Otthoni kutyakozmetika: az alapok

A legtöbb kutyatulajdonos azt gondolja, hogy csak az uszkárok, és a hozzájuk hasonló, vagy nagyon hosszú szőrrel rendelkező kutyák igényelnek kozmetikázást. Ám ahogy ön is fürdik, megmossa a fogait, levágja a körmét, a kozmetikázás ugyanígy a kutya életének rendes tevékenysége kell, hogy legyen. 

A kutyakozmetika világában van néhány alapvető dolog, amit minden egyes kutyafajtára és kutyára vonatkozik.

A bunda kikefélése- és fésülése

A szőrzet kikefélése és fésülése segít a bunda tisztán, csomómentesen tartásában és stimulálja a bőrt.  A rövid szőrű kutyákat puha sörtekefével kell kikefélni vagy pedig egy gumikesztyűvel átdörgölni heti egy alkalommal.  A közepesen hosszú és hosszú szőrű kutyák szőrét fémfésűvel és egyenes fogú kefével kell kezelni, melyek mind a rövidebb, mind a hosszabb szőrszálakon átmennek. Ezek a fajták a szőrzettől függően heti 3-4 alkalommal igényelnek kozmetikázást, de azt is érdemes figyelembe venni, mennyire hajlamos bundájuk a csomósodásra.

A felesleges szőrzet lenyírása

A közepesen hosszú és hosszú szőrű kutyák bundájának tisztán tartásához szükséges, hogy időnként lenyírja a felesleges szőrzetet. Egy ollóval ez könnyen megtehető a mancsok körül, a talppárnák között, a farok alatt a végbélnél és a fülek körül. Mindig bánjon óvatosan az ollóval, nehogy megsértse vagy megvágja a kutya bőrét.

A fülek tisztítása

Célszerű heti egy alkalommal kitisztítani a kutya fülét. Nedvesítsen be egy vattapamacsot akár a kereskedelmi forgalomban kapható fültisztító folyadékkal, akár borvízzel. Egyik kezével fogja meg a kutya fülét, a másikkal pedig finoman törölje át belül a fület. Soha ne nyúljon se az ujjával, se fültisztító pálcikával a hallójáratba. Ha a fülek továbbra is szennyezettnek tűnnek, inkább használjon újabb, tiszta vattapamacsot vagy kérje meg az állatorvost a következő vizitnél, hogy tisztítsa ki alaposan.

Karomvágás

Ha a kutya karmai hosszúra nő, visszahajlik és járás közben fájdalmat okoz. A karmok levágásához használjon guillotinos karomvágót. Nézze meg oldalról a karmokat, megfigyelheti, hogy hol van benne egy ív a végében. Vágjon le egy kis darabot és vizsgálja meg újra. Mikor a levágható rész végéhez közeledik, látni fog egy kisebb, kör alakú, puhább részt a karomban. Ne vágja tovább, mert a karomágy fájdalmas, és ha megsérül, vérzik.

Nem minden kutya tolerálja a kozmetikázást, különösen, ha tudja is, hogy miről van szó.  Mindig lassan kezdjen hozzá, sok-sok jutalomfalattal felszerelkezve és gazdagon osztva a dicséretet. Egyik nap csak a kutya egyik oldalát kefélje ki, másik nap a másikat. Egyik nap vágja le a mellső lábak, másik nap a hátsó lábak karmait. Ahogy a kutya megszokja ezt az új dolgot, rájön, nem is olyan szörnyű és csak jobban fogja érezni magát tőle.

Ajánlott cikkek