Egészségügyi okok a kozmetikázás mellett

Egészségügyi okok a kozmetikázás mellett

Azt minden felelős gazda tudja, hogy kedvence egészségének megőrzéséhez szükséges a kutya fajtánjának és szőrtípusának megfelelő, rendszeres ápolás, fürdetés, átkefélés. Még a rövid szőrű kutyáknak is szükségük van erre, akárcsak a meztelen ebeknek, melyek esetében inkább bőr-, mintsem szőrápolásról beszélhetünk. A kozmetikázás, szőrápolás azonban jóval több, mintsem szükséges rossz, hogy a kutya megjelenése szép legyen, és kellemesen illatozzon. Bizony, vannak olyan egészségügyi okok, melyek miatt még fontosabb a bunda állapotára odafigyelni.

A jobb látásért

A kutya fején növekedő, hosszú szőr irritálhatja az állat szemét. Sokkal kellemesebben érzi magát, és megelőzheti a különféle szemproblémákat is, ha rövidre vágja itt a bundát. Sok olyan fajta van, melynek hosszú fejszőre az arcába lóg. Ilyen a shih-tzu, az uszkár, a yorkshire terrier. Náluk általában a gazdik gumival copfba összefogják a bundát, ha nem szeretnék rövidre vágni, így előzik meg a szemek folyamatos irritációját.

Amennyiben úgy dönt, hogy levágja a szőrt a szemek körül, legyen óvatos és ne használjon éles ollót.

Vannak fajták, melyeknél a könnycsatorna elzáródása vagy az állandó könnyezés is gyakori probléma. A megoldást ezekre állatorvos tudja megmondani, ám ha tartósan fennáll az állapot, mindenképpen rendszeresen át kell törölni a szemeket, megtisztítandó a lerakódásoktól. Az állandóan nedves, könny áztatta szőr és bőr nem csak elszíneződik, be bizony akár el is fertőződhet.

masnis yorkie fekszik az ablakban

Nagy fülek kálváriája

A hosszú, lógó fülek hihetetlenül bájos kifejezést kölcsönöznek a kutya arcának. Gondoljon csak a basset houndra, a golden retrieverre, a shar-peire, vagy a cuki spánielekre. Ám ezek a lifegő fülek elfedik az eb hallójáratait, alattuk nedvesség ül meg, a fülek szellőzése korlátozott. Ez bizony oka lehet annak, ha a kutya krónikus fülgyulladásban szenved, mely időnként javulni látszik, majd újra visszatér. A nem felügyelt és nem kezelt gyulladásokból bizony komoly és fájdalmas betegség alakulhat ki.

Ennek megelőzése érdekében minden gazdának meg kell tanulnia, hogyan tisztítsa kedvence füleit, és elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés is. Az állatorvos meg tudja mutatni, hogyan kell helyesen kivitelezni a fültisztítást, és ha szükséges, tud ajánlani fültisztító folyadékot is. A kutyakozmetikus a rendszeres látogatások alkalmával eltávolítja a hallójáratból a felesleges szőrt, és ha szükséges, lenyírja a fül bőrén növekvő hosszabb szőrt. Mindezt természetesen a gazdi is el tudja lesni, tanulni tőle. Arra azért vigyázni kell, hogy gyakorlatlan kéz ne közelítsen éles ollóval a fülek felé, de főleg ne nyúljon azokkal a fülbe.

Az egészséges fül tiszta, lerakódásoktól mentes, szagtalan.

Amennyiben bármilyen kellemetlen szagot érez, lerakódást, szennyeződést lát a hallójáratban, esetleg a kutya rázza a fejét, vakarja a fülét, vigye el mielőbb állatorvoshoz.

Mondd: csííííííz!

Sajnos, a kutyáknál is gyakori a fogak megbetegedése, éppen ezért a fogak és a szájüreg rendszeres ellenőrzése kiemelten fontos a megelőzés szempontjából. Kérje meg az állatorvost, mutassa, tanítsa meg, hogyan kell tisztítani a kutya fogait. A szakboltokból, webáruházakból be tudja szeretni az igényeinek megfelelő kutyafogkefét és fogkrémet.

