A schnauzerek ápolása

A schnauzerek három méretben léteznek: óriás, közép és törpe. Színezet tekintetében az óriások és a közepek lehetnek só-bors (azaz fekete és fehér szín váltakozása szőrszálanként, ami cirmos hatást kölcsönöz) és fekete, míg a törpe változatok a fenti két színvariáció mellett lehetnek fekete-ezüst és fehér színűek.

A schnauzerek szőre kemény, melyet csak trimmelni szabad, a nyírás elpuhítja. Az, hogy milyen gyakorisággal trimmelik az ebet, függ attól, hogy járnak-e vele kiállításra vagy sem. Ha nem, évi két alkalom a kozmetikában elegendő, de ideálisan negyedévente egyszer illik elvégeztetni a procedúrát.  Kiálítási ebeket ennél sokkal gyakrabban trimmelik.

A fejen trimmeléskor ügyelni kell a jellegzetes szakállra és szemöldökre, hiszen ezek adják meg a fajta tipikus küllemét. A szemöldökszőrzetet előre fésülve ollóval igazítják formára, akárcsak a bajuszt és a szakállat. A test ápolásakor először az aljszőrt kell kiszedni. Ehhez praktikus célszerszám az ún. coat king. Ezután következhet a nyak, hát, mellkas, farok felső élének és a combok oldalának trimmelése. A farok alján ollóval nyírják rövidre a szőrzetet, akárcsak a combok hátsó élén. A trimmelt és a nyírott részeket mindig össze kell igazítani. A lábak oszlopos kialakításúak, a mancsok kerekded formájúak. Az alsó vonalon és a combok első élén zászlók találhatók, melyeket úgy kell igazítani, hogy illeszkedjenek a kutya arányaihoz.

Ajánlott cikkek