E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya - Gondozás és kozmetika

Öreg kutya nem vén kutya

Amikor elveszítünk egy kedves állatot, vannak, akik azt mondják, soha többé nem kell kutya. Mások azonnal akarnak egy másikat, pótolandó az elveszített kedvencet. Azonban ez lehetetlen. Minden kutya más és más, ha külsejükben hasonlítanak is egymásra, jellemük, természetük nem lehet ugyanaz. Ám egy új jövevény, egy kajla kölyök játékossága sokat segíthet a szomorúság leküzdésében és az elmúlt egy-másfél évtized tapasztalatai segítséget nyújthatnak a kicsi nevelésében.

Tovább

Öreg kutya nem vén kutya

Mindannyian megöregszünk egyszer. Azonban amíg nem látjuk, hogy kedvencünk már nehezen megy fel a lépcsőn, vagy nedves foltot hagy a párnáján, nem is fogjuk fel, hogy bizony, elszállt felette az idő, ő is megöregedett. A legtöbb gazdának meg kell élnie, hogy kutyája meghal, és bármennyire is nem akarunk erre gondolni, mindannyiunknak fel kell készülnie a szomorú valóságra.

Tovább

Különleges óvintézkedések

Amikor új cica kerül a házhoz, sok gazdi aggódik, nehogy valamiféle betegséget vigyen be a már ott élő macska vagy macskák közé. Fontos, hogy az új jövevény már oltott legyen a lehető legtöbb betegség ellen. Persze ez a cica korától is függ, de a kornak megfelelő oltások elengedhetetlenül fontosak.

Tovább

Szőr/szál/hasogatás

Mitől függ az, hogy egy-egy fajta mennyi gondozást igényel? Nagyon sok mindentől. Hogy egy adott fajta rövid szőrű, még nem jelenti azt, hogy örökre elfeledkezhetünk ápolásáról. Sőt! Például a shar-peinek vagy a basset houndnak ugyan rövid a szőre, ám a bőrredők,a  ráncok fokozott odafigyelést és gondoskodást igényelnek, míg bár a pulinak látszatra hosszú a nemezes szőre, kefével vagy fésűvel hozzányúlni tilos!

Tovább

Szőrmentén a szőr terén!

Sajnos az emberek egy része nem gondolkodik felelősségteljesen, amikor kutyafajtát választ társául az elkövetkező tíz-tizenöt évre. Sokan az első benyomás alapján döntenek, és nem gondolják végig, hogy a méret, a jellem és az egyéb sajátosságok mellett bizony az eb szőrtípusának is fontos tényezőnek kell lennie a választás során.

Tovább

Kutyakozmetikai eszközök

A legtöbb ember, amikor kiskutyát vásárol, igyekszik felkészülni az új jövevény érkezésére. Vásárol neki fekvőhelyet, evő- és ivótálkát, pórázt, nyakörvet, temérdek játékot és rágcsálni valót. A bevásárló listáról bizony gyakorta lemarad – vagy a legvégére kerül, az „ej, ráérünk arra még” sorba – a kozmetikai felszerelések vásárlása.

Tovább

Az orosz fekete terrier ápolása

Ez a hatalmas, fekete orosz fajta sokak kedvence eleganciája és kedves természete miatt. Fedőszőre kemény és sűrű, az aljszőr tömött. Jellegzetes a fajtánál a szakáll és a szemöldök.

Tovább

A kerry blue terrier kozmetikája

Ritkán mondható el egy terrier fajtáról, hogy nem trimmelik, azonban a kerry puha, dús és hullámos szőrzete nyírást igényel. Érdekes, hogy mind fekete szőrszínnel születnek, és másfél-két éves koruk tájára lesz bundájuk jellegzetes, kék árnyalatú.

Tovább

Az uszkárok kozmetikája

Nem csak a színek, de a méretek tekintetében is igen nagy változatosságot mutat a fajta. Létezik óriás (standard), közép, törpe és toy méretben, alapszínei pedig a fekete, a fehér és a barna, de van ezüst és apricot uszkár is. A harlekin és a fekete-csert színváltozatok kiállításokon még nem elfogadottak.

