Tavaszi vedlés

Amire a legtöbb kutyagazda számíthat tavasszal, az nem más, mint a lakást vagy a házat elárasztó szőr. Ahogy a kutya vastag téli bundájárt nyárira cseréli, az otthont ellepik a mindenfelé repkedő, mindenen megülő szőrszálak, és a gazda ruhája jó ideig úgy néz ki, mintha Csubakka jelmezbe bújt volna.

Ám megijedni nem kell, az, hogy tavasszal több szőr hullik ki a kutya bundéjából, teljesen normális és egészséges folyamat. Bár a vedlést megszüntetni vagy megállítani nem lehet, azért arra van megoldás, hogy ne fulladjon a ház kutyaszőrbe.

De miért vedlik a kutya tavasszal?

A szervezet cirkadián ritmusának, azaz élettani napszaki ritmusának nevezik azokat a biológiai folyamatokat, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek. A kutyák cirkadián ritmusa „mondja meg” szerveztüknek, hogy mikor van ideje a vastag, tömött téli bunda levedlésének, azaz mikor közeledik a jó idő.

Maga a vedlés nem csak az évszakok eltérő hőmérsékletére adott reakció, hanem a tavaszi és nyári hónapokban a napfény mennyisége váltja ki leginkább a szőrhullást. Egyébiránt a legtöbb kutya egész évben hullatja a szőrét, de ez leginkább tavasszal szembetűnő, amikor rövid idő alatt nagyobb mennyiségű elhalt szőr potyog ki. Ebben az időszakban előfordul, hogy a szőr egyenetlen lesz, vagy egyes helyeken vékonyabb, de ez természetes folyamat, amennyiben nem huzamos időn át áll fenn.

kutya szőrét bolhafésűvel fésülik

Mennyi a sok szőr?

Ha aggódik a túlzott szőrhullás miatt, vagy úgy érzi, valami nincs rendben, érdemes pár dologra kiemelten figyelni.

Ha a szőrhullás mennyisége sokkal több vagy kevesebb, mint az előző években, kopasz foltokat észlel az állat bundájában, esetleg nyílt sebeket vagy bőrirritációt, netalán a kutya nyalogatja vagy intenzíven vakarja valamelyik testtáját, akkor bizony érdemes felkeresni az állatorvost. A túlzott, vagy éppen elégtelen mennyiségű szőrhulás oka lehet helytelen táplálkozás, paraziták, fertőzések, allergiák, gyógyszeres reakciók, napégés, veszélyes anyagokkal való érintkezés, immunbetegség, daganat, máj-, vese-, pajzsmirigy- vagy mellékvese-problémák, márpedig ezeket csak az állatorvos tudja kideríteni és kezelni.

Meg lehet-e állítani a szőrhullást?

A természettel nem lehet és nem is szabad harcolni. A tavaszi vedlés teljesen természetes folyamat. A jó hír az, hogy van mód arra, hogy legalább csökkentse a szőrhullás bútorokon és ruhákon látható mennyiségét.

kutya szőrét fém fésűvel fésülik

A kefe és a fésű mágiája

Amikor vedlésről beszélünk, nagyon fontos, hogy milyen fajta a kutya, vagy keverék esetében milyen fajtákból született, hiszen ez ad támpontot a szőrzettel és annak ápolásával kapcsolatban.

Azok a kutyák, amelyeknek kettős szőrzete van, sűrű, erős és dús, gyapjúszerű aljszőrrel, sokat és erősen vedlenek. Nagyon fontos ezeket a kutyákat naponta kikefélni és átfésülni, mivel a kihulló, elhalt szőrzet beletapadhat a bundába, így pedig csomók és filcek alakulnak ki.

Természetesen a többi, azaz más szőrtípussal bíró kutya esetében is fontos a rendszeres kikefélés, szőrápolás, mivel ez segít a bőr és szőrzet jó kondícióját megőrizni. A kikeféléssel nem csak a csomókat, filceket lehet eltávolítani, de sok olyan elhalt szőrszálat is, amely előbb vagy utóbb a szőnyegeken, ruhákon, bútorokon landolna.

