Melyik a jó kutyasampon?

Hullámos, göndör, selymes, rövid, dupla, sűrű, gyapjú, zsinóros, kemény – a kutyák szőre bizony nem egyforma. Nagy eltérések vannak fajtánként, de bizony még egy fajtán belül is. Ez az oka annak, hogy nincs egyetlen olyan kutyasampon, amelyik minden kutyára tökéletes lenne.

Pedig a kutya szőrtípusának és egyéni adottságainak megfelelő sampon megtalálása nagyon lényeges a bőr és a szőr megfelelő kondíciójának fenntartása, ezáltal pedig általános egészségi állapota megőrzése érdekében.

Mikor és miért kell samponnal fürdetni?

A gazdik pontosan tudják, hogy a kutyák legkevésbé sem bánják, ha büdösek és koszosak. Sőt, valójában a legtöbb kutya örömmel fetreng bele a sárba, büdös és mocskos dolgokba. Márpedig ezeket le kell mosni az ebről.

A rendszeres fürdetés segít az elhalt szőrszálak és bőrlemezek eltávolításában, abban, hogy az állat szőre és bőre tiszta, jól lélegző, kosz és allergén mentes legyen, így megelőzve a bőrfertőzéseket, viszketést. Emellett a fürdetés akár segíthet a kutya és gazdája közötti kötelék erősítésében is, persze ehhez kell, hogy maga a fürdetés nyugodt és stresszmentes legyen. Hogy hogyan? Nos, egy jól megválasztott sampon ebben sokat segíthet, hiszen nem csak könnyen felvihető a szőrre, de gyorsan és hatékonyan ki is öblíthető.

Természetesen a különféle fajtájú, ezáltal eltérő szőrtípusú kutyák teljesen más fürdetési módszert és fürdető szereket igényelnek.

Míg az egyrétegű, rövid szőrrel bíró ebeket elég csak pár havonta megfürdetni, addig a dús, tömött, hosszú szőrű ebek fürdetése gyakrabban esedékes.

fekete kutya kacsás gumisapkában áll a kádban, szélén a mancsai

A jó sampon

Ami mindenre jó, az valójában semmire sem jó. Igaz ez a samponokra is. Ha csak a humán samponok kínálatára gondolunk, tudjuk, hogy vannak készítmények rövid és hosszú, göndör és egyenes, festett és természetes hajra, sőt, zsíros hajra, szárazra, korpásra és így tovább. Logikusan, amit zsíros hajra ajánlanak, az nem lesz jó a viszkető, száraz fejbőrrel küzdő embernek, és a korpás fejre ajánlott nem hidratálja kellően a festett hajat. Nincs ez másként a kutyáknál sem. De mire érdemes figyelni?

Mit tegyen?

  • Keressen természetes összetevőket tartalmazó sampont
  • Válasszon olyan szappanmentes terméket, ami inkább megnyugtatja és hidratálja a bőrt, nem pedig kiszárítja.
  • Tartsa szem előtt az „olcsó húsnak híg a leve” elvet és válasszon az általános, mindenre ajánlott készítmény helyett kedvence fajtájának és szőrtípusának megfelelő terméket.

Mit ne tegyen?

  • Sose használjon humán samponokat, hiszen ezek pH értéke teljes mértékben eltérő a kutyák bőrének pH értékétől, így bőrirritációt okozhatnak.
  • Ne vásároljon parabént és színezéket tartalmazó kutyasamponokat – mindkettő súlyos egészségügyi problémákat, többek között bőrirritációt és esetenként akár daganatos megbetegedéseket okozhat.
  • Kerülje a mesterséges illatanyagokat tartalmazó készítményeket, mivel ezek olyan vegyi anyagokból származnak, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak.

kutya mancsai a törülközőn, mellette gumikefe és samponos flakon

Az élvezhető fürdetésért

A megfelelő sampon megtalálása csak az első lépés ahhoz, hogy a fürdetés stresszmentes és lehetőleg minél kellemesebb legyen. Nagyon fontos, hogy az ebet idejekorán, lehetőleg még apró kölyökként hozzászoktassák a fürdetéshez, és megtanítsák neki, hogy ez bizony nem egy rossz élmény, sokkal inkább móka. Persze nem kell elkeresedni, idősebb korban is megtanítható minderre az eb, pusztán kicsivel több idő, jutalomfalat és türelem szükséges hozzá. Hogyan?

  1. Nos, a legfontosabb, hogy a gazdi nyugodt legyen és ne stresszeljen.
  2. Ha a kutyus még kölyök, hagyja, hadd álldogáljon a kádban, amikor az üres, és nem is akarja megfürdetni. Ilyenkor dicsérje és jutalmazza, hogy pozitív élménye legyen magáról a helyről.
  3. Mikor már készen áll a fürdetésre, vigye el egy sétára a kutyát, hadd vezesse le felesleges energiáit. Akár egy kis közös játék vagy egy látogatás a kutyafuttatóban is jó ötlet lehet.
  4. Ne is remélje, hogy nem lesz vizes, tehát ennek megfelelően válasszon ruházatot.
  5. Fürdetés előtt alaposan kefélje és fésülje ki a szőrzetet, hogy ne maradjon benne sem csomó, sem filc, de beletapadt  szennyeződés darabkák sem.
  6. Ellenőrizze a fürdetővíz hőmérsékletét, hogy az se túl forró, se jéghideg ne legyen.
  7. A szőrzet átnedvesítését ne használjon erős vízsugarat. Inkább tartson tovább, mintsem megijessze a kutyát.
  8. Ha már bőréig nedves a bunda, oszlassa el a sampont a kutya egész testfelületén.
  9. Samponozás közben ügyeljen arra, hogy ne kerüljön bele a szemekbe, szájba, orrba, fülekbe.
  10. Ha nyugodt mozdulatokkal, kellemesen belemasszírozza a szőrzetbe a sampont, az segít a kutyának ellazulni és nyugodtnak maradni, hiszen a masszázs jó érzés.
  11. Kellemesen meleg vízzel öblítse le alaposan a sampont. Ha azt gondolja, már mindent kimosott a bundából, öblítse át újra, a biztonság kedvéért.
  12. Ha szükséges, mossa át még egyszer samponnal, vagy vigye fel a szőrkondicionáló balzsamot és ezeket is kellő alapossággal öblítse ki.
  13. Használjon néhány vastag, nedvszívó törülközőt, és itasson fel annyi vizet a bundából, amennyit csak tud.
  14. Hagyja, hogy a kutya megrázza magát.

Amikor kiveszi a kutyát a kádból, adjon neki jutalmat. Ekkor szokott következni az, hogy az eb megrázza magát, szóval ha nem akar még jobban vizes lenni, kicsit lépjen hátra. Jöhet a szárítás, fésülés, és esetleg egy kis jutalomjáték a már tiszta, száraz és illatos ebnek.

Ajánlott cikkek