Persze a fogmosáshoz már érdemes kölyökkortól hozzászoktatni az ebet, mert lehet, hogy egy idősebb kutyánál ez már nem lesz olyan sikeres. Ebben az esetben viszont mindenképp rendszeresen ellenőriztetni kell az állatorvossal, nem szükséges-e leszedni a fogköveket, nincs-e lyukas vagy mozgó fog, esetleg bármilyen gyulladás, tályog, ínybetegség. Ha nem is tudja rávenni kedvencét, hogy hagyja a fogmosást, azt azért el kell érni, hogy engedje ellenőrizni a fogai, ínye állapotát, mert a különféle fogászati problémák, ha nem kezelik őket, komoly gyulladásokat, fájdalmas tüneteket okozhatnak testszerte. Márpedig  a problémákat időben felismerni, és ezért időben megkezdeni a kezelést csak akkor lehet, ha a gazda erre rendszeresen fordít figyelmet.

gazdi a patakban kutyát fürdet

Irány a kád!

Minden kutyának szüksége van fürdésre, bár tény, hogy egyes fajtákat elég évente egy-két alkalommal, vagy akkor fürdetni, ha összepiszkolják magukat, míg mások rendszeres időközönként igénylik ezt a procedúrát. Tehát a fürdetés gyakoriságát az állat szőrtípusa, bőrének állapota, esetleges problémái, és életstílusa határozza meg. A fürdetés egyébként segít a kihullott szőrszálak eltávolításában, adott esetben megkönnyítheti a vedlést, eltávolítja a bőrre és a szőrbe rakódott szennyeződéseket és bőrolajokat. Egyébként maga a fürdetés a legtöbb, jól szocializált kutya számára kellemes folyamat, különösen a nagy, nyári melegben. Nem mellékesen erősíti a gazda és ebe közötti köteléket, és segít a gazdinak abban, hogy észrevegye az esetleges sérüléseket, duzzanatokat, amelyeket addig elrejtett a nagy bunda. A fürdés jó alkalmat ad tehát arra, hogy ellenőrizze, nem telepedtek-e meg élősködők a szőrzetben.

Azok a kutyák, amelyek sokat úsznak természetes vizekben, vagy rendszeresen járnak velük strandolni, nem ússzák meg a fürdetést. Őket minden egyes pancsolás után le kell mosni, hiszen a természetes vizekből is sok szennyeződés tud megtapadni a bundájukban.

Nem mellékesen egy-egy kiadós pancsolás után elég kellemetlen „ázott kutya” szagot tudnak árasztani.

A fürdetés minden esetben samponnal történik, mégpedig kutyasamponnal, hiszen ennek pH értéke felel meg az eb számára. Ezen belül temérdek lehetőséget kínálnak a boltok és webáruházak, így minden gazda megtalálhatja a kedvence szőrtípusának, érzékenységének, esetleges problémájának megfelelő sampont. Ha a bőség zavarával küzd, az állatorvos vagy a kutyakozmetikus biztosan tud megfelelő terméket ajánlani. Nem szabad elfelejteni, hogy csak alaposan kifésült, kikefélt, csomóktól és filecktől mentes szőrt szabad fürdetni.

kutyakozmetikai eszközök

Fésű, kefe mindig kéznél

A fürdetések között is rendszeresen ki kell kefélni, át kell fésülni a kutya szőrét. Igen, a rövidszőrű ebekét is, a különbség csak annyi, hogy esetükben másféle eszközökre van szükség, mint hosszú szőrű társaiknál.

Tény, hogy a hosszú szőr több ápolást igényel, hiszen ezeknél az ebeknél gyorsan kialakulhatnak csomók, filcek a bundában, ezek pedig, ha nem bontják ki őket, komoly bőrirritációt okoznak. Ha egy kutyát rendszeresen ápol a gazdája, az nem menekül a fésű és a kefe elől, sőt, örömmel várja, hiszen jóleső érzés a számára. Na, persze, nem a filcek, csomók tépkedése, bontogatása, de rendszeres, napi ápolás mellett ezek kisebb eséllyel fordulnak elő.