Tehát a kutya bundájának rendszeres kikefélése a ház vagy a lakás rendben tartásának lefegyszerűbb módja.

Emellett a legtöbb eb kifejezetten élvezi is a kellemesen masszírozó procedúrát, egyszóval érdemes a legjobb kefét beszerezni!

Természetesen más szőrápoló eszközök szükségesek egy rövid, közepesen hosszú vagy egy hosszú szőrű kutyához, ahogy az sem mindegy, hogy van-e, és ha igen, milyen aljszőre az ebnek. A megfelelő kefe és fésű kiválasztása előtt érdemes kikérni a kutya tenyésztőjének, vagy a kutyakozmetikusnak a tanácsát.

Nem megállítható, de felgyorsítható

A legtöbb gazdi igyekszik megtalálni a lehetőséget, hogyan gyorsíthatná fel a vedlés folyamatát. Vannak, akik az Omega 3 és 6 zsírsavakra esküsznek, ezért ilyen táplálékkiegészítőt adnak az ebnek. Ez persze nem gátolja meg a vedlést, de segít a szőrzet egészségét megőrizni, és némileg gördülékenyebbé teszi a vedlés folyamatát.

Az egészséges szőrzet nem csomósodik és filcesedik, fésüléskor sokkal könnyebben eltávolíthatóak az elhalt szőrszálak.

Mások azt vallják, hogy egy kellemes, melegvizes fürdetés némileg felgyorsítja a vedlés folyamatát, főleg, ha kifejezetten erre a célra ajánlott sampont és balzsamot használ a szőrzeten. Ezzel együtt ismételten is érdemes megjegyezni, hogy ezek a trükkök nem állítják meg a vedlést, pusztán könnyebbé teszik azt.

Azért a fürdetést ne vigye túlzásba, mert az bőrirritációhoz vezethet, a szőrzet pedig kiszáradhat, töredezni kezdhet. A maximális hatékonyság érdekében fürdetés előtt kefélje ki az állat bundáját, hogy megszabaduljon az elhalt szőrszálaktól, majd a fürdetés után is kefélje át alaposan.

kutya csukott szemmel élvezi a fésülést

A szőrszedő hengerek

Szinte már minden boltban lehet kapni szőrszedő hengert. Vedlési időszakban érdemes nem csak otthon tartani belőle jó párat, de a kocsiba, táskába is tenni, hogy szükség esetén kéznél legyen. Szükség pedig lesz rá, még akkor is, ha rendszeresen kikeféli a kutyát. Gondoljon arra, hogy a buszon az emberek, a munkahelyen a kollégák között lehetnek olyanok, akik allergiásak a kutyaszőrre, emellett a kutyaszőrben úszó ruházat nem túl esztétikus.

A takarítás

Akármilyen akkurátusan ápolja a kutya bundáját, a kutyás otthon legjobb barátja a porszívó. Segíthet a légszűrő berendezés is, de vedlési időszakban különösen ügyelni kell a szűrőbetétek cseréjére. A porszívó mellett jó barát még a szilikon- vagy gumisörtéjű partvis is, hiszen nem lehet félóránként végigvonulni a házon a porszívóval. Járólap vagy fapadló esetén a nedves felmosás is sokat segíthet.

Takarók és huzatok

Sok kutyának van kedvenc kanapéja, ahol előszeretettel heverészik. Az ilyen helyeket szinte csak taakróval vagy bútorhuzattal lehet megvédeni. Ugyanez igaz minden olyan helyre, ahol előszeretettel pihenget az eb. Ezeket vedlési időszakban érdemes gyakrabban cserélni és mosni. Amennyiben a kutya be van engedve a családi ágyba, azaz éjjel ott alszik, érdemes olyan paplanhuzatot választani, ami könnyen mosható, és gyorsan szárad, mert bizony vedlési időszakban akár naponta lehet cserélni.

Ajánlott cikkek