk, hellénisztikus kor, festett, negatív formából készült, terrakotta - forrás: Szépművészeti múzeum

A keresztény egyház megjelenésével azonban a maszk szerepe átalakult. Az egyház a pogány ritusokkal kapcsolta össze a maszk viselését, és ezért használatát elítélte, sőt, tiltotta, mivel erkölcstelennek tartotta viselését. Nem véletlen ez, hiszen a maszk névtelenséget ad. Az ember identitását a testére vetíti ki leginkább, ezen belül is legfőképpen az arca az, amivel saját énjét azonosítja. Minden kultúrában megegyezik az, hogy a testünk és az arcunk igazodik a szociális identitásunkhoz. Ám ha arcunkat részben vagy egészben eltakarjuk, identitásunkat megváltoztathatjuk. Elég egy maszk, és máris vagy elrejtjük, vagy éppenséggel megváltoztatjuk a külső világ felé mutatott képet, ám ezzel együtt kicsit befelé is megváltozunk. Létrehozunk, megalkotunk egy állapotot, mellyel valamilyennek tűnünk és valamilyennek látszunk. És ez a lényege a színjátszásnak, melynek kezdeti eszköze volt a maszk.

Persze az egyháznak éppen a maszk játékossága miatt nem is sikerült azt kiirtania a köztudatból, akármilyen hadjáratot is folytattak ellene. Megmaradt a maszk a karneválokban, a színjátszásban, sőt, egyre inkább el is terjedt Európában.

A jelen helyzetben ennél sokkal érdekesebb, hogy egyes törzsi kultúrákban a maszkokat betegségek gyógyítására, átkok elűzésére, sőt, a szenvedések okainak megszüntetésére használtak.  Amikor egy sámán a szellemvilágba utazott, maszkot húzott, mert hitte, ez segíti nem csak a bajok okának felderítésében, de abban is, hogy az gyógyíthatóvá legyen általa. Vannak törzsi kultúrák, ahol a maszk a természet és az élet erőinek jelképe, éppen ezért termékenységi rítusok kelléke.

velencei karneváli maszkForrás: otletmania.hu

Talán a legismertebbek a velencei karneváli maszkok. A mulatság során azért húztak maszkot az emberek, hogy a világi előítéletek ne zavarják szórakozásukat. A  maszkok alatt mindenkit elrejtheti arcát, valódi megjelenését, ez pedig lehetővé teszi, hogy bármit megtehessen, függetlenül társadalmi pozíciójától, lehetővé teszi, hogy bárkinek mutassa magát, helyzetétől függetlenül.

A történelem talán legismertebb maszkja a pestisdoktor maszkja, a sötét középkorból. A pestisjárványok a középkor és a kora újkor legpusztítóbb betegségei közé tartoztak, melyek emberek tömegét ölték meg. Persze elhivatott és kíváncsi doktorok már akkor is keresték az ellenszerét, ilyen volt Nostradamus is. Azért félni ők is féltek a gyilkos kórtól, ám elhivatottságuk erősebb volt, ezért jellegzetes öltözéket viseltek, hogy megóvják magukat a bajtól. Ebben az öltözékben leginkább úgy néztek ki, mint egy elfuserált szárnyasmadár, de bizony jelentősége volt az öltözéknek. Ingekből, bokáig érő kabátból álló ruházatukat – melyet még a legnagyobb nyári melegben is viseltek – illóolajokba áztatták, a madárcsőrre emlékeztető, hosszú maszk elejébe pedig gyógynövényekből, fűszerekből és rózsaszirmokból álló keveréket töltöttek. Hitték, ezek megóvják őket a fertőzéstől. Azt gondolták, ezek a fertőzések leginkább a levegőben terjengő rossz szagok által fertőznek, és ha ők nem érzik a szagokat, akkor meg is menekülhetnek.

Pestisdoktor maszkja, Forrás: mult-kor.hu

Nos, a spanyolnátha járvány idején is tudták már, a legtöbb hasonló betegség cseppfertőzéssel terjed, ezek ellen pedig viszonylag jól lehet védekezni maszkokkal. Az ember pedig hiú, és ha már maszkot kell viselnie, hogy egészségét megóvja, azt teheti stílusosan is. Már akkoriban is sokan kendővel fedték el az akkoriban egyedül létező gézmaszkot, ki-ki igényeinek, stílusának és pénztárcájának megfelelően.

kendővel eltakart arcú testvérpár a spanyolnátha idejénMinden idők legpusztítóbb járványa volt a spanyolnátha, melynek kivédésére többféle maszkot viseltek az emberek. Voltak, akik orvosi maszkjukat kendővel fedték, mint ez a két testvér Ausztráliában, 1918-ban. Forrás: femina.hu

Ma pedig már temérdek lehetőség van arra, hogy bár a maszk elrejti személyiségünket, arctalanná válunk mögöttük, mégis mutathassunk valamit magunkból, kifejezhessük életérzésünket, jelezzük hobbinkat, megmutassuk, számunkra mi a kedves, vagy egyszerűen csak azt, hogy bizakodók vagyunk.