Ha a kutya bundája már szinte nemezként tapad a bőrére, annyira filces, nincs más megoldás, le kell nyírni, hogy megelőzhető legyen – ha még nem késő – a bőr kisebesedése, gyulladása.

Nem mellékesen a filces, csomós szőr az élősködők melegágya is, erre sem árt ügyelni.

Ezt a feladatot bizony nem árt szakképzett kutyakozmetikusra bízni, aki óvatosan, a bőr sérülése nélkül igyekszik a kutyára páncélként tapadó szőrt eltávolítani. De nem kell aggódni, a szőr gyorsan visszanő, csak a gazdának nem szabad elfeledkeznie ezek után a rendszeres ápolásról.

A karmok

A gazdák számára a karomvágás a legfélelmetesebb, leginkább rettegett feladat. Pedig kölyökkorban még nagyon könnyen hozzászoktatható a kutya, hogy engedje lábai érintését és karmai levágását.

Idősebb kutyáknál gyakorta előfordul, hogy tiltakoznak a procedúra ellen, megijednek a karomvágótól, félnek a hangoktól és az esetleges fájdalomtól. Mindez rossz beidegződés eredménye, ám hiába nem együttműködők, a karomvágás nagyon fontos feladat.

A túl hosszúra nőtt, visszahjaló karmok könnyen letörnek, sőt, be is szakadhatnak, mely sokkal fájdalmasabb, mint egy esetlegesen túlszalad vágás.

A túlnőtt karmokon járás maga is fájdalmas az állat számára, ráadásul az esetleges ízületi gyulladást tovább súlyosbíthatja, valamint a lábujjak is ellaposodhatnak. Ha olyannyira túlnő a karom, hogy a belenő a talppárnákba, az nagyon erős, szinte elviselhetetlen fájdalmat okoz az állatnak. Az állatorvos meg tudja mutatni, hogyan kell és lehet helyesen levágni a kutya karmait, de ha úgy érzi, nem tud megküzdeni a feladattal, akár a doki, akár a kutyakozmetikus átvállalja a feladatot.

A hátsó fertály

Valljuk be őszintén, a legtöbb gazda nem ellenőrzi kutyája fenekét. Pedig nem ártana! Különösen a hosszú szőrű kutyák gazdájának kell, hogy ez rendszeres feladata legyen, ugyanis a hosszú szőrben könnyen megtapad az ürülék. A végbélnyílás körüli szőrbe tapadó, ott megkeményedő maradványok elzárják a további székletürítés útját, komoly fájdalmat okozva az állatnak. Érdemes tehát a végbélnyílás körül rövidre vágni a szőrt, vagy ha ezt nem teheti vagy nem szeretné megtenni a gazda, akkor rendszeres kifésüléssel karban tartani a bundát, és minden séta után ellenőrizni az állat hátsó felét.

A végbélnyílás két oldalán találhatók az úgynevezett bűzmirigyek. Ezek váladéka segíti a székletürítést, és bizony nem éppen kellemes a szaga. Ha a mirigyek elzáródnak, az fájdalmas állapotot idéz elő, ezért szükség lehet állatorvosi beavatkozásra.

Az eb hátsó fertálya bizony a paraziták kedvelt helye is.

Szerencsére itt könnyebb észrevenni a bolhákat, de akár a féregfertőzés tüneteit is, már csak ezért is fontos feladat a fenék ellenőrzése. Ne feledje, hogy akár a legápoltabb, leggondozottabb kutya is fertőződhet bolhákkal, férgekkel a séta során, tehát ne okolja magát, inkább lépjen mielőbb, hogy megszabaduljanak a kellemetlen élősködőktől. Az állatorvos ebben is nagy segítséget tud nyújtani, a hangsúlyt a jövőbeni megelőzésre helyezve.

Ajánlott cikkek