Tovább

A schnauzerek ápolása

A chnauzerek három méretben léteznek: óriás, közép és törpe. Színezet tekintetében az óriások és a közepek lehetnek só-bors (azaz fekete és fehér szín váltakozása szőrszálanként, ami cirmos hatást kölcsönöz) és fekete, míg a törpe változatok a fenti két színvariáció mellett lehetnek fekete-ezüst és fehér színűek.

Tovább

A drótszőrű foxterrier kozmetikája

A foxi nem csak családi kedvencként, de vadászkutyaként is megállja a helyét. A bunda keményszálú fedőszőrzteből és puha aljszőrből áll. Az alapszín a fehér, melyet fekete és barna foltok tarkítanak. A végleges szín általában kétéves korra alakul ki.

Tovább

A westie kozmetikája

A fehér színű, szálkás szőrzet kb. 5 cm. hosszú, durva fedőszőrből, és rövid, puha, tömött aljszőrből áll. A westie-t, fehér színe ellenére a tenyésztők, kiállítók nem, vagy csak végszükség esetén szokták fürdetni, nehogy a szőrzet elveszítse jellegzetes, kemény tapintását.

Tovább

Az ír farkas kozmetikája

Az ír farkaskutya szőre szálkás, éppen ezért trimmelést igényel. A legnagyobb agárfajta kemény szálú és durva fedőszőre alatt puha aljszőr bújik meg. A legrutinosabb gazdák folyamatosan szedik a szőrzetet,  de kiállítás esetén a rendezvény előtt legalább négy héttel el kell végezni a teljes trimmelést.

Tovább

A bobtail ápolása

A bobtail szőre igen dús. A fedőszőr sűrű és kemény, míg az aljszőr dús és pelyhes. Nagyon érdekes, hogy a bobtail kölykök fehér-feketén születnek, és kamaszkorukra, azaz kb. 9 hónapos korukra alakul ki az ismert fehér-szürke színezet. A bunda közepesen hosszú, a fejen az igen dús bunda gömbölyded hatást kölcsönöz az ebnek.

Tovább

A középázsiai juhászkutya kozmetikája

A középázsiai juhászkutya nem csak a színezet, de a szőrzet hosszát illetően is nagy eltéréseket mutat. Általánosan elmondható, hogy a fedőszőr durva és egyenes, az aljszőr pedig igen sűrű, dús. A fejen és a lábakon található szőrzet egyenes és rövid, a bőrhöz simuló.

Tovább

A belga juhászok ápolása

Belga juhászkutyának nevezzük a groenendael-t, a tervuerent, lakenoist és a malinoist. Színben és szőrtípusban is eltérnek némileg egymástól a fajták. A sportemberek nagy kedvencei, igen jó munkakutyák, ám a munkában az ebek szőrzete is nagyobb igénybevételnek van kitéve, így mindenképp gondoskodást igényel.

Tovább

A bichon havanese kozmetikája

A havanese szőrzete puha, enyhén hullámos, kb. 15 cm. hosszú. Nagyon sok színváltozat megtalálható a fajtánál, lehet bézs, barna, szürke, fekete árnyalatos. A hosszú szőrzet rendszeres gondoskodást igényel, lehetőség szerint legalább hetente kétszer ki kell bontani, a csomókat eltávolítani. Nyírni nem szükséges, de a talppárnák közében és a végbélnyílás környékén érdemes levágni a hosszú szőrt.

Tovább

A bolognese kozmetikája

A selymes, hosszú, puha szőrzet szinte pelyhes, a testre simul, enyhén hullámos. A hossza miatt rendszeres, de legalább heti kétszeri bontást, fésülést igényel.

Tovább

Az ősi magyar puli kozmetikája

A puli az egyik legkedveltebb magyar kutyafajta. Szőre nemezes, ami legalább negyedéves ápolást igényel. A fajta kozmetikázásában a fésű és a kefe használata nyugodtan elfelejthető, sőt, tilos!

Tovább

Két fontos kellék: a nyakörv és a póráz

Minden gazdi lelkesen vásárol nyakörvet és pórázt kedvencének, hiszen a közös séták, kirándulások élményt jelentenek úgy kutya, mint gazdi számára. Ám az addig vezető út bizony sokkal rögösebb, mintsem elsőre gondolnák. A kutyák ugyanis elképzelni sem tudják még kölyökkorukban, hogy e kínzóeszköznek tűnő alkalmatosság majdan nagy élmények szükséges alkalmatossága lesz.

Tovább