Kutyás, macskás szervezetek és a háború

Kutyás, macskás szervezetek és a háború

Az International Cat Federation bejelentette, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen idnított háború miatt megtiltja az orosz macskák részvételét a kiállításain.

„Mindannyian tanúi lehetünk a pusztításnak és a káosznak, amelyet ez a példátlan agresszió okozott. Ráadásul ukrán macskatársaink kétségbeesetten próbálnak gondoskodni macskáikról és más állatokról ezekben a nehéz körülményekben”. - írták a közleményben.

A magát “the United Nations of Cat Federations” nevező szervezet nyilatkozata szerint „megdöbbent és elborzadt”, hogy az orosz erők megszállták Ukrajnát és háborút indítottak. Ismeretes, hogy a FIFe (Fédération Internationale Féline) már kedden inzékedésekről döntött.

„Az Oroszországban élő kiállítók macskái nem nevezhetők be egyetlen Oroszországon kívüli FIFe kiállításra sem, függetlenül attól, hogy ezek a kiállítók melyik szervezetben bírnak tagsággal” – közölte a közel 40 országot felölelő szervezet.

Továbbra is robbanások rázzák meg Ukrajna fővárosát, Kijevet, és az ország több nagyvárosát, ahol a légiriadó szirénái szinte folyamatosan szólnak. Heves harcok dúlnak szerte az országban, és az ENSZ szerint 1 millió ember kényszerült elhagyni otthonát. Ukrajna-szerte készült fényképeken családok láthatók, amint elhagyják otthonaikat, menekülés közben magukkal viszik nem csak gyermekeiket, de házi kedvenceiket is.

A több mint 70 éve alapított szövetség azt is közölte, hogy nem engedélyezi Oroszországban tenyésztett macskák behozatalát vagy törzskönyvbe való bejegyzését.

A szervezet képviselői bejelentették, hogy adományokkal fogják segíteni az ukrajnai macskatenyésztőket, valamint megköszönték a szomszédos országoknak az ukrán menekültek megsegítésére tett erőfeszítéseit. Weboldala szerint egyébként a szövetség évente több mint 700 kiállítást rendez világszerte, és Brazíliától az Egyesült Királyságig több mint 200 000 macskát állítanak ki rendezvényeiken.

idős nő, karjában cicával, mögötte katonák ülnek

A sportszövetségek és ligák agresszíven kiszorították az orosz csapatokat és sportolókat, a bojkott az orosz kulturális, szórakoztató és utazási ágazatot is megrázta. Csütörtökön a közösségi médiában igen vegyes reakciók voltak olvashatóak a macskás szövetség tiltásával kapcsolatban, amelyet egyesek „macska-szankciónak” neveznek. A kritikus hangok szerint az orosz tenyésztőket nem szabad megbüntetni egy olyan háborúért, amelyet nem ők csináltak. Mások azt mondták, hogy a szolidaritás minden cselekményét – legyen az akármilyen kicsi is – üdvözölni kell. „Az orosz sportolók jelenleg gyakorlatilag minden versenyszámtól el vannak tiltva. Miért ne tiltsák el a macskatenyésztőket/kiállítókat is?” – írta egy kommentelő.

A kutyás szövetség, az FCI is szankciókat vezet be az Orosz Kinológiai Föderáció (RKF) ellen Ukrajna inváziója miatt.

Az FCI elnöke, dr. Jakkel Tamás február 25-én közleményt adott ki:

 „Az FCI elnökeként a legmélyebb sajnálatomat fejezem ki a közelmúltbeli ukrajnai háborús helyzet miatt. Szívem és imáim mindazokhoz szólnak, akiket a helyzet bármilyen formában érint. Mint mindenki más, én is nagyon remélem, hogy ezek a szomorú idők hamarosan véget érnek. Szívből köszönöm minden tenyésztőnek, kennel klubnak, hatóságnak, civil szervezetnek Európa-szerte, akik azonnal elkezdték szervezni a segítségnyújtást az otthonukból menekülő rászorulóknak. Köszönetet mondok mindazoknak, akik mindent megtesznek, hogy segítsenek az otthonukban ragadtakon, akik nem tudnak kutyáikkal együtt mozdulni. A nagy nemzetközi támogatás az FCI közösség valódi szellemiségét mutatja, és szeretnénk mindenkit arra biztatni, hogy folytassa ezt a munkát, amely napjaink legfontosabb tevékenysége a kialakult helyzettel kapcsolatban. Tiszteletem mindenkinek, aki részt vesz ebben a mentőmozgalomban, amely büszkévé tesz bennünket, és bizonyítja, hogy összetartozunk! Az FCI Általános Bizottsága az FCI Agility Bizottságával konzultálva úgy döntött, hogy lemondja a következő Agility FCI Világbajnokságot, amelyre idén szeptemberben Moszkvában kerül sor, mivel az FCI legfontosabb prioritása versenyzőink és tisztségviselőink biztonsága és jóléte.”

két katona mögött kutya megy az ellenkező irányba

Az FCI Általános Bizottsága február 28-án közzétett nyilatkozatában határozottan bírálta Oroszország fellépését az ukrajnai konfliktusban, és szankciókat vezetett be.

Azonnali válaszlépésként az FCI Agility Bizottsága visszavonta a 2022-es agility világbajnokság rendezési jogát Oroszországtól, ahogy azt az agilitynow.eu oldalon olvastuk.  

Múlt vasárnap, azaz február 27-én rendkívüli ülésen döntöttek az Orosz Kinológiai Föderáció (RKF) elleni további szankciókról, amelyeket másnap jelentettek be. Március 1-től a hivatalos FCI címeket odaítélő rendezvények már nem engedélyezettek orosz földön. Ide tartozik többek között az összes CACIAG verseny, CACIT és CACIB kiállítás. Minden döntést az egyesület alapszabálya és szabályzata szerint hozzák meg. Ez a szabályozás mindaddig érvényben van, amíg az FCI be nem jelenti azok törlését. A nemzetközi FCI-versenyeken vagy az agility-világbajnokságon való külföldi részvételre vonatkozó orosz csapatok eltiltását egyelőre még nem rendelték el.

Emellett az FCI kifejezetten támogatási célra bankszámlát nyit, amelyre minden adományt szívesen fogadnak, és teljes átláthatóság mellett továbbítják az Ukrán Kennelszövetség (UKU) és a háború által súlyosan érintett és súlyosan rászoruló ukrán tenyésztők megsegítésére, akár Ukrajnában élnek, akár a szomszédos országokba menekültek, tudtuk meg a worlddogfinder.com oldalról.

Képek forrása: pinterest

Ajánlott cikkek