Miért kell felszedni a kutya ürülékét?

Miért kell felszedni a kutya ürülékét?

A felelős kutyartás része, hogy a gazdi felszedi kedvence után az ürüléket, legyen az akár nyilvános hely – utca, park, kutyafuttató – vagy a saját kertje, udvara. Akármilyen kellemetlen feladat is ez, nem csak elvárt viselkedés, de bizony szükséges feladat is. De miért?

Miért kell felszedni az ürüléket? Ennek bizony sok oka van!

1. Udvariasság

Csak egy pillanatra gondoljon bele, mi lenne, ha senki, de tényleg senki, soha nem szedné fel kutyája után az ürüléket. Nos, a környék egy idő után igencsak büdös lenne. A kertben, udvaron állandóan kutyakakiba lépne, aki kimegy, ez pedig igen szagos világot vinne a házba, aminek következménye az állandó takarítás. Tiszteletlen és igencsak udvariatlan dolog hagyni, hogy a kutya más kertjébem udvarára piszkítson, szóval ez sem opció.

2. A törvény

A NÉBIH Útmutató a felelős kutyatartásjogszabályi előírásaihoz címmel kiadványt adott ki, melyben megfogalmazza, hogy A kutyatartás során nem csak kedvencünkre és annak jóllétére kell figyelmet fordítanunk, hanem a társadalmi együttélés kölcsönösen kötelező szabályai szerint embertársainkra is. Ebbe pedig beletartozik az ürülék felszedése is, melyről egyébként a szabyálok is rendelkeznek.

kutyakakira lépő láb

3. A kutyakaki nem trágya

A kutya ürülékét maguk után hagyók sokszor hivatkoznak arra, hogy ez is trágya, ami jót tesz a növényeknek. Nos, ez nem így van. Sőt, a kutyaürülék kifejezetten mérgező a fűnek!

A kutyák magas fehérjetartalmú étrenden élnek, így ürülékük magas nitrogén-, foszfortartalmú, és erősen savas. Tehát ha a füvön hagyja az ürüléket, az nem csak büdös lesz, de egy idő után el is pusztul a növényzet.

4. Környezetszennyező

Az EPA szerint a kutya ürüléke erősen környezetszennyező. Tudta, hogy akár egy teljes évbe is beletelhet, amíg a kutyakaki teljesen lebomlik? Emiatt pedig igen könnyen kórokozókat és a méreganyagokat közvetíthet a környezetbe, például az esővíz által. Amikor a fel nem szedett ürüléket az eső elmossa, az a vízelvezető rendszerekbe áramolhat, de akár tavakba, patakokba, esetleg ivóvízbe is kerülhet. Bár az EPA szerint a legjobb megoldás a vécében leöblíteni az eb ürülékét, sok szennyvíztisztító nem képes kiszűrni a kutyakakiban található baktériumok nagy részét.

gazdi kutyasétáltatás közben a kutyakakit szedi

5. Baktériumok

A kutya ürülékében férgek, baktériumok lehetnek, melyek akár komoly megbetegdéseket is okozhatnak az emberek számára. Az E-coli, a galandféreg, a szalmonella csak néhány ezek közül, és bizony, igen hosszú időn át képesek túlélni a földben. Ráadásul a patkányok és az egerek megeszik a kutya ürülékét, tehát a szerte-széjjel hagyott kutyakaki még ezeket a rágcsálókat is odavonzza.

Tehát: szedje fel!

Mint a fentiekből is kiderül, nem csak az alapvető udvariasság, a békés társadalmi együttélés és a szabályok miatt van erre szükség, hanem saját, embertársaink és állataink egészsége miatt is. Ne várja, hogy majd lebomlik az ürülék! A kutyakaki ugyan akár 9 hét alatt lebomolhat, de ez nagy mértékben függ a környezeti tényezőktől és a kutya étrendjétől, azonban hidegebb éghajlaton, hideg időjárásban akár 12 hónapig is eltarthat ez a folyamat!

Persze, tudjuk, a kutyatartásnak nem csak kellemes és élvezetes pillanatai vannak, a rosszabbak közül pedig az ürülék felszedése az egyik legkellemetlenebb és legbüdösebb. De aki kutyát vállal, az – remélhetőleg – tudja, hogy nem csak móka és kacagás lesz az élete. A jó hír, hogy temérdek felszerelés könnyíti meg ezt a kellemetlen feladatot, és a boltok polcain, a webáruházak kínálatában hatalmas választék van az ürülék minél gyorsabb és legkevésbé kellemetlen felszedéséhez használható tárgyakból – zacskókból, lapátokból, csipeszekből.

És hogy mi a legjobb megoldás? Nos, a legtöbb zacskó, amit a kutyaürülék felszedéséhez kínálnak, műanyag, tehát környezetszennyező. Ha ezt használja, tegye az ürüléket kifejezetten ürülék gyűjtésére szolgáló szemetesbe, melyből szerencsére egyre több található. Amennyiben teheti, keressen lebomló ürülékszedő zacskót.

Ajánlott cikkek