Vírusvadász kutyák

Az indiai hadsereg érzékeny szimatú ebeket használ a Covid-19 járvány elleni küzdelemben. Több kutyát képeztek ki arra, hogy a vírus jelenlétét kiszimatolják, és bizony a tesztek 95 %-os hatékonyságot mutatnak.

Első körben egy cocker spániel, és egy őshonos fajta, a Chippiparai lett betanítva a vírus felismerésére, mely vírus már több nmint 10 millió ember megfertőzősédéséért és 155 ezernél is több ember haláláért felelős Indiában. A kutyák a beteg emberek verejték- és vizeletmintáit vizsgálják szimatukkal.

A koronavírusban szenvedő betegek testszövetei "egyedi, illékony anyagcsere-biomarkereket" szabadítanak fel, ezeket ismerik fel a kutyák, és így azonosítják a betegségben szenvedő embereket, legalábbis a kutyákat kiképző katonák híradása szerint.

A kutyák kamerák előtt is bemutatták képességeiket. Casper, a spániel tévedhetetlenül képes volt kiválasztani az edények közül azt, amelyikben a fertőzött mintákat rejtették el.

Surender Saini, a hadsereg kutyakiképzője. szerint a kutyák 95 százalékos megbízhatósággal képesek kiszimatolni a betegséget, ez pedig kiemelkedően jó szám.

Casper és társa, Jaya december óta dolgoznak egy New Delhi közelében található tranzit táborban. A két kutya eddig mintegy 3000 mintát vizsgált meg orrával, és 18 pozitív esetet találtak.

Az indiai katonaság úgy véli, hogy a kutyák képessége a vírus azonnali azonosításához segíthet megfékezni a Covid-19 terjedését a hadsereg csapati között, és csökkenti a tesztek szükségességét a nehezen elérhető helyeken, ahová a területi viták miatt a katonaságot küldik.

Casper és Jaya sikerein felbuzdulva nyolc további kutya képzését kezdték meg, köztük nlgy labradorét. India a hadsereg tájékoztatása szerint több ország, például az Egyesült Királyság, Oroszország, Franciaország, Németország és az Egyesült Arab Emírségek tapasztalatainak felhasználásával fejlesztette ki a programot.

A twitterre feltöltött videót itt találjátok:

#WATCH | Delhi: Indian Army dogs have been trained for real-time detection of COVID19. Cocker Spaniel named Casper seen participating in a live demonstration. Jaya and Mani, two dogs of indigenous breed Chippiparai, were also present. pic.twitter.com/18YdHX9Xfw

— ANI (@ANI) February 9, 2021

Nyitókép forrása: indiatoday.com 

Ajánlott cikkek