Természetesen az egészségügyi dolgozók számára nem a divat a legfontosabb, hiszen nekik elsősorban saját és betegeik egészségét kell megóvniuk, gyakorta bizony igen kényelmetlen, nagyon meleg maszkok viselésével. Ők valóban láthatatlanok és arctalanok ezáltal, ami – valljuk be - kicsit félelmetes is a betegek számára. Éppen ezért találták ki izraeli orvosok, hogy a védőruha és maszk fölött saját arcképüket a ruhájukra tűzik, hogy a betegek láthassák, kik kezelik őket.

izraeli orvosok beöltözve mellükön fényképükkelForrás: facebook

Ennél nekünk, hétköznapi embereknek sokkal könnyebb a dolgunk. Bár a WHO ajánlása szerint csak a beteg emberek számára ajánlott a maszk viselése, sok egészséges ember is hord könnyű maszkot, ha zárt térbe megy, vagy tömegközlekedéssel utazik, hogy így óvja egészségét az esetlegesen vele egy légtérben tartozkodó vírushordozók fertőzésivel szemben.

A kutyák és cicák szerelmesei, a gazdik sem maradhattak ki a sorból, egyre-másra készülnek a kutyás-cicás maszkok, kendők, hiszen szeretnék megmutatni, hogy életük része a kedvencük, az irántuk érzett szeretet. Az sem mellékes, hogy ebben az arctalanná vált világban ezek a mintás, mókás vagy kedves maszkok segítenek az embereknek a félelem leküzdésében, a távolságtartás idején egy kis interakcióban, akár egy mosoly, vagy egy kedves szó által.

yorkies arcmaszkcsivavás arcmaszk

távolkeleti nő cicás maszkban

Forrás: facebook

Egyre több gyártó készít nagyon aranyos kutyás, macskás maszkokat, szinte minden mintával elérhetőek ezek a termékek.

francia bulldogos arcmaszkForrás: facebook.com

cicás arcmaszk

Forrás: meska.hu

Ami ennél is mókásabb, hogy már kutyáknak is lehet maszkot vásárolni. Már a vírus tavaly év végi terjedésekor megnőtt a kínai igény a kutyák számára gyártott maszkok iránt, pedig korábban is elég sokat adtak el belőlük, elsősorban a szmog miatt. Annak ellenére, hogy a WHO álláspontja szerint az új koronavírussal állataink nem fertőződnek, és bár esetenként – fertőzött gazdájuk mellett élő kutyáknál – kimutatták az állat szervezetében a vírust, az nem betegítette meg őket, egyre többen húznak maszkot kedvencükre a séta során.

francia bulldog maszkban, műtős sapkábanForrás: facebook

Zhou Tianxiao, egy 33 éves pekingi kereskedő, aki 2018 óta kutyáknak gyártott maszkok online kereskedelmével foglalkozik, már a járvány kitörése utáni hónapban arról számolt be, hogy  forgalma a tízszeresére nőtt. Bár ezek a maszkok közel sem annyira professzionálisak, mint az egészségügyi maszkok, vagy egy FFP3 maszk, de jól funkcionálnak.

kutya maszkbankutyák maszkbanForrás: boredpanda.com; fotó: Zhou Tianxiao

Egy háromdarabos csomag ára nagyjából 7 amerikai dollárnak megfelelő jüan, és mindegyikük szűrővel van ellátva. A kereskedő azért hangsúlyozza, hogy a maszkok leginkább azért hasznosak, mert egyrészt védik az állatokat a gyakori szmog káros hatásai ellen, másrészt megakadályozzák, hogy a kedvencek a séta során felegyenek vagy felnyalogassanak bármiféle ételmaradékot az utcán, ezáltal pedig valamiféle vírusos vagy baktériumos fertőzésnek essenek áldozatául. Persze mondani sem kell, hogy az ügyes és stílusos gazdák mert elkezdték a kutya maszkok dizájnos átalakítását és hozzáigazítását kedvenceik trendi ruhácskáihoz, és saját outfitjükhöz.

kutya rózsaszín ruhában és maszkban, gazdája kezébenForrás: instagram, mindy622

Nyitókép forrása: fox59.com

 

Ajánlott cikkek